Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

WS Journal: εκτιμήσεις για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα

 
Πηγή: Το Βήμα 16/12

Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά στην ευρωζώνη. Οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία χρηματοδοτούσαν τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης καθώς δεν υπήρχε ο κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους από ενδεχόμενη υποτίμηση: το ενιαίο νόμισμα ήταν εγγυητής σταθερότητας.

Ομως στην πορεία προέκυψε ένας άλλος κίνδυνος: αυτός της πτώχευσης μιας χώρας-μέλους. Τώρα οι επενδυτές αποστρέφονται τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης καθώς μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πόσες και ποιες χώρες πιθανόν να κηρύξουν πτώχευση ή να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το ευρώ για να επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματα δίνοντας τη χαριστική βολή στη νομισματική ένωση.


Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στην «Wall Street Journal». Σε σημερινό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στον κίνδυνο να παραμείνουν για χρόνια εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος οι «περιφερειακές χώρες» της ευρωζώνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οικονομίες του μεγέθους της Ιταλίας και της Ισπανίας μπορεί να δουν τα επιτόκια δανεισμού τους να παραμένουν σε παράλογα υψηλά επίπεδα, καθώς όπως σημειώνει ένας αναλυτής της Pimco στην εφημερίδα «
δεν μπορούμε να πούμε πλέον ότι τα ομόλογα της Γερμανίας είναι σαν αυτά της Ιταλίας».

Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζεται ευκρινώς στη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας κυμαίνεται κοντά στο 1,9% ενώ το αντίστοιχο της Ιταλίας πλησιάζει ξανά την επικίνδυνη ζώνη του 7%.


Η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών της αγοράς για να επισημάνει ότι «
οι μεγάλοι επενδυτές της Βόρειας Ευρώπης δεν προτίθενται να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στη χειρότερη εκδοχή του αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε «
κύμα πτωχεύσεων χώρες της ευρωζώνης προκαλώντας την παράλυση του τραπεζικού συστήματος και εν συνεχεία βαθιά ύφεση».

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης «
θα ήταν η αποχώρηση μίας ή και περισσότερων χωρών από το κοινό νόμισμα, ακόμα και τη διάλυση της νομισματικής ένωσης» εκτιμά η εφημερίδα. «Την περασμένη χρονιά το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου των Μεταφορών της Ολλανδίας πούλησε ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία ισπανικά και ιταλικά. Όταν ο επικεφαλής των επενδύσεων ερωτήθηκε για το πότε θα επέστρεφε στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας απάντησε με αποστομωτικό τρόπο: όταν η χώρα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: