Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Αριστερά, ο αντιεξουσιαστικός χώρος και ο φετιχισμός της βίας






ΑριστερόΒήμα

Πηγή: Αριστερό Βήμα
του Γ. Αλεξάτου

Πρόκειται για ένα ζήτημα που, απ’ όσο ξέρω, ποτέ δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής δημόσιας συζήτησης της Αριστεράς, αλλά τα τραγικά γεγονότα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου έφεραν για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα, καθιστώντας αναγκαία τη διεξαγωγή της. Τι ακριβώς είναι ο αντιεξουσιαστικός χώρος, τι εκπροσωπεί κοινωνικά, ποιες είναι και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι σχέσεις του με την Αριστερά, σε ποιο βαθμό σχετίζεται με τις εκδηλώσεις τυφλής βίας και κατά πόσο εκφράζεται από τη φετιχοποίησή της;
Φυσικά, αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι τόσο οι αναφορές στις ιστορικές ρίζες της διαμόρφωσης του αναρχικού κινήματος και οι θεωρητικές διενέξεις μεταξύ του Μαρξ και των Στίρνερ, Προυντόν και Μπακούνιν, όσο η τοποθέτηση (ή μάλλον οι τοποθετήσεις) της Αριστεράς απέναντι σε ένα ρεύμα που αυτοπροσδιορίζεται ως «αναρχικό» ή «αντιεξουσιαστικό» και η ύπαρξή του διαπερνά όλη την περίοδο από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα.

«ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ» - «ΚΑΤΟΧΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – ΝΕΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ!


ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

  Πηγή: ΙΣΚΡΑ
Του ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως «φάρσα».
Στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, σε σχέση με τις πρωϊνές αποφάσεις (27/10) των Συνόδων Κορυφής, ξαναπαίζεται το θέατρο που παίχτηκε με τις παλιότερες κωμικές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι μας μιλάνε για μείωση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες (εξαιρούνται ξεδιάντροπα χρέη προς τρόικα, ομόλογα ΕΚΤ κλπ) κατά 50%.
Η μείωση αυτή δεν απαντά στο εκρηκτικό πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε μείωσή του, περίπου, 70 δις (100 δις το 50%, μείον τα δάνεια για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μείον οι απώλειες των Ταμείων). 


Τα «ντεσού» της σκληρής επιτροπείας




Πηγή: euro2day

Σε καθεστώς μόνιμης και σκληρής επιτροπείας εισέρχεται η Ελλάδα, καθώς σήμερα το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν όχι μόνο να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα η Τρόικα αλλά και να δεσμευτεί η χώρα με Memorandum of Understanding για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής επιχειρεί να στρογγυλέψει την κατάσταση σημειώνοντας ότι οι μηχανισμοί επίβλεψης της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα υποχρεώνεται σε πολύ πιο αυστηρή εποπτεία από αυτή που ισχύει σήμερα.

«Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες»


Πηγή: Ελευθεροτυπία ( via Red NoteBook)

«Κρανίου τόπο» θα θυμίζει το 2012 η ελληνική κοινωνία. Την πρόβλεψη κάνει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα σημειώνει ότι «το «κούρεμα» του ιδιωτικού αποκλειστικά χρέους έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις και μικρές θετικές» και, πάντως, «δεν κάνει το χρέος βιώσιμο»

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες δεν κινδυνεύουν ενώ για την άποψη περί... επιστροφής στη δραχμή υπογραμμίζει ότι «είναι μια παρακινδυνευμένη επιλογή για μία χώρα που έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και στηρίζεται σε συναλλαγματικούς πόρους για την κάλυψή του, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία». Τονίζει, πάντως, ότι η σημερινή πολιτική είναι εντελώς αδιέξοδη και υπάρχει εναλλακτική πολιτική.

Καλό ή κακό το κούρεμα;



ΠΗΓΗ: RedNoteBook
Του Σπύρου Λαπατσιώρα

Το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι αναγκαίο συνεπακόλουθο των οικονομικών πολιτικών του Μνημονίου που κατέστησαν το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο. Πρόκειται για πολιτικές που χρησιμοποιούν την ύφεση και τα ελλείμματα ενάντια στο κοινωνικό κράτος και στον κόσμο της εργασίας, που στηρίζονται στις ιδέες της μη-αλληλεγγύης (διεθνούς και εγχώριας) με αποτέλεσμα την αναγκαία πλέον απόφαση της Συνόδου για μεγάλο «κούρεμα». 

Το «κούρεμα», διαγραφή μέρους του χρέους, δεν συνεπάγεται ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Η βιωσιμότητα δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος χρέους αλλά και από το αν δημιουργούνται εισοδήματα στην οικονομία (ρυθμοί μεγέθυνσης), το ύψος των επιτοκίων και από τη σχέση εσόδων-δαπανών, εφόσον αφήσουμε τις συνθήκες αναχρηματοδότησης του χρέους στην άκρη. Ενα κούρεμα της τάξης του 60% στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, με βάση του υπολογισμούς του ΔΝΤ θα μειώσει το δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ για το 2012. Αν όλα πάνε καλά, με τις σχετικά αισιόδοξες υποθέσεις που υιοθετούνται από το ΔΝΤ, θα έχουμε 110% χρέος το 2020.

Τυπώστε ευρώ, να τερματιστεί η κρίση!



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα το θρίλερ για την έκταση του κουρέματος της ελληνικής οικονομίας. Οι αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη πριν την σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις τράπεζες και προβλέπουν την αναγνώριση του ορίου του 9% ως δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και τον ορισμό του Ιούνη ως καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε ότι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης υποδεικνύεται ότι η πηγή από την οποία θα αναζητηθούν τα αναγκαία κεφάλαια θα είναι πρώτ’ απ’ όλα οι αγορές, στη συνέχεια οι εθνικές κυβερνήσεις και στο τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ρομπέρτο Λαβάνια: Tι λέει ο αρχιτέκτονας της ανάκαμψης στη Αργεντινή, για την Ελλάδα



ΠΗΓΗ: tvxs
Αργεντίνικο "άρωμα" έχουν οι αναλύσεις του γερμανικού Τύπου σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορες που παρουσιάζει η εξέλιξη της κρίσης  στη Ελλάδα και την Αργεντινή. Συνέντευξη του πρώην Υπ. Οικονομικών της Αργεντινής Ρομπέρτο Λαβάνια, ο οποίος θεωρείται «αρχιτέκτονας της ανάκαμψης της χώρας μετά την κρίση του 2001/2002», δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα  Hannoversche Allgemeine με τίτλο «Η Αθήνα δεν πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του ΔΝΤ»
Ερ.: Κύριε Λαβάνια , πριν από 10 χρόνια η Αργεντινή χρεοκόπησε. Μπορεί να συγκριθεί η παρούσα κρίση στην Ελλάδα με τότε;
Απ.: Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές. Συγκρίσιμα μεγέθη είναι η μακρά ύφεση, που βαδίζει στην τέταρτη πλέον χρονιά, το έλλειμμα προϋπολογισμού και εμπορικών συναλλαγών και το σταθερό νόμισμα, που βρίσκεται εκτός της ακτίνας επιρροής της χώρας. Η διαφορά είναι το γεγονός ότι η Αργεντινή ήταν μια χώρα απομονωμένη όσον αφορά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η Αθήνα ως χώρα της ΕΕ αποτελεί μέλος ενός από τα ισχυρότερα σύμφωνα του κόσμου. Αν αυτό το σύμφωνο έχει τη βούληση να βοηθήσει είναι άλλο θέμα.

Die Linke: Να γιατί είναι λάθος η πολιτική της Ε.Ε. για την Ελλάδα



Πηγή: tvxs 
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) είναι το μόνο κόμμα της γερμανικής Βουλής που έχει αποφασίσει να καταψηφίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη σημερινή ψηφοφορία. Ο Dietmar Bartsch, Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, εξηγεί τους λόγους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του SWR.

Ο Bartsch υπεραμύνεται της απόφασης αυτής, καθώς υποστηρίζει ότι αντανακλά και τις θέσεις μίας σημαντικής μερίδας πληθυσμού, η οποία αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης. Με την ενίσχυση του ΕΤΧΣ δεν αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση τα αίτια της κρίσης χρέους.

Αιτία της κρίσης είναι η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η πολύ δαπανηρή διάσωση των τραπεζών. Τίποτα από αυτά δεν αντιμετωπίζεται με την πολιτική που ακολουθείται.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πηγή: eparistera
του Γ. Τριανταφυλλόπουλου

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Από τη χρεοκοπία στην πολιτική εκτροπή


«Πέρασε ο καιρός της αμεριμνησίας», διεμήνυσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος. Περιμένοντας το μεγάλο κούρεμα, διαπιστώνει ότι η γενική επίκληση του εθνικού συμφέροντος δεν αρκεί για να «νομιμοποιηθεί» η πολιτική της μόνιμης λιτότητας που οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ χρειάζονται επειγόντως μια «νέα μεγάλη ιδέα», ένα «εθνικό συμβάν», για να δικαιολογήσουν τη μεγάλη ήττα, να αφηγηθούν ως μελλοντική νίκη την τωρινή εξαθλίωση.
Η συσπείρωση μπροστά στην απειλή απώλειας ζωτικής εθνικής και δημοσιονομικής κυριαρχίας σκιαγραφεί τον πολιτικό καμβά της επόμενης ημέρας στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Πρόθυμοι όλων των κομμάτων εξουσίας, μετά τον πλήρη ευτελισμό της πολιτικής, δηλώνουν έτοιμοι να υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, βέβαιοι ότι το παιχνίδι δεν παίζεται πια στα ιδεολογικά χωράφια του χθες. Η κίνηση των τριών του ΠΑΣΟΚ το αποδεικνύει περίτρανα.