Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τι επιδιώκει η κ. Μέρκελ;


Πηγή: Καθημερινή
Tου Κωστα Λαπαβιτσα*

Σχέδια για τη διάσωση της Ευρωζώνης έχουν υπάρξει πολλά, και αναμένονται και άλλα. Παρά τις διαφορές τους, συνήθως συμφωνούν σε ένα σημείο: η Γερμανία χειρίζεται την κρίση λανθασμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι υπέρμαχοι του ευρωομόλογου, που πιστεύουν ότι η έλλειψη ευρωπαϊκού οράματος της κ. Μέρκελ θα καταστρέψει το ευρώ.
Η πολιτική της Γερμανίας δεν είναι αυθαίρετη. Γεννάει βέβαια αντιφάσεις, αλλά αυτές οφείλονται στη σκληρή πραγματικότητα και όχι στην κ. Μέρκελ. Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ότι οι χώρες της περιφέρειας είναι στην ουσία χρεοκοπημένες. Το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν περίπου 7 τρισ. ευρώ. Τα 2,6 τρισ. ήταν εξωτερικό και το υπόλοιπο εγχώριο. Το ετήσιο εθνικό προϊόν των τριών χωρών κυμαίνεται στο 1,5 τρισ. Με επιτόκια 6-7% και ρυθμούς ανάπτυξης αρνητικούς, ή κοντά στο μηδέν, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Σμιτ: Πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται το συμφέρον ευρωπαϊκών τραπεζών


 
Ευθύνες και στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, επιρρίπτει ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ επισημαίνει ότι πίσω από τις προσπάθειες αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα τραπεζών ευρωπαϊκών χωρών. Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit (Ντι Τσάιτ, 17.02.11), ο κ. Σμιτ επικρίνει επίσης ότι παρά τη θέσπιση του κοινού νομίσματος ισχύουν οι παλιοί κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και δεν υπάρχει κοινή οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική.
"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αντιλήφθηκαν ότι από μόνο του, ένα κοινό νόμισμα μόνο κατά τύχη μπορεί να φέρει ευημερία», λέει ο κ. Σμιτ. «Τώρα μαλώνουν επί ώρες, αν θα πρέπει να βοηθήσουν τους φτωχούς Έλληνες, Πορτογάλους Ιρλανδούς με χρήματα ή με εγγυήσεις, ή αν είναι προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν να κηρύξουν πτώχευση. Εκείνο που δεν λέγεται είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα γερμανικών, βρετανικών και γαλλικών τραπεζών», σημειώνει ο πρώην καγκελάριος.

Έχουμε υπογράψει το Ξεπούλημα!


ΠΗΓΗ: Βαθύ Κόκκινο

Αν και για τους τακτικούς αναγνώστες του μπλογκ μας, το σημερινό δισέλιδο δημοσίευμα του «Ποντικιού» που τιτλοφορείται «Εχουμε υπογράψει το ξεπούλημα» δεν λέει κάτι καινούργιο, αξίζει να το παραθέσουμε ολόκληρο. Με την ευκαιρία θυμηθείτε ένα ανάλογο κείμενο του Δημήτρη Καζάκη που αναφερόμενος στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει με τους συνεταίρους της η Ελληνική κυβέρνηση τόνιζε:
"Ανάλογη σύμβαση δεν υπάρχει στην ιστορία του ελληνικού κράτους από την εποχή της περίφημης «πράξης υποτέλειας» του Κωλέττη στα 1826. Με μόνο μια εξαίρεση, τις «δανειακές συμβάσεις» που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δωσίλογων με τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής".

Πάμε τώρα στο σημερινό δημοσίευμα από το "Ποντίκι" που αναφέραμε:

Σε επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης αποδίδουν Βρυξέλλες και Ουάσικτον τις «αντιδράσεις» της κυβέρνησης για το ύφος των αποκρατικοποιήσεων. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μετείχε στη διαδικασία και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα από την πρώτη στιγμή, αναφέρει ότι οι όροι είναι ξεκάθαροι ως προς την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και πλουτοπαραγωγικών πόρων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ



Ανοιγμα διοδίων και μπλόκο στα ακυρωτικά στις συγκοινωνίες


Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση με στόχο το άνοιγμα των διοδίων και το μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που οργανώνει την Παρασκευή, 18 Φλεβάρη, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Σε αυτό πλαίσιο η Λαϊκή Επιτροπή Λάρισας καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, συνταξιούχους, γυναίκες του νομού. Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις αυξήσεις των εισιτηρίων θα γίνουν το πρωί της Παρασκευής και το ραντεβού αναχώρησης για τα διόδια έχει οριστεί στις 4.30 μ.μ., στην πλατεία Λαού.

Παρέμβαση του Συνδέσμου Ειλικρινών Βιομηχάνων


Πηγη: ΑΥΓΗ

Η χώρα πωλείται, η λιτότητα επιμηκύνεται



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου.
Η σκηνοθεσία που επέλεξαν οι τροϊκανοί στην τέταρτη «επιθεώρηση λόχου», χθες Παρασκευή, ήταν ενδεικτική της αλαζονείας με την οποία αντιμετωπίζουν τους υποτελείς τους.
Η αναβολή της προγραμματισμένης συνέντευξης, από τις 10 το πρωί για τις 3 το μεσημέρι, τροφοδότησε συνειρμούς για εμπλοκή στην υπόθεση της καταβολής της 4ης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ και για σκληρές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο.
Στην πραγματικότητα, ούτε η δόση αυτή καθεαυτή ήταν σημαντική (η καταβολή της θεωρείται δεδομένη) ούτε όσα είχαν να πουν στη συνέντευξη οι τροϊκανοί υπερέβαιναν το πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει μια μερίδα επαίνων και δύο μερίδες επιπλήξεων και προειδοποιήσεων.
Το σημαντικό για τους εκπροσώπους της τρόικας ήταν άλλο. Να δεσμεύσουν την κυβέρνηση (και την παρούσα, αλλά και όποια άλλη προκύψει από πρόωρες ή κανονικές εκλογές) σ’ ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, εξουθενωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, νέων «μεταρρυθμίσεων» και γενικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου πέρα από την αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου, μέχρι το 2015! Το τρικ που έχει εφευρεθεί για να διασφαλιστεί αυτή η δέσμευση, είναι δυσνόητο για την κοινή γνώμη, αλλά η κυβέρνηση (ιδιαίτερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου) έχει ήδη αρχίσει να το προπαγανδίζει.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 / 2 ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  20/2 ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί υπηρέτες των μεγαλοσυμφερόντων και των μεγαλοεργολάβων, νομοθετούν και ψηφίζουν την ουσιαστική ποινικοποίηση του κινήματός μας. Ενός κινήματος μαζικού, δίκαιου, ακομμάτιστου, ενός κινήματος που τολμά να τα βάζει με μεγαλοεργολάβους στοιχειοθετώντας καταγγελίες για το κερδοσκοπικό πάρτι που στήνεται σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας της χώρας.
Το κίνημά μας θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην ύπαρξη διοδίων γιατί πληρώνουμε για δρόμους υφιστάμενους, τους οποίους έχουμε προπληρώσει και γιατί πληρώνουμε, μέσω των τελών κυκλοφορίας που είναι πανάκριβα, αλλά και των ενσωματωμένων φόρων  στα καύσιμα για να γίνονται δημόσια έργα συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης του οδικού δικτύου.

Ανδρείκελα της πλουτοκρατίας



    του Ν. Μπογιόπουλου

    Οι άνθρωποι έχουν το ξεπούλημα στο αίμα τους.
    Ξεπουλάνε με ή χωρίς την «τρόικα». Για την ακρίβεια: Εχουν αρχίσει να εκποιούν την Ελλάδα, πολύ πριν υπάρξει η «τρόικα».
    Μάλιστα, είναι τέτοιοι ξεπουληματίες που όχι μόνο ξεπουλάνε, αλλά το πανηγυρίζουν κιόλας! Το χαίρονται! Το διαφημίζουν!
    *
    Αντί άλλης απόδειξης, αντιγράφουμε από το ίδιο τους το προεκλογικό πρόγραμμα, στις εκλογές του 2004. Εξι χρόνια, δηλαδή, πριν αποβιβαστεί η «τρόικα» στην Ελλάδα. Χωρίς να υπάρχει καμία κρίση. Χωρίς να έχουν καν το πρόσχημα του «χρέους».
    «Θαυμάστε» τι «υπόσχονταν» στον ελληνικό λαό από τότε και πώς παρουσίαζαν - οι ίδιοι - τα προηγούμενα κυβερνητικά πεπραγμένα τους:
    *
    «Τι κάναμε
    Προχώρησε εντατικά η αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων μέσω διάθεσης πακέτων μετοχών στην κεφαλαιαγορά και της απόδοσής τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακολουθήσει "επιθετική" πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ κ.τ.λ. όσο στις ιδιωτικοποιήσεις όπως για παράδειγμα με την Ιονική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη Διώρυγα της Κορίνθου κ.τ.λ. (...). Οι νέες μορφές αποκρατικοποιήσεων συμβάλλουν περισσότερο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της οικονομίας.