Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΔΟΣΗ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!



πηγή: iskra
   Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Σεπτέμβρη η δημοπρασία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που αφορούσε έντοκα γραμμάτια διάρκειας 6 μηνών.

   Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82%, επίπεδο το οποίο σηματοδοτεί την ουσιαστική δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας και το οποίο είναι μάλιστα υψηλότερο από αυτό της αντίστοιχης δημοπρασίας της 13ης Ιούλη (4,65%). Βλέπουμε λοιπόν πως όσο περνάνε οι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα υπάγεται στην τρόικα και τα Μνημόνιααυξάνεται αντί να μειώνεται το κόστος δανεισμού της χώρας...

   Αν κάποιος επιχειρήσει να συγκρίνει τα επιτόκια δανεισμού τα οποία καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιογια δανεισμό 6μηνης διάρκειας σε σχέση με αυτά που καταβάλουν ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες για δανεισμό10ετους διάρκειας θα εκπλαγεί. Την Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων των ΗΠΑ ήταν 2,77% και της Γερμανίας 2,44%!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο εξάμηνος δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου έχει διπλάσιο σχεδόν, επιτόκιο από τον δεκαετή αντίστοιχο της Γερμανίας και των ΗΠΑ.
  

Αυτός είναι  ο ορισμός της ληστείας, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό κερδοφορίας των τραπεζών και διεύρυνσης των περιφεριακών ανισοτήτων.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

   Βλέπουμε λοιπόν ότι ο διεθνής μηχανισμός της αγοράς δημοσίου χρέους λειτουργεί με έναν τρόπο ο οποίος ενισχύει περαιτέρω τις χώρες του σκληρού ιμπεριαλιστικού πυρήνα. Αντίθετα, οι χώρες τηςιμπεριαλιστικής περιφέρειας (πχ PIIGS), εξαναγκάζονται να δανείζονται με τόσο υψηλά επιτόκια τα οποία πνίγουν κάθε δυνατότητα δημοσιονομικής διαχείρισης πόσω μάλλον αναπτυξιακής προοπτικής. Με άλλα λόγια οι αγορές έχουν και μια λειτουργία διευρυμένης αναπαραγωγής τωνδιεθνών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των περιφερειακών ανισοτήτων.
   Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές «συνωμοτούν» ενάντια στις χώρες της περιφέρειας (όχι γιατί δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο) αλλά ότι οι ίδιες οι δυναμικές των αγορών και τα κερδοσκοπικά κίνητρατων επενδυτών, με δυό λόγια ο ίδιος ο μηχανισμός της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης,διαμορφώνουν αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα σήμερα η διεθνής καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με την πρωτοφανή αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας να τονώσουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των χωρών της περιφέρειας, ωθεί τους επενδυτές να αγοράζουν πχ γερμανικά κρατικά ομόλογα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

   Τα αποτελέσματα και αυτής της τελευταίας δημοπρασίας 6μηνων εντόκων γραμματίων, αποτελούν όπως είπαμε και παραπάνω μια ακόμα ένδειξη πως η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς, ουσιαστικής, χρεοκοπίας.

   Τέτοια επιτόκια δανεισμού είναι απλώς μη-διατηρήσιμα. Μέχρι και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας, στην τελευταία ετήσια έκθεση της για το 2009, επισήμαινε πως τυχόν αύξηση του επιτοκίου δανεισμού του Δημοσίου κατά 1% παραπάνω από το μεσοσταθμικό του 2009, για την πενταετία 2010 – 2015 θα ισούται με συνολική επιβάρυνση €8 δις. Η επιβάρυνση αυτή ισούται με την αναμενόμενη απόδοση του μπαράζ φορομπηχτικών μέτρων τα οποία επεβλήθησαν το 2010..

Δεν υπάρχουν σχόλια: