Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Γερμανία: Θαμπή η βιτρίνα της ευρωπαϊκής μητρόπολης του καπιταλισμούΠΗΓΗ:  e-oikodomos.blogspot.com (via contramee )
Αναγνώστης του «Οικοδόμου»,  μετανάστης –για πολλά χρόνια- στη Γερμανία, αφού διάβασε την ανάρτησή μας με τίτλο Γράμμα από έναν Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, μας έστειλε ένα e-mail με πολλά στοιχεία, που αφορούν τους μετανάστες,  τα εκατομμύρια ανέργων και ανθρώπων που ζουν από την Πρόνοια στη Γερμανία, τους νεόφτωχους κλπ. Στοιχεία αποκαλυπτικά μιας εικόνας της μητρόπολης του καπιταλισμού στην Ευρώπη, που δεν φτάνει ποτέ στα μάτια μας, μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Όλα τα στοιχεία  τεκμηριώνονται από τις απαραίτητες πηγές-links. Σε τυχόν απορίες ή ερωτήσεις που θα προκύψουν από την ανάρτηση αυτή, ο αναγνώστης μας-συντάκτης είναι διατεθειμένος να απαντήσει μέσω των σχολίων. Το e-mail που λάβαμε έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Οικοδόμε, με αφορμή το άρθρο του νέου μετανάστη που διάβασα στο ιστολόγιό σου, σου στέλνω  μερικά στοιχεία που έστειλα και σε φίλους μου πρώην μετανάστες, με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια θέλεις. Υπήρξα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου μετανάστης στην Γερμανία. Τώρα είμαι στην Ελλάδα. Παρακολουθώ όμως το τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα. Έχω πεισθεί πια πως ό,τι συμβαίνει στην Γερμανία, με μια καθυστέρηση εμφανίζεται και στην Ελλάδα.Φιλικά. Νικόλας Σ.

1. Νέα από τον αναπτυγμένο Βορρά
 Μετανάστευση στη Γερμανία. Επίσημα στατιστικά στοιχεία.
 Το 2011 έχουμε μετά από πολλά χρόνια, το σταμάτημα της ετήσιας μείωσηςκαι μια αύξηση κατά 7000 άτομα.
 Πηγές:
 (από 31.12.2003 ως 31.12.2010)
 (31.12.2011)
 2. Διάφορα περίεργα από την Καπιταλιστική Μητρόπολη της Ευρώπης:
 Στη Γερμανία:
 1. Σε 600.000 Πελάτες -Νοικοκυριά έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, (μόνο στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι 60.000) λόγω αδυναμίας πληρωμής. Ενεργειακή φτώχεια- ο νέος όρος που κάνει θραύση στας Ευρώπας!
 2. Περίπου 8% των νοικοκυριών αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
 3. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής των εργοστασίων της αυτοκινητοβιομηχανίας FORDστην Κολωνία, το κόστος Μάρκετινγκ-διαφημίσεις έχει ξεπεράσει προ πολλού το μισθολογικό κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων.
 4. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το λίτρο 0,80 Ευρώ (25 cent λιγότερο από εμάς)     και η βενζίνη περ. 1,66 Ευρώ (15 cent λιγότερο από εμάς).
 5. Η Ε. Ένωση καθορίζει το όριο της φτώχειας, ως εξής: Όποιος έχει εισόδημα 60%  κάτω από το μέσο εισόδημα του πληθυσμού της χώρας. Έτσι ένας Ρουμάνος με ετήσιο εισόδημα 1222 Ευρώ θεωρείται στατιστικά φτωχός, ενώ ένας κάτοικος του  Λουξεμβούργου με εισόδημα κάτω από 19.400 ευρώ, της Νορβηγίας  19.438 ευρώ  και της Γερμανίας 11.278 ευρώ. Τώρα θα  αναρωτηθείτε τι ζητάει η Ρουμανία στην ΕΕ. Σε λίγο θα ρωτάτε εμείς τι θέλουμε  ακόμα εκεί.
 Πηγές:
(Για τα 1, 2, 3 και 4): Από εκπομπή Hart aber Fair , ARD 12.03.2012
 3. Αποσπάσματα, από μια συζήτηση τον Μάρτη του 2012 με φίλους μου:
 Τώρα:
 Μεγάλη καπιταλιστική χώρα η Γερμανία, από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, πρώτη στις εξαγωγές, με πολλούς πάμπλουτους, πλούσια μεσαία στρώματα και με πάρα πολλούς Εργαζόμενους (Γερμανούς και Μετανάστες), απλούς και «καλοπληρωμένους».
 Υπάρχει και Ένα αρκετά μεγάλο τμήμα  από αυτούς όμως, που κερδίζει από 400 έως ένα, ναι ένα 1 Ευρώ. Ξέρεις το  HARTZ IV; (δουλεύεις τζάμπα σε διάφορους φορείς και μετά πηγαίνεις στην πρόνοια.
 Μιλάμε για 7 εκ. ανθρώπους. Μπορούμε να προσθέσουμε και τα τρία εκ,ανέργους. Δηλαδή στην Μητρόπολη του Ευρ. καπιταλισμού 10εκ.άτομα ζουν από την πρόνοια ή καλλίτερα από την «σφραγίδα» όπως το λένε οι ίδιοι κοροϊδευτικά.).  Περίπου το 15% του πληθυσμού.
 Λοιπόν στη Γερμανία υπάρχει ακόμα, παλιά ήταν καλλίτερο, κοινωνικό Κράτος. Έτσι σε στέλνουν και δουλεύεις για ένα Ευρώ υποχρεωτικά και μετά περνάς από την πρόνοια και σου δίνουν διάφορα επιδόματα. Με δικά μας δεδομένα αρκετά. Για τους Γερμανούς λίγα, αλλά μπορούν να «ζήσουν» με αυτά.
 Το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Εάν ένας εργαζόμενος πάρει στο τέλος της δουλειάς του ένα ικανοποιητικό μισθό αισθάνεται καλά και συνήθως ψηφίζει την Μέρκελ! Αν πάρει λιγότερα από ότι θα ήθελε, τότε θυμώνει. Μπορεί να σκεφτεί και την διεκδίκηση για παραπάνω μόνος ή με τα συνδικάτα (μεγάλα, δυνατά αλλά Σούπερ- ρεφορμιστικά), ψηφίζει SPD ή την LINKE ( ένα πολιτικό μόρφωμα, περίπου σαν  ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μαζί) . .
 Από την στιγμή που θα περάσει από την πρόνοια, τότε συνήθως:
α. Χάνει τον αυτοσεβασμό του.
β. Παραμένει για όλη του την ζωή εξαρτημένος από την πρόνοια.
γ. Γίνεται αλκοολικός ή μπλέκει με ναρκωτικά.
δ. Αρχίζει να μισεί όσους έχουν εργασία επί πληρωμή.
ε. Του φταίνε όλοι και κύρια οι ξένοι-αλλοδαποί-μετανάστες.
 Σε περίπτωση που τον χρειαστούν για να στελεχώσουν κάποιο φασιστικό κόμμα είναι έτοιμος. Αυτό λέμε, «εκκόλαψη στο αυγό του φιδιού».
 Τώρα ακόμα μερικά σίγουρα αλλά παράξενα στοιχεία για την Γερμανία:
 1. Από τα 41 εκ. Γερμανών Εργαζομένων το 45% ή τα 19 εκ. κερδίζουν  έως     1600 Ευρώ μικτά. Ένα 20% μέχρι 2500 Ευρώ, 21% έως 3750 Ευρώ και ένα 13% πάνω από 3750 Ευρώ.
 2. Το 36% των μονογονεικών οικογενειών με ένα παιδί και το 45% με δύο παιδιά έχουν ανάγκη προνοιακών επιδομάτων.
 3. Από τα 41 εκ μόνο τα 28 εκ εργαζόμενοι έχουν κανονική εργασία με ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές.
 Όλα αυτά τα παράξενα τα γράφω για να συμφωνήσω με το ΚΚΕ ότι ο Καπιταλισμός όπου και αν υπάρχει ακόμα και στην Γερμανία, είναι άδικος και γι’ αυτό και για πολλά άλλα αξίζει να ανατραπεί.
 Όμως θα πρέπει να πούμε ότι στην Γερμανία βλέπεις και ζεις σε μια οργανωμένη αστική κοινωνία. Αυτά που το αστικό κράτος έχει νομοθετήσει, τα καλά- πολλά για το Κεφάλαιο και τα λίγα για τους  Εργαζόμενους, αυτά τα λίγα τα δικαιούσαι και δεν χρειάζεται να παρακαλέσεις ή να πληρώσεις φακελάκι σε κανέναν. Την γραφειοκρατία και  ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας δεν θα την συναντήσεις στην Γερμανία. Και η διαφθορά και η διαπλοκή μέχρι πρόσφατα ήταν σε χαμηλά επίπεδα.
 Πηγές:
 Και τον Φίλο μας που πήγε τώρα στην Γερμανία, δικαιούμαι να τον «συμβουλέψω» και να του πω όχι γκρίνια και κλάψα αλλά διεκδίκηση. Στην Γερμανία το αυτονόητο δεν αμφισβητείται ή τουλάχιστον μην το επιτρέπεις.
 Διεκδίκησε για σένα, τους ντόπιους και τους άλλους Μετανάστες που ζουν τώρα ή θα έρθουν στο μέλλον καλλίτερες συνθήκες.Μάθε την γλώσσα και με το που πιάσεις δουλειά τρέξε στο Συνδικάτο. Ας είναι ρεφορμιστικό, θα βρεις και λίγες ταξικές δυνάμεις.
 Ζήσε και σπούδασε τον αναπτυγμένο καπιταλισμό (μεγάλο και δύσκολο σχολειό), θα σε βοηθήσει αν μείνεις εκεί, θα μας βοηθήσεις σε περίπτωση που γυρίσεις.  Νικόλας Σ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: