Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ''ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ'' ΣΤΙΣ 21-26 IΟΥΝIΟΥ

Αγαπητοί φίλοι, 

 Σας γράφουμε ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη,  μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE / NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι σαφές  ότι το πακέτο οικονομικής στήριξης που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (8 – 9 Μάη) θα εντείνει τους ρυθμούς της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.




 Σε αυτό το στάδιο, οι  Έλληνες εργαζόμενοι κυρίως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επιθέσεων. Αντιμετωπίζουν τη μείωση κατά 10% των μισθών τους καθώς και των δημοσίων δαπανών, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση του ΦΠΑ και το πάγωμα των συντάξεων. Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, επίσης αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές επιθέσεις κατά του βιοτικού τους επιπέδου. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα περιοριστούν στους εργαζομένους των λεγόμενων «περιφερειακών» ευρωπαϊκών οικονομιών - οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα δουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να διαβρώνονται ακόμη περισσότερο, τους μισθούς τους να συμπιέζονται προς τα κάτω, περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, καθώς και συνέχιση των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας. 







 Οι επιθέσεις αυτές είναι ενταγμένες στην ευρύτερη στρατηγική του Ευρωπαϊκού κατεστημένου, όπως περιγράφεται στο κείμενο στρατηγικής «ΕΕ 2020», το οποίο παραπέμπει στην ανάγκη να αυξηθούν  τα όρια συνταξιοδότησης μαζί με τον αριθμό των ωρών εργασίας των ευρωπαίων εργαζομένων και την αυστηρή επιστροφή στο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα ισοδυναμεί με την περικοπή των δημοσίων δαπανών σε πολλές χώρες.

Αυτές οι επιθέσεις συνδυάζονται με μια δηλητηριώδη προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων πάνω σε εθνική βάση. Τα ΜΜΕ στην Γερμανία και αλλού, πρωτοστατούν στην δημιουργία εθνικιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Λένε συνειδητά ψέματα για τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως είναι αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και πρέπει να πληρώσουν. Η Αριστερά έχει καθήκον να αντιπαλέψει αυτόν τον πόλεμο προπαγάνδας με στοιχεία και αριθμούς. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον μύθο των «τεμπέληδων Ελλήνων που βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη», ο μ.ο. ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 61,4 έτη - υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μ.ο.!

Τις περασμένες βδομάδες οι Έλληνες εργαζόμενοι  έδειξαν ηρωϊκή θέληση να παλέψουν ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται. Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί εργαζόμενοι έχουν δείξει την ίδια θέληση για αγώνα.
Πιστεύουμε πως υπάρχει η ανάγκη της διοργάνωσης κοινών κινητοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του κινήματος.

Παίρνουμε την  πρωτοβουλία για την διοργάνωση μιας "Βδομάδας Αλληλεγγύης και  Διαμαρτυρίας" στις 21 - 26 Ιουνίου. Επιδιώκουμε  να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.
Σκοπός αυτής  της προσπάθειας είναι να διακηρύξει η Αριστερά και οι κοινωνικές οργανώσεις πως απορρίπτουν τις πολιτικές που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την κρίση, ότι απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην δικτατορία των αγορών και να περάσει το τραπεζικό σύστημα στον έλεγχο του δημοσίου. Τέλος να διακηρύξουν πως οι εργαζόμενοι της Ευρώπης είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι απέναντι στην επίθεση που δέχονται.
Καλούμε την  οργάνωση σας να συζητήσει την  πιθανότητα συμμετοχής στην πρωτοβουλία  μας και την διοργάνωση δράσεων  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές  τις ημερομηνίες. Τα σημεία - κλειδιά  για μας είναι από την μια  η έκφραση αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζόμενους και από την άλλη η απάντηση στις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στην κάθε χώρα στην οποία θα διοργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Κατανοούμε φυσικά πως οι ακριβείς λεπτομέρειες και τα συνθήματα που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να επεξεργαστούν σε κάθε χώρα χωριστά, ανάλογα με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, προτείνουμε τα παρακάτω αιτήματα ως βάση για τις συζητήσεις που θα γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:
  • Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση - να πληρώσουν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο!
  • Αλληλεγγύη στους Έλληνες εργαζόμενους, ενότητα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη!
  • Όχι στις περικοπές, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών!
  • Τέλος στην δικτατορία των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ!
  • Όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες - εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και τα συμφέροντα των εργαζομένων!
Πιστεύουμε πως  η διοργάνωση επιτυχημένων πανευρωπαϊκών  διαδηλώσεων διαμαρτυρίας την περίοδο 21 - 26 Ιουνίου θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και θα στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Θα βοηθούσε τους αγώνες των εργαζομένων σε κάθε χώρα της Ευρώπης και ήταν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του χτισίματος ενός πανευρωπαϊκού κινήματος αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Είναι φανερό πως  οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Θέλουμε να χτίσουμε μια πλατιά συμμαχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να διοργανώσουμε επιτυχημένες εκδηλώσεις σε κάθε χώρα. Θα σας ήμασταν υπόχρεοι αν απαντούσατε στην πρόσκληση μας το συντομότερο δυνατό.
Ελπίζουμε να βλέπετε  θετικά τις παραπάνω προτάσεις και  η οργάνωση σας να αποφασίσει την  συμμετοχή στην διοργάνωση πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στα τέλη Ιουνίου. Παρακαλούμε να διαδώσετε την πρόσκληση μας και σε άλλες οργανώσεις  και να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας. Θα χαιρόμασταν να συναντηθούμε από κοντά για να συζητήσουμε περαιτέρω το ζήτημα.
Η παρακάτω λίστα υπογραφών είναι ανοιχτή. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα στηρίξουν την πρωτοβουλία μας πολλοί ακόμη ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,





21-27 Ιουνίου - Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα

Αντίστασης  και Αλληλεγγύης  στην Ελλάδα

Δεν  πληρώνουμε την κρίση  τους!


            Δευτέρα 21- Τετάρτη 23 Ιουνίου Μέρες Δράσης σε όλη την Ελλάδα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά μας δικαιώματα. 
            Παρασκευή 25 Ιουνίου, 8μμ Κεντρική Εκδήλώση στο Θησείο (Απέναντι από την αρχή της Ερμού, δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ)
            Παρεμβαίνουν  συνδικαλιστές από εργασιακούς  χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
            Μηνυματα  από ευρωβουλευτές και συνδικαλιστές  από όλη την Ευρώπη
            Ομιλία  του Ν. Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
            Θα ακολουθήσει  συναυλία 
            Κυριακή 27 Ιουνίου  Μέρα δράσης σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ



Ιρλανδία  – Νότια 

Joe Higgins
Προετοιμάζεται  παν-ιρλανδική διαδήλωση στο Δουβλίνο, το Σάββατο 26 Ιουνίου, ώρα 13.00 από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας στα γραφεία της Ε.Ε. και στη συνέχεια στην τράπεζα Anglo Irish.
Τις προηγούμενες μέρες διενεργήθηκε συνέντευξη τύπου, τυπώθηκαν 15.000 προκηρύξεις και 2.000 αφίσες. Θα υπάρξει εκστρατεία διαφημίσεων  και σε εφημερίδες με χρηματοδότηση  από την ευρωομάδα. Την κινητοποίηση/πορεία υποστηρίζουν και συμμετέχουν:
  • Το Εργατικό Κέντρο της πόλης  Drogheda
  • Το συνδικάτο των Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
  • Το συνδικάτο Γραμματέων και Εργαζομένων στα Δημόσια Έργα – τμήμα της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων
  • Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • Η κίνηση «Για το δικαίωμα στην εργασία»
  • Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, κ.λπ.

Ιρλανδία  – Βόρεια

Το απόγευμα της 24ης Ιουνίου θα γίνει πορεία στο  Μπέλφαστ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ευρωπαϊκής επιτροπής. Την οργανώνουν:
  • Το Συνδικάτο των Πυροσβεστών
  • Το Συνδικάτο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • Το Εργατικό Κόμμα
  • Η καμπάνια «Δεν πληρώνουμε»
  • η Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό

Γερμανία

Υπογράφουν  οι ευρωβουλευτές  Μπίσκι, Βιλς, Ερνστ, Σολτζ, Τσίμμερ.
Το Die Linke μοίρασε μαζικά στις διαδηλώσεις της 12ης Ιουνίου το κάλεσμα τον ευρωβουλευτών τη μία προκήρυξη σχετική με το θέμα.
Θα θέσει το θέμα σε μια συνάντηση αριστερών  οργανώσεων και ομάδων στις 18 - 20 Ιούνη  στο Βερολίνο. Στη διάρκεια της  πανευρωπαϊκής εβδομάδας δράσης θα αναπτύξει μια έντονη καμπάνια μέσα από το ίντερνετ. Η περιφερειακή επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Οτης της Έσσης θα συζητήσουν σε λεπτομέρεια την οργάνωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 26 του μηνός

Βρετανία

Το παν-βρετανικό  Δίκτυο Συνδικαλιστών Βάσης καλεί  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 26 Ιουνίου.

Δανία

Θα οργανωθεί  συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ομιλητή  τον ευρωβουλευτή Σόρεν Σοντεργκάαρτ

Πορτογαλία 

Υπογράφουν  οι ευρωβουλευτές  Ματίας, Πόρτας, Ταβάρας, εκπρόσωποι του πορτογαλικού Αριστερού Μπλοκ
στη Λισσαβόνα  το απόγευμα της 26ης Ιουνίου θα υπάρξει  ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα. Θα μοιραστούν 200.000 προκηρύξεις για  την κρίση. Στη συγκέντρωση θα είναι παρόντες η ηγεσία του κόμματος και βουλευτές.

Γαλλία 

Υπογραφές ευρωβουλευτών ΛεΧιαρικ (ΓΚΚ) Μελανσώ (Μέτωπο Αριστεράς)
Παρά την υπογραφή τους ούτε το Γαλλικό Κομμουνιστικό  Κόμμα, ούτε το Μέτωπο της Αριστεράς  δεν έχουν δώσει ενδείξεις  για το αν σχεδιάζουν να κάνουν οτιδήποτε.
Όμως εκτελεστική επιτροπή του ΝΚΑ (ΝΡΑ) έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία και καλεί σε διάφορες δράσεις και κεντρική διαδήλωση στη διάρκεια της εβδομάδας

Σουηδία

Υπογράφει ο ευρωβουλευτής  Σβένσον 
Το Αριστερό Κόμμα  οργανώνει φεστιβάλ και συναυλία σε ένα από τα νησιά της χώρας - λόγω καλοκαιρινών διακοπών


Δεν υπάρχουν σχόλια: