Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Γιώργος Μανιάτης:Δεν πρόκειται να γίνουμε άλλο ενα κόμμα της Αριστεράς


πηγή: ΑΥΓΗ 25/7/2010
συνέντευξη στον Κ.Ζαγάρα

"Ούτε είμαστε, ούτε πρόκειται να γίνουμε άλλο ένα κόμμα της αριστεράς, ούτε έχουμε βλέψεις για οποιαδήποτε μορφή παραγοντισμού", υπογραμμίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο καθηγητής πανεπιστημίου και από τους πρωταγωνιστές στη συγκρότηση του "Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς" Γιώργος Μανιάτης.
 Ο Γ. Μανιάτης σημειώνει πως το "Αριστερό Βήμα ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του κόσμου της αριστεράς" και θέτει ως στόχο της πρωτοβουλίας την κοινή δράση για την ανατροπή των μέτρων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Παράλληλα μιλάει για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του "Αριστερού Βήματος", ενώ για την ανταπόκριση της ηγεσίας του ΚΚΕ στον διάλογο αναφέρει πως "περιμέναμε μια καλοπροαίρετη ανταπόκριση και επιζητούμε τη συμμετοχή της στον διάλογο".


Η Συνέντευξη

- Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου της αριστεράς, των οργανώσεων και των κομμάτων της από την ίδρυση του "Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς";

H έως τώρα ανταπόκριση του κόσμου της αριστεράς είναι ιδιαιτέρως θετική κι αυτό γιατί, όπως πιστεύουμε και, κυρίως, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, η πρόταση του «Αριστερού Βήματος» ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του κόσμου της αριστεράς και όχι μόνο, αλλά και των εργαζομένων γενικότερα, να δει τους διάφορους φορείς της αριστεράς, παρ' όλες τις υπαρκτές διαφορές τους σε ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, να συναντώνται σ’ ένα βήμα διαλόγου για την αντιμετώπιση της συγκυρίας, για την ανατροπή των μέτρων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αριστεράς ανταποκρίθηκαν άλλα θετικά, άλλα με κριτικές επιφυλάξεις και άλλα προς ώρας αρνητικά. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν λάβει κανείς υπόψη του τη συγκρότηση, την παράδοση, τον συχνά εγγενή σεχταρισμό πολλών αριστερών κομμάτων.

- Ποιες είναι οι κινήσεις που έχετε ήδη κάνει και ποιες οι επόμενες παρεμβάσεις που προγραμματίζετε;

Οι κινήσεις μας έχουν δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα μας www.aristerovima.gr και σε Δελτία Τύπου. Έχουμε συναντηθεί ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Συνασπισμό, την ΚΟΕ, την ΑΚΟΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο, σε απόλυτα θετικό και συντροφικό κλίμα και έχουμε ζητήσει ήδη συναντήσεις με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες εκκρεμούν, όχι με δική μας ευθύνη. Τον Σεπτέμβριο θα συμμετάσχουμε σε διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στη χώρα μας με αφορμή την επίσκεψη του ΔΝΤ. Διάφορες πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις θα ακολουθήσουν την περίοδο του φθινοπώρου με άξονα το μεγάλο ζήτημα της εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία μας προτείνει σ’ όλες τις δυνάμεις της αριστεράς τη συγκρότηση κοινής δράσης (συγκέντρωσης, πορείας κ.ά.) την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα της πανευρωπαϊκής απεργίας για την ανατροπή των μέτρων της καπιταλιστικής κρίσης. Συγχρόνως έχουμε αποφασίσει ένα πιο μακρόχρονο μελετητικό πλάνο, το οποίο θα αφορά στη μελέτη του ελληνικού καπιταλισμού και στην ανάλυση της εναλλακτικής σοσιαλιστικής πρότασης.

- Με γνωστά τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς πιστεύετε ότι το "Βήμα Διαλόγου" θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν στα ενωτικά εγχειρήματα της αριστεράς;

Το «Αριστερό Βήμα» δεν εμπλέκεται φυσικά στο εσωτερικό των πολιτικών φορέων της αριστεράς. Στοχεύει στην ανάπτυξη διαλόγου, με τρόπο συντροφικό, ανοιχτό και δίχως καχυποψίες. Κριτήριο είναι η αναγκαιότητα ανατροπής της νέας βαρβαρότητας των μέτρων και η συμβολή στην ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού ρεύματος ρήξης με τις θεσμικές μορφές καπιταλιστικής κυριαρχίας (Ε.Ε., ΟΝΕ, ΔΝΤ κ.ά.).

- Βλέπετε στις κινήσεις της πρωτοβουλίας σας να ανταποκρίνεται μέρος του κόσμου του ΚΚΕ, αλλά και της ηγεσίας του Περισσού;

Πιστεύουμε πως ναι, αν κρίνουμε από την ανταπόκριση συντρόφων μας που βρίσκονται στο ΚΚΕ, αλλά και από τη δυναμική που έχει η ίδια η συγκυρία. Όσον αφορά στην ηγεσία του ΚΚΕ, περιμέναμε μια καλοπροαίρετη ανταπόκριση και επιζητούμε τη συμμετοχή στον διάλογο. Το «Αριστερό Βήμα» δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ό,τι δηλώνεται στο κείμενο-έκκληση. Ούτε είμαστε, ούτε πρόκειται να γίνουμε άλλο ένα κόμμα της αριστεράς, ούτε έχουμε βλέψεις για οποιαδήποτε μορφή παραγοντισμού. Αυτό αποτελεί την πιο κατηγορηματική μας δέσμευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: