Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

κώστας λαπαβίτσας: η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών



Πηγή: Aformi Blog

28 σχόλια:

στελιος είπε...

Ο Λαπαβίτσας μίλησε σαν πραγματικός τεχνοκράτης-επιστήμονας διαβλέποντας δυο λύσεις που χρειάζεται όμως και στις δυο περιπτώσεις ισχυρή φιλολαϊκή κυβέρνηση.
Η πρώτη είναι η διαγραφή του χρέους.
Η δεύτερη είναι η επιστροφή στην δραχμή με κρατικοποίσηση των τραπεζών και ενίσχυση των μισθωτών λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων.
Η πρώτη λύση , κατά την γνώμη μου είναι πιο σωστή γιατί μας δίνει συμμάχους και τους εργαζόμενους της Ευρώπης - με τελικό στόχο των Μαρξιστών- μια Σοσιαλιστική Ευρώπη.
Η δεύτερη λύση μας οδηγεί στην απομόνωση και ρίσκο μεγάλο.
Το βέβαιο είναι οτι η Αριστερά πρέπει να ενωθεί στην δράση,αλλιώς θα εξαθλιωθούμε.

marxismos.com

OMADEON είπε...

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι Ευρω-πέη θα δεχτούν διαγραφή του χρέους, ίσα-ίσα ΣΙΓΟΥΡΑ θα λάβουν μέτρα μεταξύ των οποίων ΠΟΛΥ πιθανό θα είναι να "μπλοκάρουν το ευρώ" στην Ελλάδα (που μόνο ελάχιστο μέρος του τυπώνεται εδώ σαν χαρτονόμισμα, έτσι κι αλλιώς).

Επομένως η "λύση" της διαγραφής του χρέους και η άλλη, είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ. (Διαγραφή χρέους συνεπάγεται ΚΑΙ εξαναγκασμό σε έξοδο από το ευρώ).

OMADEON είπε...

Και κάτι άλλο. Κύριοι... στέλιοι και άλλοι... μας τάχετε ΠΡΗΞΕΙ με την ΜΟΝΙΜΗ ΧΟΝΤΡΗ παρανόησή σας ότι η παραμονή ή όχι στη ζώνη του ευρώ ταυτίζεται με την παραμονή στην Ευρώπη, ή το ότι το ΙΔΙΟ το Ευρώ κερδίζει "ένσημα αναγνώρισης" από την Ευρωπαϊκή εργατική αλληλεγγύη.

Στην πραγματικότητα, είτε με Ευρώ, είτε χωρίς αυτό, η Ευρωπαϊκή εργατική αλληλλεγύη είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ δεν έχει το νόμισμα, σε αυτό το θέμα.

Η Βρεταννία άλλωστε ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ευρώ και όμως αλληλεγγύη με τους Ελληνες έχουν μπόλικη οι Αγγλοι φοιτητές.

Κύριοι ΛΕΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Καταντήσατε ΜΟΝΙΜΟΙ μαΪντανοί που χειροκροτούν το Ευρώ ΑΥΤΟ ΚΑΘ' ΕΑΥΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

βρε, ΟΜΑΔΕΟΝ είσαι μεγάλο νούμερο και δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις και τα βάνεις με τους ανθρώπους.
Δεν είναι το πρόβλημα το ευρώ ή η δραχμή. Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός και πως θα κτίσουμε ενα μεγάλο μέτωπο εργατών εναντίον του.
Προφανώς δεν έχεις ιδέα από εργατικά σωματεία , τακτική -στρατηγική κλπ.
Είσαι ενας μπλογκερ και παριστάνεις τον επαναστάτη. Ελα σε μια πορεία των εργατών και κουβέντιασε με ανθρώπους της δουλιάς και όχι με ψευτοδιανοούμενους σαν και σένα.
Εχεις κανει ποτέ απεργία?
Αλήθεια γιατί το ΚΚΕ δεν βάζει θέμα δραχμής και εξόδου από την ζώνη ευρώ τώρα?
Μήπως πρέπει να σε πάρουν για σύμβουλο?
Ξεστραβώσου και διάβαζε προσεκτικά , μην παριστάνεις τον έξυπνο, πήγαινε και σε καμμια πορεία , κάτι θα μάθεις. Θα σου κάνει καλό.

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΑΔΕΟΝ δεν μου λες αν η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία απαιτήσουν διαγραφή των χρεών, από που συμπεραίνεις ότι θα πρέπει να φύγουν και από το ευρώ?Που το είδες γραμμένο?
Η παγίδα της διαμαχης ευρώ-δραχμή είναι στημένη για να παραπλανούν κάποιους σαν και σένα,με ευρώ ή δραχμή το αποτέλεσμα είναι φτώχια μεγάλη.
Μας τα έχετε πρήξει με τα νομισματικά κόλπα.
Αφήσε τον καναπέ γιατί δεν λύνονται με νομισματικά κόλπα τα προβλήματα και έλα να σου δώσω ένα πανώ για την πορεία.λελέδες του γλυκού νερού.

skywaiker είπε...

ΟΜΑΔΕΟΝ, και στο Αριστερό Βήμα τα ίδια έκανες. Είσαι ανίκανος να συζητήσεις σοβαρά και φαίνεται και από τα γραπτά σου πόσο ελαφρύς είσαι.

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΑΔΕΟΝ 'οταν θα έλθει η δραχμή τότε θα τρέχετε να κρυφτήτε σε τρύπες να μην πάθετε τα ίδια με τον Χαντζηδάκη!

OMADEON είπε...

Η παραμονή ή όχι στο ευρώ είναι δευτερεύον θέμα, που θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις, τις συνθήκες ΚΑΙ τις πράξεις της Ε.Ε. όταν και ΑΝ με το καλό σημειωθεί στάση πληρωμών.

Είναι ΗΛΙΘΙΟ να περιμένουμε να γίνει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε πολλές χώρες μαζί μια στάση πληρωμών, ενώ -ταυτόχρονα- αυτό κρύβει μια σαφέστατη ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο λανθάνων στόχος είναι να μη γίνει τίποτε απολύτως επί μακρόν.

Εκτός από το Λαπαβίτσα, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις, λιγότερο τεχνικές, που εξηγούν καλύτερα το θέμα. Π.χ. το άρθρο του Δουζίνα (συνεργάτη του Ζίζεκ) που δημοσιεύσαμε με την άδειά του (και αναπαρήγαγε και το Radical Desire).

@Cynical για κοίταξέ το μπας και το θεωρήσεις κατάλληλο ΚΑΙ για εδώ.
Το Ελληνικό Ηφαίστειο (ένα άρθρο του Κώστα Δουζίνα)

Οσον αφορά, τώρα, το σύνδρομο... δραχμοφοβίας, Σκέφτομαι να κάνω ένα ποστ για το "φετιχισμό του Ευρώ", με κεντρική ιδέα το ότι η παραμονή εντός της ζώνης του Ευρώ λειτουργεί ΚΑΙ συμβολικά, με το Ευρώ σαν Φετίχ, που παίζει ρόλο υποκατάστατου της (μη-υπαρκτής ή ατροφικής) _πραγματικής_ ευρωπαϊκής λαϊκής ενότητας / αλληλεγγύης. Δηλαδή, με το να ΜΗ φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ, αλλά να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, πάση θυσία, ορισμένοι βαυκαλίζονται ότι αυτό καλλιεργεί _και_ την αριστερή ευρωπαίκή αλληλεγγύη.
Το Ευρω σαν σύμβολο, ή το Ευρώ ως φετίχ, υποκαθιστά την έλλειψη της _πραγματικής_ ενότητας, μέσα στο φαντασιακό επίπεδο. Ανεξάρτητα από τα τυχόν συμφέροντα, για τη στάση αυτή, π.χ. εξάρτηση από κονδύλια της Ε.Ε. που κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν, κ.ο.κ. νομίζω πως υπάρχει εδώ κι ένα πρόσθετο στοιχείο φετιχισμού, που λειτουργεί με τρόπους γνωστούς, όπως αυτούς που έχει εξηγήσει καλά και ο... Ζίζεκ ! χεχε
(και... όσο περισσότερο θερμά υπερασπίζονται το φετίχ ή σύμβολο, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι θιασώτες του από το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ επίπεδο ευρωπαΪκού διεθνισμού).

OMADEON είπε...

@skywalker
Είσαι ΠΟΛΥ επικίνδυνος ΚΑΙ ηλίθιος, διότι ΑΝ είχες πραγματικά κάτι να πεις, σε όσα είπα στο Αριστερό Βήμα, θα τα είχες πει εκεί, ΟΧΙ νάρχεσαι εδώ να ρίχνεις λάσπη.

@Ανώνυμε
Είσαι ΒΡΩΜΕΡΟΣ τραμπούκος ΚΑΙ ηλίθιος, που με απειλείς ότι "θα πάθω τα ίδια με το Χατζηγάκη". Μα ΠΟΣΟ ηλίθιος είσαι τέλος πάντων? Αν ο Γιωργάκης κάνει επιστροφή στη δραχμή ΔΕΝ θα την κάνει μαζί με όλα τα άλλα αριστερά μέτρα που εξηγεί ο Λαπαβίτσας. Τέλος εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ φλώρος, ούτε δεξιός σαν το Χατζηγάκη, κι όποιος απλώσει χέρι πάνω μου θα του ΣΠΑΣΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

skywaiker είπε...

OMADΕΟΝ θα τρέχετε μαζί με τον Λαπαβίτσα στο Λονδίνο να γλυτώσετε για τις μπούρδες που λέτε ψευτοεπαναστάτες του γλυκού νερού.

OMADEON είπε...

@Cynical,
ο ίδιος ο Ζίζεκ (με τον οποίο μίλησα στο τηλέφωνο) είπε ότι θα απαντήσει στη λάσπη της Κιντή και του Kirsch, ενώ ο Δουζίνας μου μετέφερε και υπόσχεση του Ζίζεκ ότι θα απαντήσει στο ερώτημα που του υπέβαλλα στα αγγλικά, προς το τέλος της συζήτησης, κάτω από το εξής ποστ (στο Αριστερό Βήμα, που αναφέρθηκε πριν)

http://aristerovima.gr/details.php?id=1511

OMADEON είπε...

@skaywaiker
Ενώ εσύ, είσαι ΓΝΗΣΙΟΣ, αυθεντικός... ευρω-επαναστάτης, επειδή... στηρίζεις το Ευρω?
Ω ναι, ναι...
το μυαλό σου, το ευρώ σου και μια λίρα!
(ΡΕΕΕΕ τι πάθαμεε...αχαχαχα)

Ανώνυμος είπε...

OMADEON όταν θα σας κυνηγάνε εσας τους σωτήρες της δραχμής , τρέξε γρήγορα.Καπου θα βρεις να γλυτώσεις.

skywaiker είπε...

Ωστε ΟΜΑΔΕΟΝ εσύ και ο Λαπαβίτσας θα πάρετε ,,αριστερά,, μέτρα και θα μας γλυτώσετε , οταν θα έλθει η δραχμή?
Πόσοι είστε παρακαλώ? και ποιοί?
Για να είμαστε ήσυχοι.Τρομάρα σας!
Κουκούτσι μυαλό δεν έχετε!

Ανώνυμος είπε...

empros gia mia epanastasi me mousikh trance!!

Ase re omadeon traba sto blog sou

zhtv ta trance soviet

OMADEON είπε...

Ευρω-τραμπούκε skay-licker, ΔΕΝ εξαρτάται από μας, το αν θα ξανάρθει η δραχμή. Κι αν τη φέρει ο Γιωργάκης, ΦΥΣΙΚΑ και δεν θα πάρει τα υπόλοιπα _αναγκαία_ μέτρα.
Αλήθεια, ΠΟΣΟ ηλίθιοι είστε, να νομίζετε ότι έχουμε εμείς την παραμικρή ευθύνη για κάτι τέτοιο?

@Ανώνυμε μπουζουκοκέφαλε σκυλά, που δε σ' αρέσει και το trance, κάτσε και κλώσα το ευρώ σου, με τη Μάρθα Βούρτση και τον Ξανθόπουλο οδηγούς σου. χαχαχα

Βάρκιζα ΤΕΛΟΣ! είπε...

"Ανώνυμε-skywaiker", ξέρουμε ότι είσαι το ίδιο πρόσωπο και ξέρω και ποιος είσαι. Κόψε τις απειλές λοιπόν, γιατί δε σε παίρνει. Αρκετά ανεχτήκαμε εσάς τα σιχαμερά τσιράκια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ. Τράβα λοιπόν σε κάνα νεοφιλελεύθερο βόθρο τύπου e-rooster ή Χρυσής Αυγής (δε διαφέρουν έτσι κι αλλιώς σε πολλά μεταξύ τους), να μπορείς να ξερνάς τους οχετούς του ναζιστοτραμπουκισμού σου ελεύθερα.

Vasilis είπε...

@CYNICAL & ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ:

Καλά ρε, πώς ανέχεστε αυτό το βρωμερό υποκείμενο τον "ανώνυμο-skywaiker" να απειλεί κόσμο; Γιατί δεν κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα εδώ μέσα;

skywaiker είπε...

Εαμοβούλγαρε που υπογράφεις "Βάρκιζα ΤΕΛΟΣ!", θα σε στείλουμε κι εσένα και τον ψυχασθενή ΟΜΑΔΕΟΝ στα ξερονήσια όπου στέλνουν τα σοβαρά καθεστώτα κάτι αριστεροπροδότες σαν κι εσένα και τις κοτες που φτιάξαν αυτο το βλογκ-κουμουνιστικό σκουπίδι.

Vasilis: Σε περιμένει κι εσένα Μακρόνησος.

OMADEON είπε...

@Vasilis
Δεν φταίνε οι διαχειρίστριες, φταίει η τεχνική ανεπάρκεια του blogspot. Για να υπάρξει αποκλεισμός κάποιου, πρέπει να υπάρχει προ-έλεγχος σχολιασμού (και έμμεσος θάνατος για την ενίοτε ενδιαφέρουσα ζωντανή συζήτηση).

@Skywaiker
με το τελευταίο σου σχόλιο, αποκάλυψες την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιδεολογική σου ταυτότητα. -Ονειρεύεσαι και απειλείς με... μακρονήσια κομμουνιστές?

Επομένως: ΖΗΣΕ ΣΤΗ χουντική, νεο-ναζιστική κοσμάρα σου, ευρω-φασιστόβλακα.

iskra είπε...

μια απίστευτα τεχνοκρατική ομιλία, όπου σε ελάχιστες στιγμές της ψιχανεμίζεσαι ότι αυτός που μιλάει είναι αριστερός από τις σκόρπιες αναφορές στους εργαζόμενους, οι οποίες αναφορές είναι εντελώς άσχετες με την βασική ομιλία -με άλλα λόγια η βασική αφήγηση θα ήταν ακριβώς η ίδια και αν δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε αριστερά και σε εργαζόμνεους. Μια τεχνοκρατική ομιλία που μπορεί να εντυπωσιάσει τον άσχετο με τα οικονομικά κόσμο με τις πληροφορίες που παρέχει αλλά που λίγο να την ξύσεις, πρόκειται για μια άποψη εντελώς έωλη. Και μάλιστα το αυτογκόλ το βάζει ο ίδιος ο Λαπαβίτσας: ξεκινάει στην αρχή της ομιλίας του λέγοντας ότι έχουμε παγκόσμια και δομική (δηλαδή φαντάζομαι εννοεί αξεπέραστη) κρίση του διεθνούς καπιταλισμού η οποία "διαμεσολαβείται" και εκφράζεται με σύμπτωμα την κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και που καταλήγει? Ότι χωρίς σοσιαλισμό όπως ο ίδιος το ξεκαθαρίζει(έστω τον ουτοπικό σοσιαλισμό σε μια μόνη χώρα), ότι δηλαδή εντός του καπιταλισμού, ο Λαπαβίτσας έχει τη συνταγή να ξεπεράσει η Ελλάδα (δηλαδή ο ελληνικός καπιταλισμός) την κρίση! Ναι αυτή την παγκόσμια δομική κρίση του καπιταλισμού μπορεί να την ξεπεράσει (ή να αποκοπεί από αυτήν δεν μας το διευκρινίζει) ο ελληνικός καπιταλισμός και μάλιστα με φιλολαϊκό τρόπο! Εαν σας έλεγε ένας γιατρός ότι οι πόνοι που έχετε στην κοιλιά αποτελούν "διαμεσολάβηση" και σύμπτωμα του καρκίνου που έχει κάνει μετάσταση σε όλο σας το σώμα, και στη συνέχεια σας έλεγε ότι με τη χορήγηγηση ενέσεων μορφίνης θα ξεπεράσετε το πρόβλημά σας, πώς θα ονομάζατε αυτόν τον γιατρό?

ΥΓ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, λέω ότι και όσοι ισχυρίζονται ότι θα ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση με τα "ευρωπαϊκά" εργαλεία, δεν ξεφεύγουν σε τίποτα από αυτόν τον παραλογισμό. Ισως η μόνη διαφορά τους είναι ότι αντί για μορφίνη, προτείνουν ασπιρίνη για τη "θεραπεία" του καπιταλιστικού καρκίνου

iskra είπε...

και μια επισήμανση: ξέρω ότι ο Λαπαβίτσας είναι πράγματι αριστερός και οι προθέσεις του είναι να είναι ρεαλιστής και όχι τεχνοκράτης. Αλλά δυστυχώς όταν βγάζει την προοπτική του σοσιαλισμού από το κάδρο καταλήγει αναπόφευκτα στα τεχνοκρατικά αυτογκόλ. Γιατί "αν η εργατική τάξη θέλει να ζήσει, τότε ο καπιταλισμός πρέπει να πεθάνει" όπως έλεγε και η Γ' Διεθνής, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

"Απιστευτα τεχνοκρατική ομιλία" ονομάζουν οι άσχετοι από οικονομικά ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα. Δηλαδή, τι ακριβώς περίμενες να ακούσεις από έναν οικονομολόγο, αγαπητέ Iskra, οικονομική ανάλυση ή ποιήμα? Αν τα πει την επόμενη φορά σε έμμετρη μορφή και με ρίμα, μήπως θα είσαι πιο ικανοποιημένος?
Τώρα, αυτά περί καπιταλισμού που πρέπει να πέσει (αλλά πρώτα να πέσει ο καπιταλισμός και μετά το ευρώ!) τα δοκίμασαν και άλλοι σε αυτό το blog και πήραν την κατάλληλη απάντηση. Οι απολογητές του ευρώ που πουλάνε υπεραριστεριλίκι θυμίζουν άντρες ανεπαρκώς προικισμένους από τη φύση στο ευκόλως εννοούμενο όργανο που πουλάνε υπεραντριλίκι. Δεν πείθετε όταν κρύβετε τον αναβλητισμό και τη συνθηκολόγησή σας με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ πίσω από επαναστατικές κορώνες του τύπου: "Τι με νοιάζει το νόμισμα, ο καπιταλισμός να πέσει!". Εδώ βρε κακόμοιροι τρέμει το φυλλοκάρδι σας μηπως αμφισβητηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα ρίξετε τον παγκόσμιο καπιταλισμό?
Τέλος, εκτός από το ότι δεν αντιλαμβάνεσαι πώς πρεπει να μοιάζει μια οικονομική ομιλία, είσαι και κουφός. Ο Λαπαβίτσας διευκρινίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση ούτε να σώσει ούτε να ρίξει τον ελληνικό καπιταλισμό, αλλά να προτείνει μια συγκεκριμένη διέξοδο με τα συγκεκριμένα δεδομένα και στη συγκεκριμένη συγκυρία που να είναι υπέρ των εργαζόμενων και υπέρ των πολλών. Δεν το παίζει τζάμπα επαναστάτης, όπως μερικοί μερικοί που το παίζετε απ' έξω Λένιν και από μέσα Φώτης Κουβέλης.
Κ.Π.

iskra είπε...

ακολουθώ το ύφος σου και απαντάω:
Καρφάκι δεν μου καίγεται για το ευρωπαικό οικοδόμημα, άλλωστε πιστός στον Λένιν (που από μέσα είναι Κουβέλης) πιστεύω ότι ο υπεριμπεριαλισμός είναι ουτοπία κια ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί από την κρίση και ο πρώτος που θα αποχωρήσει θα είναι η Γερμανία. Σκέφτομαι λοιπόν να την κάνω για τις ΗΠΑ. Μήπως μπορείς να μου προτείνεις μια λύση για τον αμερικάνικο καπιταλισμό "που ούτε να τον σώζει ούτε να τον ρίχνει αλλά να προτείνει μια συγκεκριμένη διέξοδο με τα συγκεκριμένα δεδομένα και στη συγκεκριμένη συγκυρία που να είναι υπέρ των εργαζόμενων και υπέρ των πολλών"?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Iskra,
Στο καλό και να μας γράφεις. Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα σου να αραιώνετε σιγά-σιγά όσοι δεν έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο και θετικό. Αν μάλιστα μπορείς να πείσεις να έρθουν μαζί σου όσο γίνεται περισσότερα στελέχη από το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, θα σου ήμουν πολύ ευγνώμων.
Όσο για την ερώτησή σου, θα σου πρότεινα να αγοράσεις πριν φύγεις κάποιο ιστορικό βιβλίο για το New Deal. Αν πάλι αναζητάς κάτι πιο σύγχρονο, θα σου πρότεινα να απευθυνθείς στον κύριο Richard Wolff, που θα τον βρεις να δίνει τακτικά διαλέξεις στο Brecht Forum της Νέας Υόρκης.
Κ.Π.

iskra είπε...

Αυτός ο Richard Wolff που μου προτείνεις είναι αυτός που λέει αυτά μήπως?

«Iστορικά ο Κευνσιανισμός έχει αποτύχει. Στη δεκαετία του 1930 υπήρξε η τελευταία –πριν την παρούσα- οικονομική κατάρρευση/κρίση που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1929. Ο τότε πρόεδρος των H.Π.Α Ρούσβλετ ακολούθησε συνταγές κευνσιανιστικού τύπου και χρησιμοποίησε περισσότερα εργαλεία δημοσιονομικού ελέγχου και επιτήρησης από ό,τι η κυβέρνηση Ομπάμα σήμερα. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση. Για αυτό και η περίοδο της οικονομικής κρίσης διήρκεσε από το 1929 έως το 1939. Και χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1941 για να δούμε τα νούμερα της ανεργίας να πέφτουν εκεί που ήταν πριν την κρίση. Αλλά δεν ήταν η πολιτική του Ρούσβελτ που μείωσε την ανεργία, αλλά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τότε το 50% των ανέργων φόρεσε μια στολή και κατατάχθηκε στο στρατό για να πολεμήσει και το άλλο 50% βρήκε δουλειά στα εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας που κατασκεύαζαν όπλα για τον πόλεμο.»

http://tvxs.gr/userpost/%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B1/richard-d-wolff-h-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CF%8B%CE%BD%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B7

Κ.Π. καληνύχτα. Και όταν αποφασίσεις να συζητήσεις πολιτικά αντί να κάνεις το μάγκα, τα ξαναλέμε...

Ανώνυμος είπε...

Ναι, μπράβο, αυτός ακριβώς είναι.
Όπως σου είπα και στο πρηγούμενο, ενδείκνυται αν αναζητάς κάτι πιο σύγχρονο από το New Deal.
Καληνύχτα και καλή τύχη με τις απεργίες στα αεροδρόμια.
Κ.Π.

Ανώνυμος είπε...

O Λαπαβίτσας έκανε μια θεωρητική υπόθεση που προϋποθέτει κυβέρνηση που θέλει να τα κάνει αυτά.Τι θα γίνει λοιπόν; Άλλη μια γραφειοκρατική κυβέρνηση. Πόσοι κόπτονται για τους εργαζομένους με παρόμοιο τρόπο παγκοσμίως!
Πότε θα μιλήσει κανείς για μια Δημοκρατία που να μοιράζει την εξουσία σε όλο και περισσότερους;