Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Με πετρέλαιο στα 200 δολάρια το PSI δεν έχει και τόση σημασίαπηγή: xrimanews.gr
Ένα από τα μεγαλύτερα και τραγικότερα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει η Τρόικα και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση που την ακολουθεί πιστά είναι η άρνηση να λάβει υπόψην στις προβλέψεις τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την έκβαση οποιασδήποτε προσπάθειας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση. Μία από τις παραμέτρους που δεν υπολογίστηκε στο Μνημόνιο 1 και αναγκάστηκε το ΔΝΤ να παραδεχτεί ότι επηρέασε πολύ την εξέλιξη του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η αύξηση των τιμών πετρελαίου. Στην υπογραφή του Μνημονίου το πετρέλαιο ήταν κοντά στα 65 δολάρια και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στα 120.

Μετά από την αποτυχία του Μνημονίου 1 και γενικότερα κάθε προγράμματος της Τρόικας για την Ελλάδα το νέο στοίχημα είναι το PSI. Αν πετύχει με ονειρεμένο τρόπο θα φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αν ζούμε μέχρι τότε για να το δούμε να συμβαίνει. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι με ποια τιμή πετρελαίου γίνεται αυτή η πρόβλεψη; Στα 120 δολάρια, στα 100 ή χαμηλότερα; Και τί θα γίνει αν η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώσει στα 150 ή στα 200 δολάρια; Θα είναι και πάλι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ή θα βρίσκεται στο 180% αφού η ελληνική οικονομία θα έχει βουλιάξει από τις διαδοχικές υφέσεις;

Σενάριο για την περίπτωση αύξησης των τιμών πετρελαίου υπάρχει ή μήπως η χώρα ποντάρει πια στα δικά της πετρέλαια τα οποία επί δεκαετίες οι πολιτικοί ορκίζονταν πως δεν είχε και τώρα ξαφνικά αρχίζουν να ξεφυτρώνουν κοιτάσματα λες και βρισκόμαστε στο Τέξας του 1900.
Η επιπολαιότητα και η προχειρότητα των προβλέψεων της Τρόικας κάνει το ελληνικό δημόσιο να μοιάζει με τη ΝΑΣΑ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον για το καλό της Ελλάδας ότι και οι προβλέψεις ειδικών στον τομέα ενέργειας θα είναι τόσο κακές όσο αυτές της Τρόικας γιατί αν ισχύσει το αντίθετο τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. 

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Αλάσκα που δημοσιεύτηκε μόλις, οι τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια προκαλώντας αύξηση των τιμών στο φυσικό άεριο στα 10 δολάρια. Αυτό θα κάνει την Κύπρο πλούσια αν προλάβει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της αλλά θα προκαλέσει καταστροφή στην Ελλάδα εκτός και αν προλάβει να εκμεταλλευτεί τα δικά της, όταν επιβεβαιωθούν επισήμως (επιτέλους).

Αυτό που έχει σημασία είναι πως καμία πρόβλεψη για το PSI, το χρέος ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει νόημα αν δε ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι όπως το πετρέλαιο και αν δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Η ελληνική κυβέρνηση απλά ονειροβατεί και αυταπατάται αν πιστεύει ότι με τους πρόχειρους και επικίνδυνους υπολογισμούς της θα βοηθήσει τη χώρα
XrimaNews.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΥΠΟΠΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ! ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ!! ΜΗΠΟΣ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ... ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ (ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ)!!
Ο βουλευτής Πάνος Καμμένος ζητά "εξέγερση των πολιτών" πριν να είναι αργά και ξεπουληθεί ολόκληρη η χώρα.
Μιλώντας σήμερα στο κανάλι 1 του Πειραιά ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "έχω αποφασίσει να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ότι αν δεν ξεσηκωθεί αυτή τη στιγμή και πολύ πριν τις εκλογές γιατί οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, τότε θα έχει παραδοθεί η χώρα".
Συμπλήρωσε ότι "όλα είναι ένα παραμύθι το οποίο παίζεται, βάζουμε δήθεν στόχους τις εκλογές, δεν υπάρχουν καν εκλογές. Οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία, αν φτάσουμε σε σημείο να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση η οποία ουσιαστικά παραχωρεί τα δικαιώματα του εθνικά κυρίαρχου ελληνικού κράτους και παράλληλα πηγαίνει στο αγγλικό δίκαιο τη νέα δανειακή σύμβαση και ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη πρώτη δανειακή σύμβαση η οποία δεν υφίσταται γιατί δεν έχει τα 2/3 της Βουλής μπορούμε να αρνηθούμε ανά πάσα να πληρώσουμε την πρώτη σύμβαση.
Αν λοιπόν δεν γίνουν όλα αυτά και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα έχει τελειώσει. Και δεν έχει καμία σημασία αν γίνουν νέα κόμματα, αν υπάρχουν πολιτικοί».

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ!!!!!