Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι "συμπτώσεις" αρκούν να καταδικαστεί ο Άκης;



ΠΗΓΗ: Capital
Του Παναγιώτη Στάθη


Ωραία! Είδαμε το πρώτο πρωτοκλασάτο πολιτικό πρόσωπο που πέρασε το κατώφλι των φυλακών , έστω και χωρίς χειροπέδες, για υπόθεση διαφθοράς. Είδαμε εντάλματα σύλληψης, πανηγυρικές δηλώσεις πως η δικαιοσύνη λειτούργησε, έστω και αρκετά θεαματικά, ακούσαμε τους πολιτικούς να τσακώνονται για το ποιός «έχωσε πιο βαθιά στο χώμα τον Άκη», για το ποιος «ήταν συνήγορός του και ποιος τον πολέμησε» , διαβάσαμε το πόρισμα - καταπέλτη και τις απολογίες του και τώρα ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε επί της ουσίας:

Υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που απαιτεί το Σύνταγμα και οι νόμοι για να καταδικαστεί με το γράμμα του νόμου ο Άκης Τσοχατζόπουλος; Ή πρόκειται για μια δικαστική επιχείρηση που θα λειτουργήσει ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το πολιτικό σύστημα, περιοριζόμενη στα του Άκη, ο οποίος θα καταδικαστεί σε ποινή (σύμφωνα με τον νόμο περί ξεπλύματος) άνω των 10 ετών και μετά θα φάμε μια ξεγυρισμένη καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα μιλάμε για την απόλυτη χρεοκοπία του πολιτικού και δικαστικού συστήματος.

Η Δωροδοκία, η παραγραφή και το ξέπλυμα

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα:

- Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορείται ότι εισέπραξε μίζες από τις συμβάσεις για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και των TOR M1. Για την υπόθεση των πυραύλων που προηγείται χρονικά ήδη η Βουλή έχει αποφανθεί (2004-05) πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Απαραίτητη σημείωση βέβαια, πως η απόφαση αυτή (πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ) ελήφθη πριν ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί. Η απόφαση της Βουλής πάντως συνιστά δικαστική απόφαση.

- Για τη δεύτερη υπόθεση των υποβρυχίων ήδη η εξεταστική επιτροπή έστειλε τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο ο οποίος έκρινε πώς το αδίκημα που περιγράφεται, δηλαδή της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του πρώην υπουργού έχει οριστικά παραγραφεί. Επίσης τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Οι εισαγγελείς «τσιμπολόγησαν» από τις δυο δικογραφίες και σε συνδυασμό με την απόκτηση σημαντικής ακίνητης περιουσίας εκ μέρους μελών της οικογένειας Τσοχατζόπουλου θεώρησαν πώς υπάρχει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ξέπλυμα διαπράττει ο κατηγορούμενος με κάθε κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού, με την αγορά σπιτιού (2007 η κόρη, 2010 η σύζυγος κλπ) και γενικότερα με κάθε χρηματική συναλλαγή. Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα: Ο Άρειος Πάγος, έχει δεχτεί κατά πάγια νομολογία πως για να διαπράξεις ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να υφίσταται κάποιο βασικό αδίκημα (π.χ. ληστεία, δωροδοκία κλπ.) από το οποίο πήρες το μαύρο χρήμα το οποίο επιχειρείς να «ξεπλύνεις». Εδώ το βασικό αδίκημα είναι η δωροδοκία, μόνο που με δικαστικές αποφάσεις είναι παραγεγραμμένο.

Η αρχή της ηθικής απόδειξης

Προηγούμενο δικαστικά (γνωστό τουλάχιστον) υπάρχει στην περίπτωση Μαντέλη ο οποίος τελικά παραπέμφθηκε σε δίκη για ξέπλυμα παρότι η δωροδοκία είναι παραγραμμένη. Ουσιαστικά όμως το ζήτημα θα κριθεί μόνο όταν θα αποφανθεί ανώτερο δικαστήριο για την ορθότητα τυχόν καταδίκης.

