Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



ΛΙΓΗ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ!

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο διεθνής τύπος υποδέχθηκε τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών με ποικιλία εκτιμήσεων και «συναισθημάτων».

Από τη μία λοιπόν υπάρχουν δημοσιεύματα που καταγράφουν την εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος επισημαίνοντας τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων και την «οργή» των ψηφοφόρων, οι οποίοι επέλεξαν να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας και από την άλλη, υπάρχει πληθώρα αρθρογραφίας και εκτιμήσεων που κινούνταν στο γνωστό κλίμα κινδυνολογίας, με αναφορές στα ενδεχόμενα ακυβερνησίας, μη τήρησης του δανειακού προγράμματος, πιθανής χρεοκοπίας, και εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στοχευμένα δημοσιεύματα, που φανερώνουν την αμηχανία και τον φόβο των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών κύκλων διεθνώς, απέναντι στην φανερή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα αλλά και που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πιέσεων και τρομοκρατίας απέναντι στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις: διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης, αλλά και πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης.


Αναφορές, ωστόσο γίνονται και στην ανησυχία που προκαλεί η είσοδος για πρώτη φορά ενός νεοναζιστικού κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά:

''Τιμωρία, κατάρρευση, οργή, αβεβαιότητα, ακυβερνησία, χάος, φόβος, ανησυχία''. Αυτές ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν χθες το βράδυ στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου, καθώς τα ΜΜΕ ολόκληρης της υφηλίου (μόνο οι διαπιστευμένοι ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα ξεπέρασαν τους 500) παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό, τις ελληνικές εξελίξεις, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το «πρωτοφανές» αποτέλεσμα αλλά και να προβλέψουν τα μελλούμενα.

Για «ψήφο οργής» στις ελληνικές εκλογές κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου, ενώ η εφημερίδα The Guardian γράφει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για τη λιτότητα στην κάλπη».

Η οργή των Ελλήνων που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, γράφει το Reuters, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» και αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

«Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian τονίζει ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».

«Τα ελληνικά κυβερνώντα κόμματα χάνουν την πλειοψηφία στις κάλπες» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, αναφερόμενο και αυτό στην οργή των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde.

Η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί για την τήρηση του μνημονίου και ο επακόλουθος κίνδυνος για το πρόγραμμα στήριξης είναι κοινό σημείο στις πρώτες αναλύσεις του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος στο γερμανικό Τύπο -με τις περισσότερες να βλέπουν να κινδυνεύει ακόμη και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβλέπει ένα αποτέλεσμα «χειρότερο από αυτό που προβλεπόταν, καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα» αναφέρει η ανάλυση, εκτιμώντας πως οι σημερινές εκλογές μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και τονίζει ότι «είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Ανάλογη η εκτίμηση και της Deutsche Welle: «Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
«Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας» είναι και ο τίτλος του Spiegel. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καθιστούν πιθανή την ανάγκη να βρεθεί τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεν παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά ζητά αθέτηση πληρωμών -κάτι που «μπορεί να καλλιεργήσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας», υποστηρίζεται.
Κάπως γλαφυρότερη, η ταμπλόιντ Bild με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» και φωτογραφία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιλάει για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών».

Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: «Για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις».

«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.

Στη διαπίστωση ότι «στις βουλευτικές εκλογές, στην Ελλάδα, αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας», συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

ΙΤΑΛΙΑ

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere Della Sera Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον Φεράρι «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έτορε Λιβίνι.

«Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%», μεταδίδει ο Λιβίνι.

«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο.

«Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες να αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» τονίζει στην ανάλυσή του.

ΗΠΑ 


«Οι εκλογές στην Ελλάδα "ταρακουνούν" το Κοινοβούλιο» γράφουν οι Los Angeles Times. «Το συντηρητικό κόμμα κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά απέχει από την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολιτικό αδιέξοδο σε μια περίοδο αυξημένης οικονομικής αστάθειας» γράφει η εφημερίδα.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίπτουν το κατεστημένο, τη λιτότητα» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, αναφέροντας ότι αυξάνεται η πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάρρευση» αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα βυθίστηκε σε πολιτική αβεβαιότητα την Κυριακή, μετά την απόφαση των ψηφοφόρων να ενισχύσουν την Αριστερά και τη νεοναζιστική Δεξιά σε ένα κύμα διαμαρτυρίας, που είδε την συντριπτική ήττα των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, τα οποία (οι πολίτες) κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα».

«Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στρέφονται κατά των περικοπών δαπανών» αναφέρει η Washington Post, αναφερόμενο στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ισχυρή αντίδραση ενάντια στη γερμανική "θεραπεία" που προτείνει η γερμανική ηγεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη: την επώδυνη λιτότητα».

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μάθημα» και για τις ΗΠΑ, όπου οι περικοπές δαπανών έχουν έρθει στο προσκήνιο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Για «τιμωρία» των κεντρώων κομμάτων κάνει λόγο και το CNN, το οποίο αναφέρεται και στις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Εκτενής αναφορά στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, γίνεται από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας. Καταγράφουν την «πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τα τελευταία χρόνια αυστηρότατης δημοσιονομικής λιτότητας, επώδυνων περικοπών και βαθειάς οικονομικής ύφεσης» μέσω της «επιλογής μικρότερων κομμάτων ακόμα και ακραίων θέσεων», ενώ προβλέπουν ότι «δύσκολη θα είναι η ανάδειξη συνεργασιών, ώστε να προκύψει τελικά η νέα κυβέρνηση».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ

Χαρακτηριστικά, για το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC χθες το βράδυ ξεκίνησε «μια νέα, βαθύτατα αβέβαιη πράξη του ελληνικού δράματος, η οποία στέλνει κύματα ανησυχίας στην Ευρωζώνη».

Καλούμενος να σχολιάσει το αποτέλεσμα, ο Μαρκ Λόουεν, αναλυτής του BBC, διαπίστωσε ένα «τεράστιο βήμα απομάκρυνσης του εκλογικού σώματος από τα δύο μεγάλα κόμματα της λιτότητας» και προέβλεψε την έλευση μιας περιόδου «έντονης αστάθειας» για την Ελλάδα, μιας περιόδου η οποία «θα μπορούσε να απειλήσει» το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και «να εγείρει νέες αμφιβολίες», αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε, όπως σημειώνει σε άλλο άρθρο του το βρετανικό δίκτυο, «η δυνατότητα της όποιας νέας κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας (την εξοικονόμηση άλλων 11,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου) θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της δανειακής στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal» είδε σύννεφα «αβεβαιότητας» να μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα και προειδοποίησε για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να εφαρμόσει τους όρους του δανειακού της προγράμματος.

«Το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι να ξαναγίνουν εκλογές τον επόμενο μήνα», σημειώνει η εφημερίδα, η οποία τονίζει πως «περίπου το 50% των Ελλήνων ψηφοφόρων στήριξε περιθωριακά αριστερά και ακροδεξιά κόμματα».

Για «δραματική κατάρρευση στη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων» έκαναν λόγο και οι βρετανικοί «Financial Times».

«Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδεχομένως να πιέσουν για δεύτερες εκλογές μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε η εφημερίδα, η οποία φοβάται πως τα κόμματα «ίσως να μην καταφέρουν να προχωρήσουν στη σύσταση μιας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού», με ό,τι συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο («περαιτέρω πολιτική αστάθεια, με πιθανές επιπτώσεις σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες που πασχίζουν να φέρουν σε πέρας προγράμματα λιτότητας»).

Γερμανία
«ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΧΑΟΣ»

Μεγάλη η ανησυχία και στη Γερμανία, με τον Τύπο της χώρας να αμφισβητεί πλέον ανοιχτά το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γνωστή για τους ανθελληνικούς «κιτρινισμούς» της, η εφημερίδα «Bild» έγραψε στην ιστοσελίδα της, «Οι Ελληνες επιλέγουν το χάος». Η «Frankfurter Allgemeine» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη», ενώ για το περιοδικό «Spiegel» πλέον όλα είναι ανοιχτά ως ενδεχόμενα: και οι «νέες εκλογές» αλλά και η «χρεοκοπία».



ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Οι Ελληνες ρίχνουν την Ευρώπη στην επόμενη κρίση» Die Welt
«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» Suddeutsche Zeitung
«Οι Ελληνες επιλέγουν το χάος» Bild
«Μεγάλα κέρδη για τα άκρα. Σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας» Spiegel
«Αβεβαιότητα πάνω από την Ελλάδα. Το εκλογικό σώμα απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας» Wall Street Journal
«Οι Ελληνες ψηφοφόροι τιμωρούν τα δύο κόμματα για την οικονομική κατάρρευση» New York Times
«Οι περιθωριακές απόψεις κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα» CNN
«Ο νεαρός Τσίπρας προκαλεί πολιτικό σεισμό» Reuters
«Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα. Εκλογικά κέρδη για τους εξτρεμιστές» Handelsblatt
«Οι Ελληνες ψηφοφόροι απορρίπτουν τη λιτότητα στην ευρωζώνη με ψηφοφορία-σεισμό» AFP
«Ελλάδα: Τα κόμματα της κυβέρνησης βουλιάζουν. Η ριζοσπαστική Αριστερά πραγματοποιεί άνοδο» Liberation
«Ανοδος των νεοναζί στην Ελλάδα. Ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα» Le Monde
«Στην Ελλάδα, η έκρηξη του παλαιού πολιτικού συστήματος» Le Figaro


Δευτέρα 07 Μαΐου

Πηγές: www.ethnos.gr, www.in.gr, www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: