Πηγή:Kontra News
«Το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου εξασφαλίζει την παραγωγή σε επίπεδα σταθερά και με υψηλά στάνταρντ ποιότητας, τα οποία ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα διεθνή στάνταρντ που έχουν τεθεί από την ΕΕ με τα Διεθνή Στάνταρντ Τροφίμων (IFS) και την Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP)».
Ποια εταιρία καμαρώνει για την υπέρτατη ποιότητα των προϊόντων της, που την εξασφαλίζει με ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο; Η εταιρία Bolero των αδελφών Χαΐτογλου, στην αυτοπαρουσίαση που κάνει στην ιστοσελίδα της, στην Αγγλική παρακαλώ, λόγω του εξαγωγικού της χαρακτήρα (βλέπε http://bolero.com.gr/promo. php?menu=1). Η εταιρία που πιάστηκε να έχει στις αποθήκες της, έτοιμες να τις μετατρέψει σε τελικά προϊόντα (σοκολάτες, λουκούμια, κουλουράκια, πουράκια, μπισκοτοειδή), 34 τόνους ληγμένων πρώτων υλών. Ληγμένων ακόμη και από το 2006! Επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να ρωτήσουμε: η απίστευτη βρομιά και σαβούρα που βρέθηκε μέσα στο χώρο παραγωγής γιατί δεν είχε πεταχτεί; Μήπως την ξαναχρησιμοποιούσαν στα χαρμάνια που έφτιαχναν;
Μη βιαστεί κανείς να πει ότι τα προϊόντα του Χαΐτογλου εξάγονται, οπότε δεν μας νοιάζει. Πέρα από την αγυρτεία που θα έδειχνε μια τέτοια σκέψη, σπεύδουμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προϊόντα αυτά πουλιούνται κανονικότατα και στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρία παράγει και προϊόντα φασόν. Πάει δηλαδή ο Φούφουτος, παραγγέλλει μια ορισμένη ποσότητα και ο Χαΐτογλου του παράγει σοκολάτες ή πουράκια ή λουκούμια με το σήμα Fon Foufoutos. Ψάξτε λίγο τα ψιλά γράμματα σε τέτοια προϊόντα σε κάποιες αλυσίδες τροφίμων και θα διαπιστώσετε ότι κάτω από τα πιο απίθανα ονόματα κρύβονται τα εργοστάσια του Χαΐτογλου (και όχι μόνο).
Πριν δούμε αναλυτικότερα πώς ακριβώς τηρούνται τα… υψηλά στάνταρντ ποιότητας στου Χαΐτογλου, πρέπει να κάνουμε ένα γενικότερο σχόλιο, σχετικά με τον περιβόητο «αυτοέλεγχο» των επιχειρήσεων, στον οποίο στηρίζεται το σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ, θέμα στο οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί. Πρόκειται για τη συμπαιγνία των ευρωενωσίτικων κυβερνήσεων με τους καπιταλιστές του κλάδου των τροφίμων. Διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας μόνο κάποια υπολείμματα για φερετζέ, και ανέθεσαν τον έλεγχο στις ίδιες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αυτές στήνουν κάποια εργαστήρια, παίρνουν βαρύγδουπους τίτλους (ISO, HACCP και δε συμμαζεύεται) και πίσω από την αστραφτερή βιτρίνα βασιλεύει η βρομιά και η σαπίλα. Ο,τι μπορεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος χρησιμοποιείται στην παραγωγή αστραφτερών προϊόντων.
Γι’ αυτό και το διατροφικό σκάνδαλο είναι διαρκές. Απλά, ως σκάνδαλο εμφανίζονται κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για διάφορους λόγους.
Στην εταιρία Bolero των Χαΐτογλου η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ βρήκε 17,5 τόνους ακατάλληλες πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα ζαχαροπλαστικής ληγμένα. Κάποια απ’ αυτά τα προϊόντα είχαν λήξει από το 2008! Βρέθηκε σοκολάτα, που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή, ληγμένη από τον Οκτώβρη του 2010! Στην αυλή του εργοστάσιου και σε εξωτερικά ψυγεία βρέθηκαν άλλοι 16,6 τόνοι σαβούρας, με ακόμα πιο παλιές ημερομηνίες λήξης (έφταναν μέχρι το 2006). Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι προορίζονταν για καταστροφή. Και γιατί δεν καταστράφηκαν τόσα χρόνια; Και γιατί κρατούσαν στα ψυγεία πρώτες ύλες που υποτίθεται ότι προορίζονταν για καταστροφή; Για να τους πιάνουν τον τόπο; Ακόμη, από τα παραστατικά ανακαλύφθηκε ότι αμυγδαλόψιχα ληγμένη από το 2008 είχε σταλεί μόλις τον περασμένο Ιούνη από το κεντρικό εργοστάσιο των Χαΐτογλου στη Θεσσαλονίκη και ένα τμήμα της επιστράφηκε ξανά από την Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε και καταστράφηκε. Αρα, σε όλα τα εργοστάσια του συγκεκριμένου ομίλου χρησιμοποιούν σαβούρα.
Πιστός στην τακτική της προσωπικής αυτοπροβολής του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Μίχας έσπευσε να κάνει μία από τις γνωστές δηλώσεις του. Προδόθηκε, όμως, γιατί στη δήλωση μιλά για προϊόντα που «θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Εσπευσε, δηλαδή, να ελαφρύνει τη θέση των βιομήχανων Χαΐτογλου. Υπάρχει περίπτωση να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σοκολάτα ληγμένη από το 2010;
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάποιοι υπάλληλοι σέβονται την αποστολή τους και το μισθό που παίρνουν από τον ελληνικό λαό. Είναι, όμως, τόσο λίγοι που δεν μπορούν ν’ αλλάξουν την κατάσταση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου