Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τράπεζες: Στο 9% οι επισφάλειες στο 9 μηνο



ΠΗΓΗ: euro2day
της Αναστασίας Παπαϊωάννου 

Δημοσιεύθηκε: 16/09/10
Σε 9% ήτοι 21,7 δισ. ευρώ επί του συνόλου των δανείων ύψους περίπου 230 δισ. ευρώ θα ανέλθουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επισφάλειες των τραπεζών για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2010. 

Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο είχαν ανέλθει στο 8,2% και στο εξάμηνο στο 8,7%.

Τη μεγαλύτερη καθυστέρηση ύψους 13% - 14% παρουσιάζουν τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης, ακολουθούν με ρυθμό 10% - 11% τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 9% τα στεγαστικά και 8% τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.


Ο ρυθμός των επισφαλειών είναι μεν αυξητικός, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, είναι χαμηλότερος των προβλέψεων και με δεδομένες τις αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές δανείων θα παραμείνει, εκτός τραγικού απροόπτου, σε ανεκτά επίπεδα. Εκτιμάται πως στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα κλείσει στην περιοχή του 10%. 

Αλλού είναι το πρόβλημα... 


"Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών εφεξής δεν εντοπίζεται τόσο στις επισφάλειες και στην αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση αυτών, αλλά στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων και ανάπτυξης", σημειώνει στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη, παρατεταμένη κατά την άποψή του, ύφεση της ελληνικής οικονομίας.Ως πρώτο αντίδοτο στα λιμνάζοντα νερά της εγχώριας πραγματικής οικονομίας, οι τράπεζες αξιοποιούν την παρουσία τους στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές με αιχμή την Τουρκία.  

"Όσοι διαθέτουν έστω και μικρή παρουσία στην τουρκική τραπεζική αγορά θα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα παραγωγής εσόδων έναντι των υπολοίπων", συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος. 

Επίσης, στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας παρά τα προβλήματα οι ρυθμοί ανάπτυξης επανέρχονται σταδιακά σε αυξητική τροχιά διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν το τέλος των αγορών της βαλκανικής ενδοχώρας. 



Ανησυχία για τις καταθέσεις 










Συνδυαστικά με την ανάγκη εύρεσης νέων πηγών παραγωγής εσόδων, τα τραπεζικά επιτελεία συνεχίζουν, παρά την ηρεμία του Αυγούστου, να ανησυχούν για την απώλεια των 25 δισ. ευρώ στις καταθέσεις. 





"Ακόμη και να επιστρέψουν ορισμένα από αυτά, δεν θα επιστρέψουν όλα. Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική όσο οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου παραμένουν ερμητικά κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες. Ελπίζουμε έως τις 14 Οκτωβρίου θα αποδώσει, έστω και μετά βίας, το σχέδιο του επαναπατρισμού", αναφέρουν χαρακτηριστικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: