Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Εξόντωση με ρατσιστικά κριτήρια 75 χρόνια μετά


Members of the Reichstag greet Hitler in Octob...Image via WikipediaΠΗΓΗ: Greek Rider
Τι διαφορά έχουν οι δύο φράσεις:

Πολύ πιθανή δήλωση Ναζιστή στην Γερμανία 3 χρόνια μετά το κραχ του 1929 εν μέσω τεράστιας ανεργίας και φτώχειας:
"Το ένα εκατομμύριο Εβραίων που ταλαιπωρούν τα δέκα εκατομμύρια της Βαυαρίας, με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα τους πειράξει όσο ζούνε, μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε"

Δήλωση δημοκράτη-σοσιαλιστή υπουργού 3 χρόνια μετά το κραχ του 2008 εν μέσω τεράστιας ανεργίας και φτώχειας:
"Το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν τα δέκα, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε"


ΤΟ «Μετα-Μνημόνιο» ΤΟΥ ΣΕΒ



Μανιφέστο φτώχειας και εξαθλίωσης

Από τον "Ριζοσπάστη" 6/9/2011 (via Αριστερό Βήμα)

Το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης που διασφαλίζει υπερκέρδη για το κεφάλαιο και υπερεκμετάλλευση έως αφανισμό για εργαζόμενους, ΕΒΕ, μικρούς αγρότες, με τις «ευλογίες» κυβέρνησης - ΝΔ - τρόικας

«Εθνικό μετα-μνημόνιο» ονομάζουν οι κεφαλαιοκράτες το οικονομικό «πλάνο δράσης» για την ανάπτυξη στην επόμενη 10ετία, το οποίο εγγυάται από τη μία την αύξηση του πλούτου τους και από την άλλη την αύξηση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Το συγκεκριμένο πόνημα, που ουσιαστικά παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση, πληρώθηκε από τον ΣΕΒ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και εκπονήθηκε από την εταιρεία «McKinsey», έχοντας στο μεταξύ λάβει τα «εύσημα» από τη ΝΔ και την τρόικα, παρουσιάστηκε επίσημα χτες. Μεγάλο μέρος των συστάσεών του για το ποιοι κλάδοι πρέπει να υποστηριχθούν τα επόμενα δέκα χρόνια και με ποιον τρόπο, καθώς και οι επισημάνσεις του για γενικότερες παρεμβάσεις στην οικονομία αφορούν μέτρα και κατευθύνσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί μέσα από τα διάφορα αντιδραστικά μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο και τους νόμους που προωθεί ή έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. 

«Οσο βαθύτερα στο Μνημόνιο τόσο χαμηλότερα στην ανταγωνιστικότητα»


Κατά επτά θέσεις υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα -καταλαμβάνοντας τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.- παρά την αιχμαλωσία της για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του ΔΝΤ και των ισχυρών Ευρωπαίων εταίρων.
Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το World Economic Forum, η χώρα μας είναι λιγότερο ανταγωνιστική από τη Ρουμανία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Μποτσουάνα και τη Γουατεμάλα, καταλαμβάνοντας την 90ή θέση μεταξύ 142 χωρών απ' όλον τον κόσμο.

Στη διολίσθηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας συνέβαλε κυρίως η δραματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που φέτος υποχώρησε στην 140ή θέση. Κάτι που υποδηλώνει ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης και η βαθιά ύφεση που προκάλεσαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας του Μνημονίου στην οικονομία τσάκισαν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και την ανταγωνιστικότητα.
Ακόμη το κριτήριο των χρηματαγορών, οι οποίες αποτυπώνουν εν μέρει και τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε μια χώρα, υποχώρησε αντίστοιχα στην 110η θέση. Δείχνει τη χαμηλή εμπιστοσύνη που έχει η διεθνής επενδυτική κοινότητα στην Ελλάδα. Το κριτήριο των δημόσιων θεσμών (αποτελεσματικότητα κυβέρνησης, διαφθορά, υπέρμετρη επιρροή κ.λπ.) συνεχίζει και αυτό να βυθίζεται προσεγγίζοντας την 89η θέση.
Οσο αφορά την αγορά εργασίας, παρά τις μαζικές απολύσεις των τελευταίων ετών, παρά την εκτόξευση της ανεργίας στο 18%, παρά την αυξανόμενη χρήση της μερικής απασχόλησης και την ευρύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αυτή παραμένει αναποτελεσματική και κατατάσσεται μόλις 126η στον κόσμο. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η θέση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία των πρόσφατων προσπαθειών αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.
Αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, παράγοντες τους οποίους αν μη τι άλλο διασφαλίζουν σήμερα οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη. Και πιο συγκεκριμένα η Ελβετία (1η), η Σιγκαπούρη (2η) και η Σουηδία (3η).

Η αντίσταση της πιτζάμας και οι ένθερμοι «μεταρρυθμιστές», του Θέμη Τζήμα


Πηγή: tvxs
tου Θ. Τζήμα*
Η νυχτερινή «αντίσταση» Παπανδρέου- Βενιζέλου στις απαιτήσεις της τρόικα φαίνεται να έλαβε και τυπικά τέλος, για άλλη μια φορά με άτακτη υποχώρηση των κυβερνητικών «αντιστασιακών». Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, μετά από εκείνη τη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση Πεταλωτή που ακολούθησε την τελευταία επί ελληνικού εδάφους συνέντευξη τύπου της τρόικα. Είχαμε τότε ενημερωθεί ότι ο πλούτος της χώρας βγαίνει στο σφυρί, πράγμα που αρχικά διέψευσε η κυβέρνηση και κατόπιν απεδέχθη, υπερθεματίζοντας μάλιστα στην ταχύτητα και στην έκτασή της εκποίησης.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Ε.Ε., «ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ




ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*
«Εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι, κι ένα πεδίο βολής φθηνό,που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»...
Άλκης Αλκαίος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η έκτακτη σύνοδος της ΕΕ, 21.7.2011 στις Βρυξέλλες, και οιαντιφατικές αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων της, δείχνουν ότι η "λύση" που δόθηκε στο ελληνικό δημόσιο χρέος και στην κρίση της ευρωζώνης, ήταν μια προσωρινή "ανάσα", κάτι σαν "αγορά χρόνου" στην εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης εξόδου από το βαθύ τούνελ της καπιταλιστικής κρίσης.
Οι ισχυρισμοί του Γ. Παπανδρέου [1] περί «μακροχρόνιας διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», περί«σημαντικής ελάφρυνσης του βάρους στην ελληνική οικογένεια», περί «ισχυρής ώθησης στην ανάπτυξη», περί «ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ» κ.ά., δεν είναι τίποτα άλλο από τους γνωστούς "παπανδρεϊκούς" βερμπαλισμούς για συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησής του. Αντίστοιχα ανεδαφικοί είναι και οι ισχυρισμοί κοινοτικών αξιωματούχων [2], οι οποίοι με περισσή υποκρισία εμφανίζουν τις αποφάσεις της συνόδου ως "σωτηρία της Ελλάδας", ενώ στην ουσία κύριος στόχος τους ήταν η σωτηρία του ευρώ. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι "αγορές" με τις αξιολογήσεις τους, έστειλαν στα "τάρταρα" τα επιτόκια δανεισμού (spreads) της Ιταλίας και Ισπανίας, παρέα με εκείνα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, κάνοντας πιο βαθιά την κρίση της ευρωζώνης.

'ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ''



Πηγή: iskra
''Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2013. ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΜΟΝΟ  ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!''
Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα δεν αποδίδει και η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ο στόχος (της βοήθειας των ΕΕ/ΔΝΤ) είναι σαφής, είναι να αγοράσει χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται τώρα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής του EFSF κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πολιτικής

Η πτώχευση, το plan b και η έξοδος από την Ευρωζώνη



Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο με την γνωστή «αβάσταχτη ελαφρότητα» του ανέβαινε χθες περίπου 8% νέα πυκνά μαύρα σύννεφα μαζεύονταν πάνω από την Ελλάδα μια μόλις μέρα μετά τις φιλόδοξες αναγγελίες του υπουργού Οικονομικών οι οποίες δεν φάνηκε να γίνονται ιδιαίτερα πιστευτές από κανέναν πλην κάποιων αφελών ή κερδοσκόπων του ελληνικού Χρηματιστήριου.
Την πτώχευση της Ελλάδας το Δεκέμβριο προβλέπει η Royal Bank of Scotland, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει «βίαιη» εξάπλωση της κρίσης στις διεθνείς αγορές.