Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ο νεοφιλελευθερισμός και οι νόμοι της εποχής

Το θέμα στον τίτλο δείχνει αφηρημένο, τόσο ώστε να διακινδυνεύει να αφεθεί στην αδιαφορία πλείστων αναγνωστών που δεν είναι νομικοί.
Νομίζω όμως ότι αρκούν λίγες γραμμές για να συνεννοηθούμε και να επικοινωνήσουμε όλοι. Ο νεοφιλελευθερισμός, σύγχρονο όνομα του καπιταλισμού, δεν μπορεί παρά να έχει διεισδύσει και στο δίκαιο.
Είμαστε τυχεροί. Στη χώρα μας, το φαινόμενο του νομικού φιλελευθερισμού το είχαν συλλάβει και περιγράψει έγκαιρα (1991) ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ορισμένοι μαθητές του. Τόσο έγκαιρα ώστε να μοιάζουν προφητικοί. Ας τους θυμηθούμε.
Το πρόβλημα με το νεοφιλελευθερισμό, έγραφαν, είναι ότι, προσπαθώντας να εξηγήσει την «κρίση του νόμου», φτάνει να τη δικαιολογεί. Με τον αντικρατικό και εχθρικό προς τους τύπους λόγο του, ο νεοφιλελεύθερος νομικός μοιάζει αρχικά να προωθεί την απελευθέρωση της κοινωνίας και την αυτορρύθμιση. Με αυτούσιο το λόγο του δασκάλου: «Κατ' ουσίαν, όμως, στην πράξη πρόκειται για υποχώρηση της κρατικής εξουσίας προ των ιδιωτικών κέντρων εξουσίας, τα οποία τείνουν να υπερισχύσουν και να αυτονομηθούν αυτά αντί της κοινωνίας».1

Ποιο είναι το αληθινό μήνυμα των εκλογών;

του Δημήτρη Καζάκη   (8/11/2010)

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Κι αυτό ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι επίσημες εκλογές. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μπλόφαρε, αλλά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής θέτουν από μόνα τους θέμα εκλογών. Όχι με την έννοια που τις εννοούν τα κόμματα και οι εκλογολόγοι, αλλά με την έννοια της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής. Ο επίσημος δικομματισμός συγκεντρώνει γύρω στο 40% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που δεν επιτρέπει στις κυρίαρχες δυνάμεις να αναζητήσουν την έστω και τυπική νομιμοποίηση της προκαθορισμένης έξωθεν και άνωθεν πολιτικής. Για πρώτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης μπροστά σε εκβιαστικά και καταπιεστικά διλήμματα ένας στους δύο ψηφοφόρους αρνήθηκε να νομιμοποιήσει με την ψήφο του την νέα κατάσταση που έχει επιβληθεί στη χώρα, είτε με το λευκό, το άκυρο και την αποχή, είτε ψηφίζοντας πολιτικές προτάσεις που, στα μάτια τουλάχιστον του κόσμου, ταυτίζονται καθαρά με την άρνηση του χρέους και την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος.

ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΙΑΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

alt

Πηγή: Iskra


 Τα νεοφιλελεύθερα μνημονιακά μέτρα, εκτός της κραυγαλέας τους βαρβαρότητας αποδεικνύονται και εντυπωσιακά αναποτελεσματικά, ακόμα και ως προς τους διακηρυγμένους τους στόχους. Με κυνικότρόπο σπρώχνουν την ελληνική οικονομία στον γκρεμό, διαλύοντας και εξαφανίζοντας την οποιαδήποτε  αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μέσα από το θανάσιμο «κοκταίηλ» της ύφεσης και του πληθωρισμού που παράγουν.

Ενώ μάλιστα, τα μέτρα άγριας λιτότητας επιβλήθηκαν στο όνομα, υποτίθεται, ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», ο υψηλός πληθωρισμός ακυρώνει, την έτσι κι αλλιώς υπονομευμένη μ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, «ανταγωνιστικότητα». Ταυτόχρονα, δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, όπου η συνεχής μείωση των λαϊκών εισοδημάτων – μέσω των μισθολογικών περικοπών και του καλπάζοντος πληθωρισμού- οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και συνεπώς σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων κ.ο.κ.

Νέα μπίζνα της οικογένειαςΟι προμήθειες των νοσοκομείων σε ιδιωτική εταιρία


Πηγή: Κόντρα

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, την οικογένεια Παπανδρέου θα βρεις από κάτω. Σε ρόλο εξωθεσμικό, να δίνει γραμμή σε υπουργούς, να κλείνει συμφωνίες, να χρησιμοποιεί την κυβέρνηση ως βιτρίνα για να προωθήσει τις μπίζνες της. Μετά τον αδελφό Νίκο, που μετέβη στο Αμπού Ντάμπι για να πουλήσει το Σκαραμαγκά, μετά τον αδελφό Αντρίκο που έβαλε την κυβέρνηση να οργανώσει διεθνές συνέδριο για να προωθήσει τις «πράσινες» μπίζνες του μαγαζιού (ΜΚΟ) που έχει στήσει, ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση και το οικογενειακό think tank, που ακούει στο όνομα ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος (αντιπρόεδρος είναι ο αδερφός Νίκος), το ΙΣΤΑΜΕ θα οργανώνει ημερίδες, σε συνεργασία με υπουργεία, στις οποίες θα παρουσιάζει σχέδια, τα οποία μετά οι υπουργοί θα καλούνται να υλοποιήσουν. Διότι –όπως είπε– αυτό θα ενισχύσει τη συνοχή της κυβέρνησης!
 

Πυρ ομαδόν από τους πανεπιστημιακούς


Πηγή: Κοντρα





Διοικήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σύλλογοι εκπαιδευτικού προσωπικού, πανεπιστημιακοί καθηγητές, απορρίπτουν συλλήβδην το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας για την «Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση». Παπανδρέου και Διαμαντοπούλου έχουν πετύχει να ξεσηκώσουν το σύνολο σχεδόν του πανεπιστημιακού κόσμου, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Κι αυτό, γιατί επιχειρούν να μην αφήσουν λίθον επί λίθου από το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καθημερινά πληθαίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις εναντίωσης στο «κείμενο διαβούλευσης», όπου ακόμα και μέσα από τον στρογγυλεμένο λόγο της πανεπιστημιακής κάστας, προβάλλει έντονα η καταγγελία της κυβερνητικής επίθεσης. Σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αυτές:

To μυστικό σχέδιο απολύσεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ



Πηγή: Sofokleous 10
ο σχεδόν πιστοποιημένο, πλέον, αδιέξοδο στην εφαρμογή του μνημονίου ήδη από τον πρώτο χρόνο της ισχύος του φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε εξαιρετικά επώδυνη σύγκρουση με την κατεξοχήν πολιτική «πελατεία» του κυβερνώντος κόμματος, τους υπαλλήλους Δημοσίου και ΔΕΚΟ, οδηγώντας ακόμη και υπουργούς σε δημόσιες παραινέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου!
Η νέα εκδοχή του ελληνικού δράματος είναι ήδη γνωστή στις αγορές, όπου φαίνεται ότι πλέον δεν τιμολογείται στα spread ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, αλλά της πλήρους ανατροπής του σχεδιασμού που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Η διατήρηση του spread πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, παρότι από την Κυριακή έχει ξεκαθαριστεί ότι η χώρα δεν οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, διαψεύδει τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών (σε χθεσινή του συνέντευξη στο CNN), ότι η «πτήση» των spread συνδέεται μόνο με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.