Κι αυτό γιατί, πολλοί νομικοί επιμένουν ότι με παραγεγραμμένο το βασικό αδίκημα, η υπόθεση είναι χαμένη νομικά, συνταγματικά και ευρωπαϊκά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια όταν κι αν παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα πρέπει (άσχετα με το ότι δεν μπορεί να τον τιμωρήσει λόγω παραγραφής) η δικαιοσύνη να αποδείξει πως διέπραξε το αδίκημα της δωροδοκίας γιατί διαφορετικά... «γεια σας». Το ερώτημα λοιπόν είναι υπάρχουν τα στοιχεία της «δωροδοκίας»; Η αλήθεια είναι ότι πέραν της ονομαστικής αναφοράς στο πόρισμα της γερμανικής δικαιοσύνης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα υπόλοιπα «στοιχεία» μπορεί να αγγίζουν το στενό του περιβάλλον αλλά όχι τον ίδιο προσωπικά. Δηλαδή δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμό του, οι offshore εταιρείες δεν είναι στο όνομά του, τα ακίνητα κατέληξαν σε συγγενικά του πρόσωπα αλλά όχι στον ίδιο. Όλα αυτά συγκροτούν πράγματι ένα πάρτι «σατανικών συμπτώσεων», δημιουργούν λογικότατους συνειρμούς, αλλά αρκούν για να στηριχθεί μια απόδειξη ενοχής; Γιατί όπως λέει ανώτερος δικαστής, «άλλο η δικαστηριακή αλήθεια κι άλλο η αλήθεια». Ο ίδιος άνθρωπος όμως θυμίζει πώς ένας δικαστής για να καταδικάσει αρκεί να σχηματίσει βεβαιότητα ενοχής ενός κατηγορουμένου στηριζόμενος σε λογικούς συνειρμούς με βάση την αρχή της ηθικής απόδειξης. Τόσο απλά τόσο σύννομα.

Θα ασκήσουν κι άλλη δίωξη;

Έμπειρος εισαγγελέας περιέγραφε στο Capital.gr την πρακτική για να στηριχθεί το κατηγορητήριο για το αδίκημα του ξεπλύματος: «Πρόσφατα συνελήφθη ένας τσιγγάνος με έξι εκατομμύρια. Άπαντες γνώριζαν ότι προέρχονταν από πλιάτσικα και ληστείες, αλλά αδυνατούσαμε να τον συνδέσουμε με αυτές. Τότε, ο πιο απλός τρόπος ήταν να τον διώξουμε για φοροδιαφυγή, αφού δεν είχε δηλώσει τα χρήματα, και με αυτό ως αδίκημα βάσης να τον καταδικάσουμε και για ξέπλυμα». 

Για του λόγου του το αληθές δεν απέκλεισε να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου είτε για «φοροδιαφυγή», είτε για «συγκρότηση οργάνωσης», το οποίο δεν απαγγέλθηκε μεν αλλά περιγράφεται στο πόρισμα των εισαγγελέων.

Προθεσμίες από 25/4-27/4 για τους 10 κατηγορούμενους

Προθεσμίες από την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου έως και την Παρασκευή 27 Απριλίου πήραν και οι δέκα κατηγορούμενοι που είχαν κληθεί σήμερα από τον ανακριτή για την υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για την οποία κρατείται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. 

Μεταξύ αυτών, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη (η οποία κατά την προσέλευσή της -λίγο πριν τις 10.00- αποδοκιμάστηκε έντονα από μια γυναίκα που βρισκόταν στα Δικαστήρια, ενώ έλαβε προθεσμία να απολογηθεί στις 27 Απριλίου), η κόρη του Αρετή (η οποία ήρθε στα δικαστήρια με άκρα μυστικότητα πολύ νωρίς το πρωί), ο αδερφός της συζύγου του Παναγιώτης Σταμάτης (θα απολογηθεί την Πέμπτη), η θεία της συζύγου του, δυο επιχειρηματίες εκπρόσωποι της εταιρείας Morelia και 4 ακόμη πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής θα ολοκληρώσει την ανάκριση σε διάστημα λιγότερο των 4 μηνών που ορίζει ο νόμος, ενώ από την επεξεργασία των ευρημάτων στο γραφείο και στο σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου θα προκύψει η κλήση ή όχι και νέων προσώπων στην ανάκριση είτε ως μαρτύρων είτε ως κατηγορουμένων. 

Δεν αποκλείεται πάντως από την επεξεργασία αυτή να διευρυνθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού εάν προκύψουν στοιχεία για τη διάπραξη άλλων αδικημάτων. 

Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξουν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορούμενων για τις οποίες συνεχίζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς η δικαστική έρευνα.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: