Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

“Τέταρτος δρόμος” και πάλι δεξιά...


Πηγή: ΑΥΓΗ

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που η Κεντροαριστερά (στα πάνω της στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ) επιδιδόταν στο σπορ των μανιφέστων. Κεντρικό πρόσωπο ο Μπλερ, ο οποίος με μέντορα τον κοινωνιολόγο Άντονι Γκίντενς είχε υπογράψει μανιφέστο με τον Σρέντερ για τον περιβόητο “τρίτο δρόμο”. Από κοντά, φτωχός συγγενής και ο Κ. Σημίτης.
Τα μανιφέστα αυτά ιδεολογικοποιούσαν τη μετάλλαξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τον εξαμερικανισμό της και τη μετατόπισή της προς το Κέντρο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτιζε ο Κλίντον. Ήταν η εποχή των νεοφιλελεύθερων νομοτελειών ότι επήλθε το τέλος της ιστορίας και ότι οι συναινέσεις πρέπει να μετατοπιστούν από το κράτος πρόνοιας στην αγορά. Οι κεντρώοι ηγέτες υποκλίνονταν, μάλιστα, στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται και συνεπώς δεν χρειάζεται δημόσια παρέμβαση. Θα προξενούσε βλάβες, μάλιστα!

Αποκαλυπτική έκθεση βόμβα για την ελληνική κρίση (I)


Πηγή: Sofokleous10
Πάνος Παναγιώτου
Το CNN, το Reuters, το BBC και ακόμη και το Yahoo είναι μερικά από τα διεθνή ΜΜΕ που παρέχουν, σε καθημερινή βάση, διαφορετικές εκδόσεις των προγραμμάτων τους για διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Η διεθνής έκδοση του CNN είναι πολύ διαφορετική από αυτήν για τις ΗΠΑ ενώ πριν μερικά χρόνια και υπό το βάρος της αλλαγής της αγγλοσαξονικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή το BBC έκλεισε μία σειρά υπηρεσιών του, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για το αραβικό τμήμα του σταθμού, σε μία προσπάθεια δημιουργίας του αντίπαλου δέους του Al Jazeera.
Με αυτό το σκεπτικό υπόψην είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε την ελληνική κρίση όχι μόνο μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και από τα διεθνή και ακόμη περισσότερο από διαφορετικούς οργανισμούς, κυβερνητικούς και μη, διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα κλπ ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία άλλη οπτική στο θέμα που μας ταλανίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στις μέρες μας και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε αθέατες πλευρές του αλλά και να καταλάβουμε πώς βλέπουν την ελληνική κρίση όσοι είναι εκτός Ελλάδας. 

Απογραφές με αρωμα....προγραφώνπηγή: ΔΡΟΜΟΣ
του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Μυστικά και ψέματα πίσω από τα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, το μέγεθος του κράτους και τη δίψα της τρόικας για απολύσεις.
Με περισσή σπουδή ανακοίνωσαν, την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών τα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία παρουσιάστηκε σαν έργο τιτάνιο, λες και όλη η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εξαρτιόταν από τη γνώση του ακριβούς αριθμού των λειτουργών της. Η επιλογή περιελάμβανε πολλές γκρίζες ζώνες, ως προς τη σκοπιμότητά της, μια και η καταγραφή μπορούσε να γίνει και με τα στοιχεία που ήδη διέθεταν οι διευθύνσεις προσωπικού υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ελάχιστα αποκλίνουν από αυτά που, κατά καιρούς, έχει παρουσιάσει η ίδια η ΑΔΕΔΥ.

Είναι προφανές ότι η φαραωνικής έμπνευσης διαδικασία περιείχε, εξαρχής, ένα στόχο: να συντηρήσει και να επιβεβαιώσει τους συνήθεις αστικούς μύθους περί διόγκωσης του απεχθούς κράτους, στην οποία μάλιστα ερρίφθη το ανάθεμα της δημοσιονομικής κρίσης. Το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν εξωφρενικά πράγματα περί 1,5 εκατομμυρίου υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και περί ελληνικής εξαίρεσης στον πανευρωπαϊκό κανόνα του «λιτού» κράτους, ενώ σε ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας, χάρη και στη ρητορική των ΜΜΕ, εμπεδώθηκε αντίληψη περί προνομιούχων και παρασιτούντων υπαλλήλων. Αντίληψη που διευκόλυνε την ευθεία επίθεση στο εισόδημα και σε στοιχειώδη δικαιώματά τους.

What Is Living and What Is Dead in Social Democracy?The following is adapted from a lecture given at New York University on October 19, 2009.
by Toni Judt
Americans would like things to be better. According to public opinion surveys in recent years, everyone would like their child to have improved life chances at birth. They would prefer it if their wife or daughter had the same odds of surviving maternity as women in other advanced countries. They would appreciate full medical coverage at lower cost, longer life expectancy, better public services, and less crime.
When told that these things are available in Austria, Scandinavia, or the Netherlands, but that they come with higher taxes and an “interventionary” state, many of those same Americans respond: “But that is socialism! We do not want the state interfering in our affairs. And above all, we do not wish to pay more taxes.”
This curious cognitive dissonance is an old story. A century ago, the German sociologist Werner Sombart famously asked: Why is there no socialism in America? There are many answers to this question. Some have to do with the sheer size of the country: shared purposes are difficult to organize and sustain on an imperial scale. There are also, of course, cultural factors, including the distinctively American suspicion of central government.
And indeed, it is not by chance that social democracy and welfare states have worked best in small, homogeneous countries, where issues of mistrust and mutual suspicion do not arise so acutely. A willingness to pay for other people’s services and benefits rests upon the understanding that they in turn will do likewise for you and your children: because they are like you and see the world as you do.

Αυξήσεις στην τιμή των διοδίων μέχρι και 60%!Το δυσβάσταχτο χαράτσι, που περιμένει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο
Μέσα σε τρία χρόνια, έγιναν πέντε αυξήσεις στα χαράτσια των διοδίων
Eurokinissi
Νέος κύκλος με αυξήσεις - «φωτιά» στα διόδια κατά μήκος των εθνικών οδών και τους παράπλευρους δρόμους, αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Το δυσβάσταχτο χαράτσι που περιμένει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η νέα σήραγγα Στέρνας (αφορά τον δεύτερο κλάδο προς Αθήνα) του αυτοκινητοδρόμου «Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη». Επιπλέον, ολοκληρώνονται και θα δοθούν στην κυκλοφορία και τα ενδιάμεσα τμήματα του δρόμου μεταξύ των σηράγγων κι έτσι συνολικά θα λειτουργούν πλέον τέσσερις σήραγγες με διαχωρισμένη κυκλοφορία. Τρεις στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη, οι σήραγγες Στέρνας, Νεοχωρίου, Αρτεμισίου και η σήραγγα Ραψομάτη στο τμήμα Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη.
Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, στις αρχές Σεπτέμβρη θα αυξηθούν μέχρι και 60% οι τιμές διοδίων στο συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο. Για παράδειγμα, στο σταθμό της Νεστάνης τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,5 ευρώ από 0,9 που πληρώνουν σήμερα, τα ΙΧ 2,2 ευρώ από 1,4 και τα λεωφορεία 5,6 ευρώ από 3,5.

Ετοιμάζουν «μαχαίρι» για τις επικουρικές
Αμείωτες ανατροπές προβλέπει η εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου. Παρά την τεράστια μείωση των συντάξεων, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν υψηλές τις εργοδοτικές εισφορές

Πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων δείχνει για το επόμενο διάστημα η προπαγάνδα, με την οποία τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να «διαφημίζουν» τη σημασία και την ανάγκη να συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της οποίας σταθμός ήταν ο νόμος που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιούλη. Μια «ιστορική και μακρόπνοη μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτήρισε την περασμένη βδομάδα και το κλιμάκιο της τρόικας που ήρθε στην Ελλάδα, δίνοντας ειδικά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τους «εταίρους» της (μεταξύ αυτών και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ) για την αποφασιστικότητα με την οποία προχωρούν στην κατακρεούργηση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.
Ετσι, ο υφυπουργός ΕργασίαςΓιώργος Κουτρουμάνης,μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει πρόβλεψη στο (σ.σ. αυτόν που ψηφίστηκε τον Ιούλη) νόμο», συμπληρώνοντας ότι δεν «πρόκειται να "δώσουμε εξετάσεις" το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη σ' αυτά τα θέματα». Τί είναι αυτό που προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος; Οτι η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι αν τα οικονομικά των επικουρικών ταμείων δεν είναι καλά ή οι συντάξεις δε θα καταβάλλονται ή θα καταβάλλονται μειωμένες. Αρα και η διευκρίνιση πως «ο νόμος προβλέπει ότι θα γίνουν οι αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες στις αρχές του 2011, για να δούμε ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου», προμηνύει νέο ντόμινο αντιασφαλιστικών χτυπημάτων.