Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΥΦΕΣΙΑΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ!



Πηγή: tovima.gr
78% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2012 
«Σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής στην ισπανική οικονομία εξέπεμψε σήμερα με εκτενή συνέντευξή του στην αμερικανικήWall Street Journal ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Γκίντος το ισπανικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2012, φθάνοντας το 78% του ΑΕΠ από 68,5 % που ήταν το 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την εκδήλωση της κρίσης του «ευρωπαϊκού νότου» το ισπανικό χρέος δεν ξεπερνούσε το 40% του ΑΕΠ- ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο ακόμα και σε σχέση με ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.
Παρά το γεγονός ότι το 78% ως ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 87,4%, η συγκεκριμένη αύξηση σίγουρα δεν αποτελεί «καλά νέα» για την Ισπανία, η οποία μόλις την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα περικοπών ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της χώρας στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012, από 8,5% το 2011.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να πλήξουν την ισπανική οικονομία, αλλά και την εικόνα της χώρας στις αγορές.
«Αν δεν προχωρήσεις σε αρκετό αριθμό προσαρμογών, οι αγορές θα σε τιμωρήσουν. Αν όμως προχωρήσεις υπερβολικά, οι αγορές και πάλι θα σε τιμωρήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίντος, ο οποίος τόνισε ότι η Ισπανία, από δημοσιονομικής πλευράς αντιμετωπίζει μία κατάσταση «lose-lose» (ότι επιλογές και να κάνει δεν θα έχει ποτέ καθαρό κέρδος).
Ο κίνδυνος δεν είναι άλλος από το να οδηγήσουν οι περικοπές σε έναν υφεσιακό λαβύρινθο την ισπανική οικονομία, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί από το ισπανικό Κοινοβούλιο, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών για τις «σκληρότερες περικοπές της ισπανικής Δημοκρατίας», όπως τις χαρακτήρισε η εφημερίδα «El Pais», την ώρα που ο αριθμός των ανέργων σημείωσε νέο ρεκόρ τον Μάρτιο φθάνοντας στις 4.750.000 (πάνω από 50% για τους νέους).
Την περασμένη εβδομάδα η χώρα παρέλυσε από γενική απεργία κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, με περίπου 800.000 ισπανούς να συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίας.
Η κυβέρνηση αναμένει ύφεση της ισπανικής οικονομίας κατά 1,7% εφέτος, ποσοστό που ο κ. Γκίντος χαρακτήρισε πάντως «συντηρητικό».
Κριτική για τις άρνητικές επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ισπανία άσκησαν και οι ισπανοί Σοσιαλιστές. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελενα Βαλεντσιάνο, γραμματέας Διεθνούς Πολιτικής και Συνεργασίας του PSOE , «μετά τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο, η απασχόληση πιο αδύναμη, οι απολύσεις φθηνότερες και οι φόροι μεγαλύτεροι».


Δεν υπάρχουν σχόλια: