Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνική κρίση χρέους: Αποκάλυψη αργότερα!..



ΠΗΓΗ: Sofokleous 10

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων, το γνωστό μας σπρεντ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσουμε τις εκτιμήσεις της αγοράς περί των πιθανοτήτων μιας ελληνικής στάσης πληρωμών.

Στις 30 Απριλίου, όπου δεν είχε υιοθετηθεί ακόμη το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής στάσης πληρωμών θεωρούνταν σε βραχυπρόθεσμη βάση μια πραγματική πιθανότητα.  

Στις 11η Μαΐου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι αγορές προχώρησαν σε δραστική μείωση των πιθανοτήτων μιας ελληνικής στάσης πληρωμών και σε βραχυπρόθεσμη και σε μακροπρόθεσμη βάση. Έκτοτε όμως η ανάλυση των αγορών απέκτησε πολύ πιο πλούσιες … αποχρώσεις. 


Την 1η Σεπτεμβρίου οι αγορές εκτιμούσαν ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής στάσης πληρωμών μέσα στα δύο επόμενα χρόνια ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ότι πριν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, έβλεπαν όμως ως πολύ πιο πιθανή μια ελληνική στάση πληρωμών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Γιατί άραγε; Με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η Ελλάδα απέκτησε τη δυνατότητα να δανείζεται προκειμένου να αποφύγει μια πολύ ταχεία περιστολή του πρωτογενούς της ελλείμματος – δηλαδή του ελλείμματος που δεν συμπεριλαμβάνει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Αν όμως η Αθήνα εφαρμόζοντας επιτυχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας, εκμηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, δεν θα χρειάζεται πια τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτεί τις τρέχουσες δαπάνες της. 

Κατά συνέπεια ο πειρασμός της Ελλάδας για την κήρυξη στάσης πληρωμών θα αυξηθεί, αφού με μια τέτοια κίνηση θα απαλλαγεί από ένα πολύ υψηλό συσσωρευμένο χρέος. Κι αν οι εταίροι της τής Βόρειας Ευρώπης κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στο να πληρώνουν εκείνοι τα ελληνικά χρέη ή να αφήσουν την Ελλάδα να καταλήξει σε χρεοκοπία – υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η ευρωστία των τραπεζών τους θα έχει αποκατασταθεί – ίσως βρουν πολύ πιο ελκυστική τότε την ελληνική στάση πληρωμών. Αυτή είναι η βασική ιστορία που εξηγεί πώς οι αγορές τιμολογούν σήμερα τα σπρεντ των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: