Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα η Τρόικα;



Πηγή: capital
Της Δήμητρας Καδδά

Με τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου να φτάνουν οριακά έως το τέλος Ιουνίου (εκτιμώνται στα 2- 2,5 δισ.  ευρώ στο τέλος Μαΐου) και με μεγάλες εκκρεμότητες στις τράπεζες και στην παροχή ρευστότητας στην αγορά που στενάζει, η τρόικα  περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις.  Το ταξίδι της στην Αθήνα  (θεωρητικά είχε υπολογιστεί στις 20 Μαΐου) τελεί υπό διαμόρφωση ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά  πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιτελεία στο εξωτερικό θέτουν επί τάπητος  σενάρια αλλαγών στο Μνημόνιο.

Δύο είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά πεδία παρέμβασης: η… ξαναζεσταμένη (ως προεκλογική πρόταση)  παράταση του μνημονίου, αλλά και η λήψη των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ σε δόσεις (δίδοντας μία ευκαιρία να «δουλέψουν» οι παρεμβάσεις πάταξης φοροδιαφυγής και σπατάλης).  


Ως όριο δημοσιονομικής αντοχής της οικονομίας τίθεται το τέλος Ιουνίου με  τη βεβαιότητα ότι  στις 10 Μαΐου θα εκταμιευθεί και η επόμενη μηνιαία δόση (5,3 δισ. ευρώ) για την οποία έχει ήδη ληφθεί απόφαση. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη κρούουν τον κίνδυνο έκρηξης δαπανών στα ταμεία και στον ΟΑΕΔ, αλλά και καθίζησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί σκόπελοι που πρέπει –προς το παρόν– να διαχειριστεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, όπως η τύχη του εκτός PSI ομολόγου των 450 εκατ. ευρώ και το κρίσιμο Ecofin της 14ης - 15ης  Μαΐου. Οι υπουργοί αλλά και η τρόικα, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις, να πιέσουν αλλά και να προτείνουν. 

Το πιο σημαντικό μέτρο «ελαστικοποίησης» του μνημονίου ήταν από πριν δεδομένο, αλλά σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού η ίδια η κυβέρνηση το απέρριψε λίγο πριν την οριστικοποίηση του μνημονίου τον Φεβρουάριο. Το αρχικό κείμενο (που διέρρευσε μετά την διανομή του στα κόμματα)  έγραφε με σαφήνεια στην παράγραφο 5 «η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ έως το 2015». Στο κείμενο που κατατέθηκε λίγες ημέρες μετά στη Βουλή το 2015 έγινε 2014 και  παράλληλα επιταχύνθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή φέρνοντας απότομα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ τα οποία τις προηγούμενες εβδομάδες φάνηκε ότι μόνο με εξαιρετικά επώδυνες παρεμβάσεις θα έρθουν φέροντας νέο σοκ στην οικονομία. 

Η πληροφορία ότι η ίδια η ελληνική πλευρά είχε τότε απορρίψει την «παράταση» επιβεβαιώθηκε το βράδυ των εκλογών με δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ στο Dow Jones Newswires. Τώρα, φέρεται πως επανέρχεται στο τραπέζι.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα δεύτερο παράθυρο. Την λήψη απόφασης φέτος μόνο για τα μέτρα του 2013 με παρεμβάσεις σε πολύ υψηλούς μισθούς συντάξεις και  με εισοδηματικά κριτήρια σε επιδόματα, ώστε να δοθεί πολιτική και οικονομική «ανάσα» στη χώρα. Προς το παρόν τα μέτρα του 2013 είναι 7 δισ. ευρώ,  αλλά αν παραταθεί το μνημόνιο, τότε ο λογαριασμός μειώνεται.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: