Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Debate on the Eurozone Crisis Between CEPR’s Mark Weisbrot and Luc Everaert, Assistant Director of the European Department of the IMF

NEW RELEASE: Debate on the Eurozone Crisis Between CEPR’s Mark Weisbrot and Luc Everaert, Assistant Director of the European Department of the IMF

IMF Official Agrees that Europe’s Troubles are a Result of the Policy Failure by the European Authorities


Washington, D.C.- This debate, which took place last Saturday, September 24, provides a critical overview of the eurozone crisis. It is perhaps most remarkable in that Weisbrot offers a harsh critique of the policies that have been implemented by the International Monetary Fund (IMF) and its partner European authorities (the European Commission and the European Central Bank), and Everaert of the IMF does not offer much disagreement. “I also agree with Mark’s diagnosis of the problem. I think the problem is a policy failure,” Everaert admits at the beginning of his presentation (minute 1:09).

«Kούρεμα» ή αποκεφαλισμός;



πηγή: ΕΠΟΧΗ
του Σπ. Λαπατσιώρα


Και τώρα λεηλατούν τη δημόσια περιουσία -αφού εγκατέλειψαν σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, δημόσιες υπηρεσίες. Και διαμοιράζουν τα ιμάτιά του δημοσίου -ήδη πούλησαν τον ΟΠΑΠ έως το 2030 (έναντι 935 εκατ. ευρώ), ακολουθεί το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, είχε προηγηθεί ο ΟΤΕ. Κανονικό πλιάτσικο, για να τηρήσουν τις υποσχέσεις προς την τρόικα -5 δισ. αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος χρόνου.Παράλληλα, υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο όλης της κοινωνίας σπρώχνοντάς την στα όρια της φτώχειας. Με ενιαία μισθολόγια, εφεδρείες, χαράτσια, απολύσεις και στο δημόσιο (στο 26% η πραγματική ανεργία το 2012 εκτιμά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, γεγονός που “μεταφράζεται” σε 1.250.000 ανέργους) -«η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και, βεβαίως, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως και κάνει, με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί.

Βρετανία: Μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 2/10
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ 35.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Μάντσεστερ, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας.

"Έξω οι διεφθαρμένοι Συντηρητικοί", φώναζαν οι διαδηλωτές περνώντας μπροστά από το χώρο όπου φιλοξενείται το συνέδριο του κόμματος. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και πυροσβέστες, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της Βρετανίας (TUC) που οργάνωσε τη διαδήλωση με
την ονομασία "Η εναλλακτική λύση: δουλειά, ανάπτυξη, δικαιοσύνη".
"Είμαι κατά της πολιτικής μείωσης των συντάξεων. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εδώ αλλά αμφιβάλλω αν οι Συντηρητικοί τους ακούν", είπε ένας 64χρονος υπάλληλος σε εταιρεία πιστοποίησης συναγερμών.


Αυτό το νέο που γεννήθηκε και στην χώρα μας…




Ένας απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων στέκονται κριτικά ή εχθρικά  απέναντι 
στην ευρωζώνη ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις υπάρχει ένας “σκληροπυρηνικός” Έλληνας  στους 7  που είναι υπέρ της παλιάς δραχμής. Το εντυπωσιακό είναι ότι  όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει ούτε έστω ένας ευρωσκεπτικιστικός αστικός πολιτικός σχηματισμός.  Και αυτή η έλλειψη  είναι το νέο στοιχείο του πολιτικού μας βίου.
Σήμερα η μόνη διανοητική επεξεργασία που γίνεται στην ΕΕ είναι τεχνοοικονομική. Απουσιάζουν οι πολιτικές  καθώς τα θέματα που απασχολούν την πολιτική λύθηκαν με την παρουσίαση του  ευρώ στις αγορές. Από εκεί και πέρα η πολιτική συνεχώς προσαρμόζεται και εφευρίσκει λεκτικά σχήματα της πλάκας, ώστε να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη ύπαρξή της. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι νόημα έχει και ποιο είναι το περιεχόμενο του “Αριστερά -Δεξιά” στην ζώνη του ευρώ  που είναι κομμάτι της ζώνης των αγορών
Είναι σίγουρο ότι αύριο θα το φέρουν οι πολιτικές σκέψεις γύρω από το ευρώ και ότι ο ευρωσκεπτικισμός  είναι ήδη  το αντίπαλο δέος και φόβος των αγορών στην Ευρώπη.  Από αυτόν- στην μάχη που θα δοθεί με τις αγορές -θα φτιαχτεί η νέα Ευρώπη.

ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ: Μια ιδιαίτερα επικερδής μπίζνα με χορηγό τους εργαζόμενους



ΠΗΓΗ: Πριν, 2.10.11
του Λ. Βατικιώτη
Θέμα χρόνου και …τρόπου είναι πλέον η χρεοκοπία της Ελλάδας. Η τελική ρύθμιση των δύο αυτών παραμέτρων θα σημάνει μεν το τέλος των αλληλοαναιρούμενων και χαοτικών σεναρίων για το μέλλει γεννέσθαι με την ελληνική οικονομία και περισσότερο την ευρωζώνη. Θα σηματοδοτήσει όμως και την αρχή ενός νέου κύκλου αίματος στο εσωτερικό, μια πρωτοφανή, πολύ πιο βάρβαρη επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα, ακόμη και σε σχέση με αυτήν που είναι σε εξέλιξη την τελευταία διετία από τους «μεσίτες» του ΠΑΣΟΚ.

Γ.Μηλιός: "Εμείς", "Αυτοί" και οι δανειστές "τους"



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ

Η επιλογή των λέξεων δεν είναι ποτέ αθώα, ιδιαίτερα στον δημόσιο λόγο. Οι λέξεις είναι φορείς ιδεολογικών παραστάσεων και των πρακτικών που διαπλέκονται με αυτές. Ακόμα περισσότερο, επειδή ακριβώς «οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες» (Μαρξ - Ένγκελς, Η Γερμανική Ιδεολογία, MEW τ. 3, σ. 46), οι λέξεις συχνά μάς επιβάλλονται ως «προφάνειες», πάνω στις οποίες καλούμαστε κατόπιν να οικοδομήσουμε τα δικά μας επιχειρήματα. Τότε όμως τα επιχειρήματα θα είναι ήδη υπονομευμένα από την κυρίαρχη ιδεολογία, που σημαίνει ότι και τα πολιτικά μας συμπεράσματα θα εγκλωβίζονται στα διλήμματα που θέτουν οι αστικές στρατηγικές επιλογές.

Η Οικονομική Πολιτική Εντός και Εκτός Ευρώ



ΠΗΓΗ: Πρωτοβουλια για μια αντισυστημικη Αριστερα
Θεόδωρος Μαριόλης
Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Το παρόν αποτελεί το κείμενο επί του οποίου βασίστηκε η ομιλία μου στην ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Στάση πληρωμών: οι επόμενες ώρες», η οποία διοργανώθηκε από το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011. Οι σημειώσεις δηλώνονται με [.], και βρίσκονται στο τέλος του κειμένου.


Εισαγωγή


Στα ακόλουθα αναλύω την οικονομική πολιτική που ασκείται εντός ευρώ, τα τρέχοντα χαρακτηριστικά και το επακόλουθο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ, τέλος, κάνω μία πρώτη εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς επίσης και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε αυτήν την περίπτωση.Λόγω της σχετικής δυσκολίας του ζητήματος, θεωρώ καλύτερο (ή μάλλον πιο χρήσιμο) να προσδώσω στο κείμενο τη μορφή ερωτημάτων. Έτσι, απαντώ στα ακόλουθα επτά ερωτήματα:

Διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία



ΠΗΓΗ: Καθημερινή 1/10

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας και του Πόρτο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται στη χώρα μετά το σχηματισμό της νέας, κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι από κάθε γωνιά της Πορτογαλίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGTP και συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις «αδικίες» που υφίστανται και την «οικονομική εξαθλίωσή» τους.
«Όχι στις αυξήσεις των τιμών», «Όχι στην καταστροφή των υπηρεσιών υγείας» και «Καλύτερες συνθήκες εργασίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που συνέρρευσαν στην κεντρική λεωφόρο Λιμπερντάντε της Λισσαβώνας. Ο φόρος στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από 6% αυξήθηκε σήμερα στο 23%.
Ο πρόεδρος της CGTP Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα, είπε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 130.000 άτομα. Οι αρχές δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη εκτίμηση για τη συμμετοχή.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα πληρώσει το τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ



Πηγή: Το Βημα
Στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ( ΚΕΘΕΑ ) θα δώσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας τα χρήματα του ειδικού τέλους για τα ακίνητα που θα κληθεί να πληρώσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
 Για την επιλογή του να μην πληρώσει το "χαράτσι" για τα ακίνητα που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω ΔΕΗ μίλησε το Σάββατο (1 Οκτωβρίου 2011) κατά την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ ΔΕΗ μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες της για το ηλεκτρικό ρεύμα και το υπόλοιπο ποσό που αφορά το ειδικό τέλος για τα ακίνητα θα το δώσει στο ΚΕΘΕΑ.

Εξοδος από το ευρώ προσεχώς



ΠΗΓΗ: il Manifesto
του Alberto Bagnai *
Τη μετάφραση έκανε  φίλος του blog

Στις 19 Ιουλίου, η εφημερίδα Μανιφέστο, φιλοξενούσε κύριο άρθρο της Ροσάνα Ροσάντα. Ένα άρθρο που έδινε τη γραμμή της εφημερίδας, αλλά που η αοριστολογία του μόνο με τις αντιφάσεις του μπορεί να συγκριθεί. Η ουσία του άρθρου ήταν απλή: έξοδος από το ευρώ δεν είναι δυνατό  [??]να γίνει, αλλά και αν γινόταν δεν θα επρόκειτο παρά για μια επιλογή «φιλελεύθερη και δεξιά» [!!]- και αυτό αφού είχε γράψει ότι το ευρώ γεννήθηκε ακριβώς από ένα φιλελεύθερο όραμα. Ανησυχητικό συμπέρασμα: πιο καλά να παραμένει κάποιος δεξιά για να μη κινδυνεύσει να καταλήξει στα δεξιά. Η παρέμβαση της  Ροσάντα, έχοντας προκαλέσει αμηχανία και επικρίσεις στους ίδιους τους κύκλους αυτής της αριστεράς για να ετοιμάζω, ανάγκασε την εφημερίδα να δώσει φωνή και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η έξοδος από το ευρώ τίθεται εκ των πραγμάτων. Είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά εξαρτάται, όπως υποστηρίζει Bagnai, από το πώς βγαίνεις.