Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Παντού υπάρχει ένας Βενιζέλος




Με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο τεύχος του περιοδικού HOT DOC που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες μας και ευχόμαστε στον Κ. Βαξεβάνη να πάει καλά το εκδοτικό του εγχείρημα.

Απ’ τα περιεχόμενα του περιοδικού ξεχωρίσαμε δυο απολύτως τεκμηριωμένα κείμενα. Το πρώτο τιτλοφορείτε «Σφαίρες, πύραυλοι και μίζες για τον "αθώο" Ακη» και το δεύτερο «ΣΔΟΕ "καίει" ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική».
Για να δώσουμε μια γεύση απ’ αυτό το αξιόλογο –κατά την άποψη μας- περιοδικό δημοσιεύουμε δυο κείμενα του:

Παντού υπάρχει ένας Βενιζέλος 

Δύο σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί με πρωταγωνιστές τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον κύκλο του. Και στα δύο ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται εκ των υστέρων να διαχειρίζεται πολιτικά τις υποθέσεις. Είτε για να μην πετύχουν τον Άκη τα «βλήματα» των TOR Μι είτε για να μην πνίξουν τα απόνερα του σκανδάλου την εταιρεία των υποβρυχίων. Στη δεύτερη περίπτωση, λειτουργεί μάλλον σαν περισκόπιο για τη σωτηρία της HDW.


Όταν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2005 είχε φτάσει πολύ κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, εντοπίζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, ο Βενιζέλος κατακεραύνωσε τους πάντες υποστηρίζοντας τον πρώην υπουργό. Το σημαντικό είναι πως αντέκρουσε τις κατηγορίες λέγοντας πως οι αριθμοί δεν είναι τραπεζικών λογαριασμών, αλλά τηλεφώνου. Την ίδια ώρα βέβαια στη Μόσχα, όσοι έδωσαν τις μίζες δικάζονταν και καταδικάζονταν.

Στις 25 Φεβρουαρίου, όταν το πόρισμα πήγε στη Βουλή, ο Βενιζέλος επανέλαβε τα περί αριθμών τηλεφώνων. Ιδού ο διάλογος:

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμειγμένο και θα το δείξει αυτό το μέλλον.

ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Σας αναφέρω από την εξεταστική μια λεπτομέρεια πολλά σημαίνουσα. Όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο λογαριασμός, έσπευσε ο κύριος Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας άλλωστε- να πει, για να απαξιώσει το θέμα, ότι αυτό μοιάζει για αριθμός τηλεφώνου. Ε, δεν είναι αριθμός τηλεφώνου. Είναι λογαριασμός της DRUMILLAN...

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δοκιμάσατε να πάρετε τηλέφωνο;

ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ...ο οποίος ακολουθεί υπόγειες διαδρομές, όπως παραδείγματος χάρη...

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ πήρα τηλέφωνο και βγήκε ο Σπηλιωτόπουλος.

Λίγο αργότερα ο Βενιζέλος θα παραδεχτεί πως είναι συντάκτης του αθωωτικού πορίσματος για τον Τσοχατζόπουλο. Μαζί με τον Αντρέα Λοβέρδο θα μιλήσουν για συκοφαντίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Τάκης Μίχας, πρώην συνδικαλιστής των Ναυπηγείων και εκλογικός σύμβουλος σήμερα του Λοβέρδου, είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων ως ένας από τους συνδικαλιστές που ανήκε στην «ομάδα Β» της HDW.

Η προκλητική όμως παρέμβαση του Βενιζέλου δεν είναι αυτή στην οποία διατυπώνει «πολιτική άποψη», αλλά εκείνη που κάνει πολιτική ρύθμιση για την εταιρεία HDW. Η HDW, αφού προπληρώθηκε τα υποβρύχια και μοίρασε μίζες, δεν παρέδωσε τα υποβρύχια, δεν υλοποίησε αντισταθμιστικά προγράμματα και έπρεπε να πληρώσει ρήτρες στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης έκανε φοροπαραβάσεις και χειρίστηκε εικονικά τιμολόγια. Όφειλε να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Βενιζέλος, αντί να τα αξιώσει, «καθάρισε» τους Γερμανούς από κάθε ευθύνη.

 Ως υπουργός Άμυνας παρέλαβε το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ,Σ που έγερνε (δεν το παραλάμβανε κανένας), και αντί να αξιώσει αποζημιώσεις από την μη παράδοση των υποβρυχίων, παρήγγειλε άλλα δύο από την ίδια εταιρεία - σε καιρό κρίσης και προπληρώνοντας!
Στη συνέχεια, με το επιχείρημα πως τα Ναυπηγεία θα κλείσουν αν δεν πουληθούν σε Άραβες επενδυτές (πάλι οι εργαζόμενοι ως επιχείρημα), έβαλε την ελληνική Βουλή να ψηφίσει τον νόμο 3885/2010, με τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται ρητά από το δικαίωμά του να εγείρει αξιώσεις που απορρέουν από τις ζημιογόνες συμβάσεις για τα υποβρύχια. Επίσης, τα Ναυπηγεία «καθαρίζονται» φορολογικά για να παραδοθούν στον νέο επενδυτή. Ο νέος επενδυτής έχει πληρωθεί για τη συμπαραγωγή των υποβρυχίων (αφού ο νόμος προέβλεπε πάλι προκαταβολική πληρωμή) και δεν έχει παραδώσει κανένα υποβρύχιο. Τα δε Ναυπηγεία, στο όνομα των οποίων έγιναν οι «ρυθμίσεις», έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και κλείνουν.

Πριν από ένα χρόνο ο Ισκαντάρ Σάφα, της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Ναυπηγείων, είχε συνάντηση με τον Βενιζέλο, κατά την οποία ζήτησε χρήματα για έργα που δεν έχει κάνει. Ο Βενιζέλος τον ενημέρωσε πως είναι δύσκολο. Ο Σάφα την επόμενη μέρα του έστειλε μια επιστολή στην οποία γράφει: «Όπως θα ενθυμειστε, Εξοχότατε, οι πληρωμές συγκεκριμένα δεν ήταν συνδεδεμένες με συμβατικά ορόσημα εκτέλεσης. Αυτή είναι η λεπτή εξίσωση που καθιερώθηκε προκειμένου να περισωθούν τα ΕΝΑΕ». Ο «εξοχότατος» Βενιζέλος ήταν φυσικά αυτός που έκανε τη ρύθμιση.
Θα είναι καλό να πει γιατί. 

Διαβάστε από το ίδιο περιοδικό: Μάκης Βορίδης: Ο ακτιβιστής που τα λέει «τσεκουράτα»
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: