Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ, δεν θα είναι αυτοκτονία, θα είναι απαρχή αλλαγής σελίδας στην οικονομία, στο ΧΑ και στην ιστορία αυτής της χώρας…



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ, δεν θα είναι αυτοκτονία, θα είναι απαρχή αλλαγής σελίδας στην οικονομία και στην ιστορία αυτής της χώρας…
Η άποψη αυτή δεν ανήκει σε ένα απλό στέλεχος τράπεζες αλλά ήταν το συμπέρασμα μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν 1,5 εβδομάδα στο Λονδίνο μεταξύ εκπροσώπων θεσμικών χαρτοφυλακίων κυρίως funds managers. 

Στην συνάντηση αυτή όπου καταγράφηκαν οι νεότερες εξελίξεις με επίκεντρο την αναμενόμενη, υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης από την Standard and Poor’s. Η υποβάθμιση συντελέστηκε τελικώς 1,5 εβδομάδα αργότερα μετά την συνάντηση των funds managers. 
Για την Ευρώπη εκτίμησαν ότι δεν θα αποφύγει το σοκ μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ. 
Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι fund managers εκτίμησαν ότι αν τελικώς η Ελλάδα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αυτό δεν θα αποτελέσει αυτοκτονία αλλά απαρχή αλλαγής σελίδας στην οικονομία.
Οι managers υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία ως έννοια προφανώς σοκάρει. 
Η πρώτη αντίδραση στο σοκ της χρεοκοπίας θα είναι μεγάλο. 
Ωστόσο όταν καταλαγιάσει η σκόνη τότε όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι οικονομία και αγορά στην Ελλάδα έπιασαν πάτο και τότε οι επενδυτές που αναλαμβάνουν και το μεγαλύτερο ρίσκο θα κάνουν τα πρώτα επενδυτικά τους βήματα στην φθηνή Ελλάδα. 
Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές διεθνώς να έχουν να αγοράσουν φθηνή Ελλάδα. 
Ταυτόχρονα θα έχει αλλάξει το καθεστώς το φορολογικό και τα εργασιακά και η χώρα θα αποκτήσει αξία στα στρατηγικά πλάνα των διεθνών επενδυτών. 
Ποιο είναι το συμπέρασμα δηλαδή από την χρεοκοπία; 
Η Ελλάδα θα καταστεί πάμφθηνη, η εργατική και φορολογική νομοθεσία θα έχει αλλάξει. 
Η Ελλάδα στην νέα εποχή δεν θα συμβαδίζει με την Δυτική Ευρώπη αλλά με το οικονομικό καθεστώς που ισχύει π.χ. στην Τουρκία. 
Φθηνό εργατικό δυναμικό και πάμφθηνες αξίες…
Μετά την χρεοκοπία δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα ξαφνικά θα γίνει Ελντοράντο αλλά σίγουρα θα δώσει ευκαιρίες δυστυχώς μόνο στους έχοντες και κατέχοντες… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: