Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ιστορικές ευθύνες




Έμελλε το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, μετά από περίπου 35 ετών κυριαρχία στην πολιτική σκηνή, να το κατεδαφίσει οριστικά ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ο ‘άνθρωπος της χρονιάς’ (σύμφωνα με ξένο περιοδικό) συνεχίζει να αυτό-διασύρεται με θλιβερό τρόπο, με ‘διαρχίες’, με δήθεν ηρωικές στάσεις απέναντι σε ‘συγκροτήματα’ και άλλα τέτοια ευτράπελα. Τα ‘ορφανά του Σημίτη’ και οι ‘άλλες δημοκρατικές δυνάμεις’, έχουν ήδη αρχίσει να αλληλοσπαράσσονται, πιστεύοντας πως ‘πάλι με χρόνια με καιρούς’ το πόπολο θα γυρίσει και θα τους εμπιστευτεί ξανά. Πολιτικοί νάνοι, που στερούνται και αυτής ακόμη της ‘ευεργεσίας’ του επωνύμου ‘Παπανδρέου’ το οποίο άλλωστε δεν προκαλεί τίποτε άλλο πλέον, παρά την χλεύη και την ειρωνεία: Oι βασιλείς που το έφεραν (ως άλλο θεϊκό σκήπτρο) απεδείχθησαν παντελώς ..τσίτσιδοι !

Το κόμμα που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ‘αριστερόστροφη’ καρδιά των ελλήνων μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών και παρουσιάστηκε σαν τον πολιτικό μεσσία που θα έδινε την ‘Ελλάδα στους Έλληνες. Που καρπώθηκε την μετεμφυλιακή πίκρα ενός ολόκληρου λαού, για να την προδώσει στην συνέχεια, αμέτρητες φορές χωρίς αιδώ. Το κόμμα του ‘τρίτου δρόμου για τον σοσιαλισμό’ που κατάντησε ο συντηρητικότερος εκφραστής της ‘ευρωπαϊκής’ υποτέλειας της χώρας, στην χειρότερη μάλιστα μορφή της. Το κόμμα που λάνσαρε τις ‘κοινωνικοποιήσεις’ για να φτάσει να αποθεώσει τις ‘αποκρατικοποιήσεις’. Που συστηματικά και ενσυνείδητα κατεδάφισε κάθε δημόσια λειτουργία του κράτους και την παρέδωσε σε ξένα και ντόπια οικονομικά τζάκια. Που συστηματικά αποβιομηχάνισε την οικονομία και εκμηδένισε την γεωργική της παραγωγή. Που κομματικοποίησε όσο ποτέ πριν κράτος, συνδικαλισμό, παιδεία, υγεία, τα πάντα.

Είναι ψεύδος πως αναγεννήθηκε απ’ τις στάχτες του κι άλλες, στο παρελθόν, φορές. Αναγεννήθηκε όχι λόγω της πραγματικής του προσφοράς, ούτε επειδή εξέφραζε κάποια ιδεολογία ή έστω κάποιες ‘μάζες’ (πέραν των βολεμένων κομματόσκυλων). Αναγεννήθηκε πάντα ελλείψει αντιπάλου δέους ή λαθών του αντιπάλου δέους και πάντως, αναγεννήθηκε πάντα εύκολα, με δανεικά τότε που τα σπρεντς ήταν χαμηλά κι ‘έπαιρνε όποιος κι όσα ήθελε’. Τώρα απεργούν ακόμη και οι κακομοίρηδες υπάλληλοί του, απλήρωτοι δεν ξέρω πόσον καιρό. Ο Λάζαρος δεν θα εγερθεί..

Έμελλε, ετούτη ακριβώς την στιγμή, το άλλο ‘μεγάλο’ κόμμα. Ο συνυπεύθυνος –έστω και κατά τι λιγότερο- δεύτερος παίχτης του χρεοκοπημένου συστήματος να στερείται πραγματικής πολιτικής ταυτότητας. Όσο και τα γκάλοπς να τον βγάζουν ‘πρώτο’ με τόσες μονάδες διαφοράς, το παλαντζάρισμα ανάμεσα στην πάλαι-ποτέ ‘λαϊκή δεξιά’ (αυτήν που ανέβηκε κάποτε στο τρίκυκλο και δολοφόνησε τον Λαμπράκη και υφίσταται ακόμη, τραγουδώντας μαλακίες στην Σχολή Ευελπίδων) και τα ‘εκσυγχρονιστικά’ ‘do it like Simitis’ νεόκοπα παιδαρέλια που σηκώνουν με θράσος το άδειο τους κεφάλι, ο κ. Σαμαράς είναι πολύ λίγος για να το διαχειριστεί. Το πολύ-πολύ να το κρύψει κάτω απ’ το χαλί της εκλογικής Πύρρειας νίκης του που πλησιάζει, αλλά για πόσο τάχα;; Πόσες ..δόσεις θα αντέξει κι αυτός πριν σηκώσει τα χέρια ψηλά;; Πόσο απέχει ο ..Καμένος απ’ τον ..ΛΑΟΣ ;;..

Το τεράστιο πολιτικό κενό απ’ τις ταυτόχρονες δύο κατεδαφίσεις, δεν θα καλυφθεί απ’ τα διασπασμένα ρετάλια, τους νέους θιασάρχες, καθώς είναι πολύ ζεστό ακόμη το πτώμα της καταγωγής (και της ευθύνης) τους. Δεν θα καλυφθεί ούτε απ’ τα διάφορα ‘κινήματα’, όσο επιμένουν να αλληθωρίζουν σε απολιτίκ ξενόφερτες πατέντες, τύπου ‘πράσινων’ ή ‘πειρατών’: Απλούστατα, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία. Κι όχι μόνο μια πολιτική, αλλά μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ –για πρώτη φορά- πολιτική.

Είναι η ώρα της αριστεράς. Της αριστεράς που και πολιτική διαθέτει και ιδεολογία και πείρα. Που ο κόσμος την πιέζει ίσως να ‘ενωθεί’, να βάλει τα καλά της και να παρουσιάσει ένα πιο …φαντεζί new-look, αλλά που ξεχνά πως ποτέ η αριστερά δεν ήταν …μία. Ούτε καν στην Οκτωβριανή επανάσταση.

Καλείται αυτή η αριστερά να ξεβολευτεί απ’ την γωνιά της, όπου για όλες αυτές τις δεκαετίες απόλαυσε –είναι αλήθεια- την αναίμακτη και γλυκιά προφητολογία. Καλείται αυτή η αριστερά να πάρει κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις. Καλείται η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτοί οι δύο έχουν και την υποχρέωση της πρωτοβουλίας) όχι να ‘ενωθεί’ σώνει και καλά, μα τουλάχιστον να αποτιμήσει το κέρδος και τη ζημιά ακόμη και της παραμικρότερης  πιθανής ‘τακτικής’, απέναντι στην καπιταλιστική λαίλαπα που αποκαλύφθηκε η ασχήμια της.

Δεν καταλαβαίνω προσωπικά γιατί, ας πούμε, δεν θα μπορούσαν τα δύο κόμματα (αλλά και άλλες αριστερές ακόμη και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις) να συμφωνήσουν ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ για δυο-τρεις βασικές επιλογές (για παράδειγμα, Φορολογία-Εργασιακά) και να τα προτείνουν σαν από κοινού ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ στον απελπισμένο λαό. Την ώρα μάλιστα που έχει γίνει πλήθος και ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ανατροπών στα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των εργαζομένων. Εάν γίνει μια τέτοια αρχή, τότε μόνο μπορούμε να ελπίσουμε για το μέλλον, και σε κάτι ουσιαστικότερο. Κάτι πιο κοντά στα όνειρά μας.

Δεν καταλαβαίνω, γιατί μια γόνιμη και λαϊκής –τελικά- απόφασης κουβέντα για την εντός ή εκτός ευρώ συνέχεια της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να γίνει ΜΕΤΑ, εκτός κι αν περιμένουμε όλοι μας, να μας ΣΟΥΤΑΡΟΥΝ οι ξένοι, όπως και όποτε θα τους ΣΥΜΦΕΡΕΙ. Ή μήπως, η ολική άρνηση του χρέους δεν θα μπορούσε να αποφασιστεί ΑΦΟΥ πρώτα απαιτηθεί η άρνηση του ΑΠΕΧΘΟΥΣ τμήματός του, μέσα από διαδικασίες που έχουν διεθνώς γίνει και αλλού και ίσως-ίσως ΑΦΟΥ ζητηθούν ενδίκως από ..κάποιους κάτι παλιές ….πολεμικές ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ πρώτα; Είναι τάχα, τόσο δύσκολο να συμφωνήσει ΟΛΗ η αριστερά, σε θέματα όπως η δίκαιη φορολόγηση της Εκκλησίας ή το αφορολόγητο των κάτω απ’ το όριο της φτώχιας ή την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών σε ΕΝΑ ταμείο ή την Κρατικοποίηση σε όφελος του λαού των τραπεζών ή, ή, ή ;; Ή μήπως φοβόμαστε πως τέτοιες ‘αριστερές’ κυβερνητικές κινήσεις, θα έκαναν τους ‘δανειστές’ να μας ‘διώξουν’ μια ώρα αρχύτερα; Θεωρώ πως ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΟΒΑΡΑ θα μας έπαιρναν, εάν ακολουθούσαμε μια τέτοια ΣΟΒΑΡΗ και κυρίως ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΘΝΙΚΗ πολιτική.

 Όσο, λοιπόν και να μας φαίνεται παράδοξο, αυτή την ώρα η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ! Και να το κάνει, όχι μετά την καταστροφή. Πριν !

Τα υπόλοιπα. Όλη η πέραν της αριστεράς ΓΕΛΟΙΑ ΚΟΥΣΤΩΔΙΑ, το μόνο που πρέπει να κάνει, είναι να μαζέψει τα ΜΠΑΖΑ της, και να μας αδειάσει τη γωνιά. Όλα τα λεγόμενα για ‘πολιτικές αστάθειες’, με τα συνεπακόλουθά τους, που τραγουδάν ήδη τα γνωστά παπαγαλάκια, για να συγκολλήσουν το …χάος, μόνο αυτούς αφορούν: Tους ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΜΕΝΟΥΣ της κυβέρνησης Παπαδήμου, των νέων και παλιών μνημονίων, της επερχόμενης κυβέρνησης ‘συνεργασίας’ κλπ. Που, βέβαια, δεν παύουν να είναι ΙΚΑΝΟΙ, εάν η αριστερά τους αφήσει, να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ακόμη περισσότερο, ετούτη την έρμη την χώρα.

3 σχόλια:

Mafalda50 είπε...

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 500 ΚΟΜΜΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΧΘΡΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ: ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ, ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΑ, ΜΑΟΪΚΑ, ΣΥΝΕΧΟΥΣ Ή ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΜΕ ΟΠΛΑ Ή ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΙΛΟΚΙΝΕΖΙΚΑ, ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΑ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΙΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ, ΦΙΛΟΡΟΥΜΑΝΙΚΑ, ΦΙΛΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ, ΦΙΛΟΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΑ, ΦΙΛΟΓΚΕΫ, ΦΙΛΟΣΤΡΕΙΤ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ, ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ, ΚΛΠ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ....

Ανώνυμος είπε...

Οποιος αριστερος ή μη δεν συναινει σε μια κοινη αντιμνημονιακη πορεια και δραση αφηνοντας πισω τις ιδεοληψιες για τον επομενο αιωνα, ειναι κατα την αποψη μου υπερ του μνημονιου και της καταστροφικης πολιτικης των Τροϊκανων.... Οι εγωισμοι και οι ταχα μου ιδεολογικες διαφορες πρεπει να απαλειφουν εμπρος στον κοινο κινδυνο της εφαρμογης της Νεας Ταξης και της παγκοσμιοποιησης και της επικρατησης του φασιστικου κεφαλαιοκρατισμου...Ειμαστε σε κατασταση εκτακτης αναγκης .... η μικροτητα του εγω και οι κομματικες παροπιδες των ηγετισκων πρεπει να τελειωνουν....Ειναι Ντροπη αυτες τις δυσκολες ωρες να μετρανε ακομα τα κουκια....

TRASH είπε...

http://kommounaros.blogspot.com/2012/01/blog-post_05.html