Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Περιοδικό "ΠΡΟΤΑΓΜΑ", τ. 2




Δελτίο Τύπου



Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε (με ελαφρά καθυστέρηση!) το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Πρόταγμα. Εκδίδεται από την Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία και κυκλοφορεί κάθε Δεκέμβριο και Μάιο.


τεύχος 2, Ιούνιος 2011, σελίδες 186.
Πολιτική ομάδα για την Αυτονομία Η μετανάστευση, τα τείχη και τα αδιέξοδα της Δύσης · Μάρθα Νούσμπαουμ Η καθηγήτρια της παρωδίας. Η μοδάτη ηττοπάθεια της Τζούντιθ Μπάτλερ · Σπύρος Απέργης, Δημήτρης Μαρκόπουλος Όταν οι εξεγέρσεις παίζουν ντόμινο Στιβ Φρέιζερ Ευχαριστούμε Tea Party · Νίκος Ν. Μάλλιαρης Στην υπεράσπιση της πολιτικής. Μια κριτική στο σύγχρονο μηδενισμό · Φεντερίκα Τζιαρντίνι Γενεαλογίες της γυναικείας κοινωνικότητας · Ελένα Ανδρές Γρανέλ Ελεύθερες Γυναίκες (1936-1939): μια φεμινιστική ανάγνωση · Βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.

Στο δεύτερο τεύχος μας προσπαθούμε να συνδυάσουμε το σχολιασμό της επικαιρότητας με την συζήτηση ορισμένων περισσότερο "θεωρητικών" θεμάτων, που δεν άπτονται άμεσα αυτής της τελευταίας. Εκτός του συνταντικού μας σημειώματος, όπου αναφερόμαστε σε ζητήματα όπως οι ερμηνείες της δημοσιονομικής κρίσης αλλά και οι διάφορες προτάσεις υπέρβασής της, ή οι λεγόμενες "επιθέσεις" ενάντια στους πολιτικούς (φραστικές, μέσω γιαουρτώματος κ.λπ.), στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή στο σχολιασμό της επικαιρότητας, ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια μπορεί να βρουν κείμενα για τις αραβικές εξεγέρσεις, το μεταναστευτικό αλλά και ένα άρθρο που παίρνει αφορμή από τις κινητοποιήσεις στο Μάντισον του Γουισκόνσιν προκειμένου να αναφερθεί σε ορισμένες πτυχές της ιστορίας του αμερικανικού εργατικού κινήματος. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο και πιο "θεωρητικό" κομμάτι της ύλης του τεύχους, καταπιανόμαστε με δύο θέματα: μια πρώτη αναφορά στη φεμινιστική θεωρία, μέσω της δημοσίευσης δύο κειμένων κριτικών προς τα μεταμοντέρνα ρεύματα του φεμινισμού και της queer θεωρίας, και μια κριτική των σχετικιστικών και μηδενιστικών τάσεων που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο πολιτικό φαντασιακό. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των ιστορικών αναφορών σε πτυχές του προτάγματος της αυτονομίας, δημοσιεύουμε κι ένα κείμενο για την αναρχοφεμινιστική οργάνωση των "Ελεύθερων Γυναικών" που έδρασε κατά την Ισπανική Επανάσταση. Το τεύχος κλείνουν δύο βιβλιοκριτικές σχετικές με το οικολογικό ζήτημα και τις κυρίαρχες ερμηνείες του έργου του Καστοριάδη.

Καλή ανάγνωση!


Σημεία πώλησης:

Αθήνα

-Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιού 3)

-Βιβλιοπωλείο Αλφειός (Χαριλάου Τρικούπη 22)

-Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος (Χαριλάου Τρικούπη 28)

-Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια)

-Ελεύθερος Τύπος (Βαλτετσίου 53 Εξάρχεια)

-Χώρος της Ελευθεριακής Κουλτούρας (Ερεσσού 52, Εξάρχεια)

Θεσσαλονίκη

-Βιβλιοπωλείο Κεντρί (Δημητρίου Γούναρη 22)

-Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν (Εθνικής Αμύνης 14)

-Κοινωνικός χώρος Μικρόπολις (Βενιζέλου και Βασιλέως Ηρακλείου 18)

http://protagma.wordpress.com/

Ταυτόχρονα, για τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, υπάρχει η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής του περιοδικού (μέσω αντικαταβολής).



Δεν υπάρχουν σχόλια: