Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Punk Economics – Μέρος 1ο: Η Ευρωπαϊκή κρίση





Η οικονομική κρίση με σκίτσα. Ο Ιρλανδός οικονομολόγοςDavid McWilliams εξηγεί την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr 
Ο David McWilliams είναι Ιρλανδός δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και ως τραπεζίτης με την UBS και την Banque Nationale de Paris. Πιο πρόσφατα, έχει γίνει εκφωνητής και ντοκιμαντερίστας με το TV3 και το Raidio Teilifis Eireann (RTE), καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει και τρία βιβλία, «Τα Παιδιά του Πάπα», «Το Παιχνίδι Γενιάς», και «Ακολουθήστε τα Χρήματα».

O McWilliams, μετά την κατάρρευση του «Κέλτικου Τίγρη», κάλεσε για ριζική αλλαγή στο νόμισμα ισχυριζόμενος ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να δημιουργήσει ένα καινούργιο Ιρλανδικό νόμισμα.

Είχε επίσης ζητήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την κρίση της Ιρλανδίας συμπεριλαμβανομένης μιας απαίτησης για μια πιο επιθετική διαπραγματευτική στάση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της δημιουργίας μιας συμμαχίας ανάμεσα στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλα χρεωμένα κράτη. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφυγή αποπληρωμής των χρεών των Ιρλανδικών τραπεζών ύψους 97 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η εκμετάλλευση των κεφαλαίων των πολυεθνικών εταιρειών στο Διεθνές Κέντρο Οικονομικών Υπηρεσιών (IFSC) ως κίνητρο.