Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πανελλαδική Συνάντηση ΜΑΑ: Θέσεις


Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
To Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής θα πραγματοποιήσει Πανελλαδική Συνάντηση στην Αθήνα, την Παρασκευή  και το Σάββατο 16 και17 Δεκέμβρη Κεντρικό θέμα της Συνάντησης είναι οι σκέψεις και πρωτοβουλίες για την ενότητα της Αριστεράς και τη δημιουργία μιας πλατιάς μετωπικής συμπαράταξης του λαού,με στόχο την προώθηση μιας εναλλακτικής ριζοσπαστικής πολιτικής, από την οποία έχουν να ωφεληθούν άμεσα ο κόσμος της εργασίας και μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το κείμενο που δημοσιοποιείται σήμερα είναι προϊόν σύνθεσης και συγκερασμού απόψεων που εκφράστηκαν στο συντονιστικό ή κατατέθηκαν γραπτά και αποτελεί βάση για συζήτηση στην Πανελλαδική συνάντηση. Το κείμενο αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού.
  Α. Το «Μέτωπο» υπάρχει ήδη, εν δυνάμει,  μέσα στο λαό, πάλι χωρίς την Αριστερά.
 Ο λαός έχει πεισθεί ότι μια «ένωση δυνάμεων» αποτελεί  προϋπόθεση για να αντιπαρατεθούμε στις πολιτικές καταστροφής της  οικονομίας και κοινωνίας από την τρόικα.   Η «ενότητα» υπάρχει ήδη, εν δυνάμει, μέσα στο λαό και εκφράζεται πολλαπλά: Με τη συνύπαρξη πολιτών με τις πιο διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και κοινωνικές εντάξεις, από όλο το φάσμα των ηλικιών στις απεργίες, στις διαδηλώσεις και στις πλατείες. Στα κινήματα «δεν πληρώνω». Στις επιτροπές γειτονιάς. Στις ομάδες αλληλεγγύης. Στις κινήσεις καλλιτεχνών και διανοουμένων. Στις ιστοσελίδες αμφισβήτησης.
Όλα αυτά αποτελούν σε μεγάλο βαθμό «αναπάντητες επιστολές» προς τις πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη της «ένωσης». 

Δ. Πατέλης: ΧΡΕΟΣ - ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ




German Business Leaders Give Merkel Top Marks


ΠΗΓΗ: SPIEGEL

In a new survey released this week, a panel of 500 German business and political leaders have come out in overwhelming support of Chancellor Angela Merkel's policies in dealing with the euro crisis. Most of the leaders expressed concern about the stability of the euro zone, but few fear it will split apart.


Only a little over six months ago, Germans in top positions in companies, politics and the public sector held negative views of German Chancellor Angela Merkel and her leadership style, criticizing her for abandoning many of the longheld positions of her conservative Christian Democrats and also for her abrupt and expensive decision to abandon nuclear power after Fukushima through her so-called "energy revolution." A half-year deeper into the euro crisis, many have changed their minds.

Το ΠΑΣΟΚ “ντύνεται”… Δημοκρατική Αριστερά


Πηγή: statesmen
του Μ. Οικονομίδη

Ακόμη μια δημοσκόπηση, αυτή της «Alco» για το «Kontra Channel», έρχεται να επιβεβαιώσει την παγίωση του συμπεράσματος ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκει μια χρηστική δεξαμενή εναπόθεσης των απογοητευμένων ψηφοφόρων του, στη… διεύθυνση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το κόμμα που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης, μετά την απόφαση να αποχωρήσει από τον Συνασπισμό, και το οποίο παρουσίαζε τους πρώτες μήνες ζωής του ποσοστά περιορισμένης αποδοχής στην κοινωνία, εμφανίζεται πλέον να προσεγγίζει την πολιτικά ψυχολογική βάση του 10%, να έχει αφήσει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ, και να απειλεί ακόμη και το ΚΚΕ, για την τρίτη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ;


Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ 11/12/11 (via ISKRA)

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ* 
 
Τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης βομβαρδίζουν καθημερινά την κοινή γνώμη με το στερεότυπο μιας Ελλάδας- μεταμοντέρνας Ψωροκώσταινας, που δεν παράγει τίποτα, είναι αναγκασμένη να τείνει διαρκώς το καπέλο του ζητιάνου στους δανειστές της για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, επομένως δεν της μένει καμιά επιλογή παρά να σφίγγει διαρκώς το ζωνάρι και να υπακούει αγόγγυστα στους όποιους όρους των Γερμανών. Το ίδιο στερεότυπο έρχεται να στηρίξει την ιδεολογική τρομοκρατία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, που εμφανίζεται περίπου ως επιστροφή στη Λίθινη Εποχή, αφού μια Ελλάδα που δεν θα παράγει τίποτα και δεν θάχει να δανειστεί κι από κανένα, δεν θα μπορεί να εισάγει ούτε τρόφιμα, ούτε πετρέλαιο και θα πρέπει να επιβιώσει ως έθνος τροφοσυλλεκτών, που θα φοράνε προβιές και θα ζεσταίνονται γύρω από τη φωτιά.

Η «στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ» είναι οι σημαντικοί κρίκοι;


ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Του Χρίστου Καραμάνου
Κρίσιμα ζητήματα για τη δράση της Αριστεράς και το στόχο του παλλαϊκού Μετώπου.

Στις συζητήσεις που γίνονται στην Αριστερά προβάλλεται από ορισμένους σ. η άποψη ότι η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ είναι τα δυο κεντρικά ζητήματα για τη στρατηγική της Αριστεράς. Πιο χαρακτηριστικά απ’ όλους ο σ. Π. Λαφαζάνης λέει: «Αυτά τα δύο θέματα είναι οι κρίκοι πάνω στους οποίους μπορεί να πιαστεί κανείς για να ανοίξει καινούργιους δρόμους στη χώρα μας… Η Αριστερά πρέπει να βγει δυνατά, θαρρετά, ενωμένα και αποφασιστικά και να αναδείξει αυτούς τους δύο κεντρικούς κόμβους, ως τους κρίκους πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική πρόταση σοσιαλιστικής προοπτικής για την Ελλάδα. Η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, για το σύνολο της Ε.Ε.» (από την ομιλία στην εκδήλωση της ιστοσελίδας ISKRA, 24/11/11).

H ελληνική έκδοση του Οccupied Wall Street Journal…

 
ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Αυτό το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, ένθετο στο Δρόμο της Αριστεράς, θα βρείτε ένα τετρασέλιδο εφημεριδάκι. Είναι πιστή αναπαραγωγή, γραφιστικά, του πέμπτου φύλλου της Occupied Wall Street Journal, του εντύπου που αποτελεί τη φωνή του κινήματος Occupy Wall Street.
Στη συνέχεια, θα αναρτηθεί και σε μπλογκ ή πόρταλ όπως στα Ενθέματα, στο RedNotebook και αλλού.
Η Occupied Wall Street Journal δεν αποτελεί επίσημη έκδοση ή όργανο του κινήματος. Ωστόσο, εκφράζει χαρακτηριστικά το πνεύμα του. Μια ματιά στα άρθρα, τις αναλύσεις, τα σχόλια και τις μικρές ειδήσεις που φιλοξενεί, αποδίδει το κλίμα του κινήματος καλύτερα από πολλές αναλύσεις. Γι’ αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε σήμερα στα ελληνικά αυτό το τετρασέλιδο εφημεριδάκι.

ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 

Πηγή: Dies Brumalis

         Στο ΒΗΜΑ  της Κυριακής ο Πρετεντέρης  θεωρεί τις συνταγές που εφαρμόζει στην Ελλάδα το ΔΝΤ κατάλληλες για το Τρίτο Κόσμο, που πριν όμως τις επιβάλλουν «εκεί τουλάχιστον έπαιρναν τα μέτρα τους: ξεκινούσαν πάντα από  το πραξικόπημα! Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα έχουμε ακόμη δημοκρατία»
        Στο “επταήμερο του Διόδωρου”, πάλι στο Βήμα, ο Ψυχογιός που προπαγανδίζει υπέρ του Παπαδήμου με φαινομενική απλοϊκότητα, «διαχύθηκε το γούρι του σε όλη την Ευρώπη» όπως ισχυρίζεται, καταφέρεται εναντίον των κομμάτων.
      Και σε άλλη σελίδα της ίδιας εφημερίδας ο τίτλος σαν να έρχεται από το παρελθόν «τα συσσίτια επιστρέφουν στα σχολεία»
      Την ίδια στιγμή στο ρ/σ flash, σε σημερινό  πρωινό δελτίο ειδήσεων,  γίνεται  λόγος για την  γενική  απεργία στο Θριάσιο, χωρίς καμιά αναφορά στη μεγάλη απεργία στη χαλυβουργία.

Τα τερατουργήματα της συνόδου


πηγή:FT (via euro2day)
by M. Wolf


Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι… Αυτό σκέφτηκα όταν έμαθα τα αποτελέσματα της συνόδου του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί επικεντρώθηκαν, όπως ήταν κατανοητό, στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, να θέσει βέτο στην νέα συμφωνία, αλλά αυτό απλώς απέτρεψε την προσοχή από την αποτυχία της ευρωζώνης να παράγει ένα αξιόπιστο φάρμακο για την ασθένεια της ευρωζώνης. Αντ΄αυτού πρότειναν να σφίξουν τις βίδες στην δημοσιονομική χαλάρωση. Μπορεί να ένιωσαν καλύτερα, αλλά δεν θα καταφέρουν κάτι. 

Η βασική απόφαση είναι να δυναμώσει η δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να δημιουργηθεί αυτό που η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy αποκαλούν «ένωση σταθερότητας και ανάπτυξης» - ή «ένωση αστάθειας και στασιμότητας,» όπως την αποκαλώ εγώ. 

Πλάκωσαν τα κοράκια



Τρίβουν τα χέρια τους τα… κορά­κια των μεγάλων ξένων ενεργει­ακών ομίλων όσο διαπιστώνουν ότι στην Ελλάδα όλα βαίνουν… στάσι­μα! Γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο κα­θυστερούν οι όποιες αποφάσεις για την επίλυση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας κι ευρύτερα στην ευρωζώνη τόσο θα απαξιώνονται τα περιου­σιακά μας στοιχεία, μαζί και οι προς πώληση ενεργειακές επιχειρήσεις. Κι αυτό τους συμφέρει απόλυτα! Θα αγο­ράσουν ακόμη φθηνότερα τα πιο ακρι­βά μας… χρυσαφικά!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβουμε όλοι το μέγεθος του ξεπουλήματοςείναι η ΔΕΗ. Το καλοκαί­ρι του 2008 η μετοχή της ήταν στα 35 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της «πέ­ταγε» πάνω από τα 8 δισ. ευρώ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η μετοχή της επιχείρησης ηλεκτρισμού βρέθη­κε στο ιστορικό χαμηλό της, κάτω από τα 4 ευρώ, δηλαδή έχασε πάνω από 88,5% της αξίας της!

Υπάρχει κίνδυνος να μην λάβουν ούτε ένα ευρώ ή δραχμή οι πιστωτές της Ελλάδας αν δεν προχωρήσει το PSI



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Τι θα γίνει αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Πόσο θα κοστίζουν τα ομόλογα της; Ίσως 50%, ίσως 20%, ίσως και καθόλου. Αυτό αναφέρουν τα εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με το ζήτημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας μάλιστα, για την διαδικασία του PSI που έχει ξεκινήσει αυτό το διάστημα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών και η οποία περιλαμβάνει haircut 50%.
Σύμφωνα με τους νομικούς που μελετούν την υπόθεση της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ τότε οι τιμές των ομολόγων σχεδόν θα μηδενίσουν, ενώ είναι αμφίβολο εάν τελικά η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφοντας στη δραχμή θα μετατρέψει το χρέος της στο εθνικό νόμισμα για να το... αποπληρώσει. Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να σκεφτούν καλά πριν απορρίψουν έστω την πρόταση του haircut 50% που θα τους διασφαλίσει εστω την επιστροφή του μισού τους κεφαλαίου, την ώρα που στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται με haircut 80%. 

Ποιός χρειάζεται το ευρώ και την ΕΕ;



ΠΗΓΗ: aristeroblog
Παναγιώτης Μαυροειδής

Όλα δείχνουν ότι οι εποχές της βεβαιότητας για την ευρωζώνη ανήκουν στο παρελθόν. Ο πανικός πλανάται στα κεφάλια των αστών, των πολιτικών ηγετών και γραφειοκρατών. Αλλά και η ανησυχία στη σκέψη του κόσμου, περισσεύει.
Ωστόσο και η Αριστερά, δεν αποδείχνεται ιδιαίτερα υποψιασμένη μπροστά σε αυτή την κρίση θανάτου της μεγαλύτερης και πιο ώριμης περιφερειακής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης του κόσμου, με τις τόσες φιλοδοξίες. Ειδικά η λεγόμενη ‘’ευρωπαϊκή Αριστερά’’ νοιώθει να αφαιρείται το χαλί κάτω από τα πόδια τους, καθώς ο προοδευτικός μετασχηματισμός της νεοφιλελεύθερης ΕΕ σε κοιτίδα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αποτέλεσε και αποτελεί στρατηγική αφετηρία της. Το θεωρητικό σχήμα είναι γνωστό: Η διεθνοποίηση του καπιταλισμού είναι μια διαδικασία συγκεκριμένου βέλους, σχεδόν αδιατάρακτη και αντικειμενικά προοδευτική. Υποτίθεται πως θα σάρωνε τον εθνικισμό και τον αυταρχισμό, που σχεδόν αξιωματικά συνδέονταν με την ‘’καθυστέρηση’’ και την επιβίωση συντηρητικών λογικών στους πολιτικούς θεσμούς αλλά και στην κοινωνική ψυχολογία. Η ενωμένη Ευρώπη, αναγκαστικά σε πρώτη φάση καπιταλιστική, θα σάρωνε τις δικτατορικές τάσεις και θα χώνευε τους βαλκάνιους και άλλους σωβινισμούς στο μεγάλο κοσμοπολίτικο καζάνι της. Τι πιο φιλόξενο πεδίο για τη δράση της Αριστεράς που οραματικά ζητά την κατάργηση των συνόρων ….