Τρίτη 8 Μαΐου 2012

η αποσαφήνιση στην εξουσία




Η εξουσία της αριστεράς, πιθανή και επιβεβλημένη όσο ποτέ, αναγκαστικά θα περιλαμβάνει και τη διαχείριση της χρεωκοπίας, που είναι πλέον δεδομένη. Χρειαζόμαστε με σαφήνεια, βήμα προς βήμα, το σχέδιο για την οικονομία. Πλάνο Α και πλάνο Β αν αποτύχει το Α. Να ξέρουμε ότι υπάρχουν και ποια είναι. 

Είναι επιτακτική ανάγκη, οικονομολόγοι να σταθούν δίπλα στους πολιτικούς της αριστεράς και να εξηγήσουν τι σημαίνει χρεωκοπία. Και πώς είναι αναγκαίο να γίνει η διαχείρισή της. Και τι σημαίνει δραχμή ή ευρώ στη μορφή που θα προκύψει. Και οι πολιτικοί της αριστεράς, όσοι το αντέχουν και όσοι το μπορούν, ήρεμα και αποφασιστικά να εξηγήσουν με ποια πολιτική θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Και πώς θα καταλαγιάσουν τον πανικό τους. Και πώς θα γιατρέψουν τη τεράστια πληγή που έχει ανοίξει. 

Δημόσια και ανοικτά: Διαδικτυακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Να μην υπάρχει Έλληνας που να μη γνωρίζει, να μην υπάρχει Έλληνας που να μείνει με απορία, να μην υπάρχει Έλληνας που να έχει δικαιολογία. 


Δε μπορεί κανένας βουλευτής της αριστεράς, όσο έμπειρος, όσο διαβασμένος, όσο τηλεοπτικός και να είναι να αναλαμβάνει την ευθύνη να μουρμουρίζει ξεκομμένα κάποια ίχνη οικονομικού προγράμματος, βορά στα αρπακτικά της δημοσιογραφίας και τις ύαινες του τελειωμένου δικομματισμού. 

Το οικονομικό πρόγραμμα της αριστεράς δε πρέπει να ανακοινώνεται στο μέγκα, οφείλουμε να τελειώσουμε με το μέγκα, να το τσακίσουμε. 

Είναι επιτακτική ανάγκη τα σωματεία στη δουλειά, οι σύλλογοι στα πανεπιστήμια, οι συνελεύσεις στις γειτονιές, κάθε ένας από μας, με τις δυνατότητες και τις ικανότητες που διαθέτει, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη, να αναμορφώσουμε τη κοινωνική συνοχή και να μην αφήσουμε κανένα μόνο, απροστάτευτο, χωρίς κοινωνικό στήριγμα, τροφή ή στέγη.
Όλοι έχουμε ενηλικιωθεί απότομα πλέον, όποια και να είναι η ηλικία μας, όπου και να βρίσκεται το επίπεδο ωριμότητάς μας ως πολίτες. Και χρειάζεται να αποφασίσουμε ως τέτοιοι. Όντας όχι μόνοι όμως. Και όχι απροστάτευτοι. Και όχι ανενημέρωτοι. 

Τα ψέμματα έχουν ολοκληρωτικά τελειώσει και για την αριστερά. Οι πολίτες όντως τη φόρτωσαν μια τεράστια ευθύνη. Και αυτή δεν είναι η δυνατότητα να κυβερνήσει, μόνο. Είναι πάνω απ' όλα να είναι ειλικρινής και να πει την αλήθεια. Με τους πολιτικούς της και τους ειδικούς της. Και να σταθεί στο ύψος αυτών των επιλογών και δίπλα σε καθένα μας ξεχωριστά, με ρεαλισμό, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: