Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Διεθνής Τύπος: Η «κρίση της ευρωζώνης» και το δίλημμα «λιτότητα ή δραχμή»



ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Την υπεράσπιση του ευρώ ενάντια στις «κραυγές των ευρωσκεπτικιστών» ζήτησε με σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ δημοσιεύματα του  διεθνή Τύπου επισημαίνουν πως «η κρίση της ευρωζώνης βαθαίνει» και συνδέουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας με το αποτέλεσμα των εκλογών, επαναφέροντας το δίλημμα «λιτότητα ή δραχμή», ενώ οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναζωπυρώνονται προεκλογικά.  



Το Bloomberg σε δημοσίευμά του  αναφέρεται στα σενάρια συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την επομένη των εκλογών, ελλείψει αυτοδυναμίας, εκτιμώντας ωστόσο, επικαλούμενο τελευταίες δημοσκοπήσεις, πως αυτή η κυβερνητική συνεργασία ενδέχεται να μην αρκεί για τη δημιουργία πλειοψηφικής κυβέρνησης.

«Για να επιτευχθεί η πολιτική νομιμοποίηση της εκλεγείσας κυβέρνησης, η διαφορά υποστήριξης πρέπει να είναι ισχυρή», δηλώνει η οικονομολόγος, Σάρα Χιούιν, επισημαίνοντας πως «η υποστήριξη στα μειοψηφούντα κόμματα κρατά».


Σύμφωνα με το Bloomberg οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της λιτότητας που τους έχει εξαντλήσει. Το οικονομικό πρακτορείο καταλήγει με τις προβλέψεις πως η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση το 2012 για πέμπτο  συνεχόμενο έτος με τη συρρίκνωση να πλησιάζει το 5% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία κινείται στο 19% και η νεανική ανεργία ξεπερνάει πλέον το 50%.

H Times δημοσιεύει δήλωση του βρετανού βουλευτή των Συντηρητικών Andrew Tyrie ο οποίος αναφέρει πως θα πρέπει να καταρτιστούν επείγοντα σχέδια για το ενδεχόμενο  εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα και ζητά από το ΔΝΤ να συντάξει μία αναλυτική έκθεση με θέμα αν η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση εκτός ευρώ. «Δεν είναι εύκολη στιγμή για να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο αποχώρησης μίας χώρας από το ευρώ αλλά πρέπει να γίνει. Αυτά που διακυβέβονται είναι πάρα πολλά και πρέπει αυτό να γίνει, διότι η αστάθεια στην ευρωζώνη απειλεί την ευημερία της Βρετανίας, της περιοχής και ενδεχομένως της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, άρθρο στην Washington Post , με αφορμή την πιθανολογούμενη επικράτηση του Francois Hollande στη Γαλλία, αναφέρει πως υπάρχουν ανησυχίες από διεθνείς παρατηρητές για κατάρρευση της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα η πολιτική των σκληρών μέτρων λιτότητας δείχνει να αποτυγχάνει καθώς το υψηλό χρέος των χωρών δεν μειώνεται και οι χώρες βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην ύφεση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας πως θα υπάρξει επιπλέον ύφεση τουλάχιστον 5% για φέτος ενώ η ανεργία υπολογίζεται στο 19%.

Παράλληλα, αναφέρεται σε εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μεταστροφή της Γερμανίας και χαλάρωσή της σχετικά με τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες, ώστε να στηριχτεί η ενότητα της ευρωζώνης. Επιπλέον στο άρθρο σημειώνεται πως έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για διάσπαση του ευρώ και επιστροφή των «προβληματικών χωρών στα εθνικά τους νομίσματα». Καταλήγοντας γίνεται αναφορά σε αναλύσεις συμβούλων της Goldman Sachs που κάνουν λόγο για τη ύπαρξη ενός «γερμανικού ευρώ» σε αντιδιαστολή με τα υποτιμημένα «υπόλοιπα ευρώ»

Από την πλευρά του, ο Ernst Welteke, πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, μιλώντας στο BBC τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε μπει στην ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο πως ακόμα και αν σήμερα η χώρα βγει από την ευρω δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3% της οικονομικής παραγωγής της ευρωζώνης, άρα εάν αποχωρήσει η νομισματική ένωση θα εξακολουθήσει να δουλεύει. Δεν νομίζω όμως ότι εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, αυτό θα έλυνε κάποιο πρόβλημα. ενώ παράλληλα τόνισε ότι η λιτότητα μόνη της, χωρίς ανάπτυξη δεν λύνει κανένα πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: