Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Βολεύτηκαν οι "εκλεκτοί" των υπουργών



Φαίνεται πως εν καιρώ Μνημονίου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν αφορούν ακόμα σε όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, ούτε σε όλα τα υπουργεία, αφού σε σχετικό του δημοσίευμα ο "Αδέσμευτος Τύπος" αποκαλύπτει το "φαγοπότι" που έχουν στήσει εδώ και χρόνια, αρκετοί "εκλεκτοί" στα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ώρα που κλείνουν σπίτια από την ανεργία και το ΙΚΑ δανείστηκε άλλα 200 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις, στα εν λόγω υπουργεία παρατηρείται αύξηση μισθών από 400 έως 700 ευρώ στους ημετέρους που υπηρετούν σε γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων.
Η απόφαση που φέρνει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" δεν έχει προηγούμενο και ξεπερνά ακόμα και τα πιο "πράσινα" ρουσφέτια.
Για περίπου 500 εκλεκτούς του συστήματος καταργούνται οι διατάξεις του νέου μισθολογίου, καθώς πριμοδοτούνται τόσο με υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, όσο και με μεγαλύτερο βαθμό, ανεξάρτητα από το αν το νέο μισθολόγιο τους υποχρεώνει σε χαμηλότερες αποδοχές, με βάση τα πραγματικά τους έτη υπηρεσίας.

Αυτή η μισθολογική τακτοποίηση των "ημετέρων" θα κοστίσει 2,1 εκατ. ευρώ επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2012 και 1,8 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και έχει ως εξής:
* Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου μέλους της κυβέρνησης έχει τις αποδοχές του Μισθολογικού Κλιμακίου 4 του Α' Βαθμού κατηγορίας ΠΕ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο επιτελάρχης του πολιτικού γραφείου του υπουργού ή του υφυπουργού έχει από την 1/11/2011 μισθό 2.271 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν έχει ή δεν έχει πτυχίο Πανεπιστημίου και ανεξάρτητα από το αν δεν έχει την προϋπηρεσία των 33 ετών που αντιστοιχεί στον Α' βαθμό του νέου μισθολογίου.
Πέραν αυτών παίρνει και το επίδομα θέσης έως και 700 ευρώ με εκτός έδρας.
* Οι ειδικοί σύμβουλοι που έχουν χρεωθεί σε γραφεία υφυπουργών και γενικών γραμματέων, να έχουν διδακτορικό παίρνουν αποδοχές 2.146 ευρώ, ενώ αν έχουν πτυχίο ΤΕ πάνε αυτόματα στα 1.999 ευρώ.
* Οι σύμβουλοι με μεταπτυχιακό πάνε στο μισθολογικό κλιμάκιο 4 (ΜΚ 4) και στο Β' Βαθμό, με μισθό 2.063 ευρώ. Στην πράξη αμείβονται με τις αποδοχές που αντιστοιχούν σε υπάλληλο με 28 έτη προϋπηρεσίας, είτε έχουν στο δημόσιο 5 χρόνια, είτε 20.
* Οι σύμβουλοι συνεργάτες με πτυχίο, παίρνουν το μισθό υπαλλήλου με 28 χρόνια προϋπηρεσίας ήτοι με αποδοχές 1.906 ευρώ να έχουν βγάλει πανεπιστήμιο ή 1.811 ευρώ με πτυχίο ΤΕΙ.
* Όλοι οι υπόλοιποι μετακλητοί σύμβουλοι και συνεργάτες, πάνε στο Β' Βαθμό της κατηγορίας που ανήκουν. Και εδώ όλοι θα παίρνουν μισθό 28 ετών υπηρεσίας, έστω και αν έχουν τα μισά χρόνια.
Έτσι οι αποδοχές τους εκτινάσσονται έως τα 1.906 ευρώ, ενώ αν ακολουθούνταν το νέο μισθολόγιο θα ήταν έως και 700 ευρώ χαμηλότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: