Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Καταδίκασαν τη μπερλουσκονική δεξιά στις κάλπες οι Ιταλοί



ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Θεαματική πτώση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ικανοποιητικά αποτελέσματα για την κεντροαριστερά και μία έκπληξη, αυτή του κινήματος των «Πέντε αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών δημοτικών εκλογών.


Σύμφωνα με exit poll που μετέδωσε η Rai, στη Γένοβα προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μάρκο Ντόρια, με το 46,8% των ψήφων. Στο Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντο, υποψήφιος του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο φέρεται ότι επιτυγχάνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με ποσοστό 47,3%. Στην Πάρμα, κοντά στην Μπολόνια, προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Βιντσέντσο Μπερνατσόλι, με ποσοστό 36%.


Στην Βερόνα, ο Φλάβιο Τόζι της Λέγκας του Βορρά - παρά τα σκάνδαλα υπεξαιρέσεων που έπληξαν πρόσφατα το κόμμα του - σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση καταφέρνει να επανεκλεγεί καθώς κατά τις μέχρι τώρα προβλέψεις συγκεντρώνει 56,1%.
Η Λέγκα του Βορρά βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων χάνει μερικά από τα προπύργιά της, όπως τους δήμους Λισόνε, Τσεζάνο Μαντέρνο και Λέζμο, στον ιταλικό Βορρά. Στις παραγωγικές περιφέρειες της χώρας, βρίσκεται γύρω στο 20%, σημειώνοντας εμφανή πτώση.

Αναφερόμενος στα αρνητικά μηνύματα για την ιταλική κεντροδεξιά, ο Ινιάτσιο Λαρούσα, πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, παραδέχθηκε ότι «η παράταξη διάλεξε με λάθος τρόπο τους υποψήφιους». Πρόσθεσε δε ότι «δείξαμε μια πραγματική εμμονή στο να επιλέγουμε τους πολιτικούς μας βάσει του όμορφου προσώπου τους, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η διοικητική τους εμπειρία. Ο κόσμος θέλει αξιόπιστους ανθρώπους».

Σύμφωνα με άλλους συναδέλφους του «η συντηρητική παράταξη πληρώνει την υποστήριξή της στην πολιτική της κυβέρνησης Μόντι».

Ικανοποίησή εκφράζουν από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο: στην Πάρμα, ο υποψήφιος του συγκεντρώνει, έως τώρα, το 21% των προτιμήσεων, στην Γένοβα, περί το 15%. Φαίνεται αρκετά πιθανό το γενικότερο αποτέλεσμα του κινήματος - που αυτοχαρακτηρίζεται «αντιπολιτικό», προτείνει μείωση του αριθμού των βουλευτών και ευρεία χρήση δημοψηφισμάτων - να πλησιάσει το 7% με 8% που του έδιναν τα γκάλοπ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα: «πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντροαριστερά ενισχύεται εμφανέστατα», υποστήριξε ο υπεύθυνος δήμων και περιφερειών του κόμματος, Ντάβιντε Τζότζια.

Για τις πόλεις με πάνω από 15.000 κατοίκους στις οποίες κανένας υποψήφιος δεν ξεπέρασε το 50% των ψήφων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος, σε δυο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο καταγράφηκε αύξηση της αποχής, κυρίως στην βόρειο Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: