Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Eichengreen: Δώστε τώρα αυξήσεις στους μισθούς



ΠΗΓΗ: euro2day

Τέσσερεις μήνες μετά την αναπάντεχη παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα μαύρα σύννεφα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και πάλι πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, εκτιμά ο Barry Eichengreen. 


Oι μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ισπανία και η Ιταλία, νικημένες από τη λιτότητα, διολισθαίνουν και πάλι στην ύφεση. 



Ωστόσο, την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χείλος της διάλυσης, η ΕΚΤ εμφανίζει διστακτική στη λήψη νέων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.



Ο φόβος του πληθωρισμού 



Στην πιο πρόσφατη σύσκεψη της EKT, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει ανέπαφα τα επιτόκιαλέγοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το στόχο του 2%



Σύμφωνα με τον κ. Eichengreen, η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάστηκε και από τον φόβο πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η προοπτική αύξησης του εργασιακού κόστους στη Γερμανία. 



Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, το IG Metall, ζήτησε αύξηση 6,5% στους μισθούς και οι γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι ήρθαν σε συμφωνία στο τέλος Μαρτίου για αύξηση των μισθών κατά 6,3% τα επόμενα δύο χρόνια

Ο κ. Eichengreen υποστηρίζει ότι η αύξηση στο εργασιακό κόστος στη Γερμανία, είναι ακριβώςότι χρειάζεται η Ευρώπη για να ισορροπήσει, γιατί θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του ανταγωνιστικού χάσματος μεταξύ των οικονομιών της βόρειας και της νότιας Ευρώπης. 


Η νότια Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και να εξάγει περισσότερο και έχει δεχθεί κριτική για την αποτυχία της σε αυτόν τον τομέα. 



Αλλά αυτό που έχει σε τελική ανάλυση σημασία, υπογραμμίζει ο κ. Eichengreen, είναι η σχέσητου κόστους παραγωγής της νότιας Ευρώπης με το κόστος παραγωγής της Γερμανίας, τον πρωταθλητή των εξαγωγών στην Ευρώπη. 



"Aυτός είναι ο λόγος που η προοπτική αύξησης του εργασιακού κόστους στη Γερμανία, μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, είναι στην πραγματικότητα μια από τις λίγες θετικές οικονομικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκηνή” γράφει ο κ. Eichengreen. 



"Και το γεγονός ότι οι υψηλότεροι μισθοί στη Γερμανία θα συνοδευτούν από χαμηλότερους μισθούς στη νότια Ευρώπη, σημαίνει ότι στο σύνολο της Ευρώπης οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι περιορισμένες" προσθέτει. 



O ηθικός κίνδυνος 



Ο Εichengreen, εκτιμά ότι πέρα από το φόβο του πληθωρισμού, η διστακτικότητα της ΕΚΤ μπορεί να ανακύπτει και από μια έλλειψη εμπιστοσύνης για την δέσμευση των κρατών του Νότου να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις



Με την Ισπανία και την Ιταλία να παρουσιάζουν αμφίθυμη στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, η ΕΚΤ διστάζει να τις στηρίξει, σκεπτόμενη ότι η επιβράβευση τους με ένα νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης, απλά αφαιρεί την πίεση να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο. 



"Aν αυτό είναι το σκεπτικό της ΕΚΤ, τότε παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι" προειδοποιεί ο κ. Eichengreen. 



Χωρίς κατανάλωση και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα της Ευρώπης, καθώς οι περικοπές των δαπανών από μόνες τους απλά θα περιορίσουν τα έσοδα από φόρους, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο δίχως τέλος. 



"Δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στο τέλος του τούνελ και η πολιτική στήριξη για δομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσει να εξασθενεί" υπογραμμίζει. 



Σύμφωνα με τον κ. Eichengreen, η ΕΚΤ έχει καταληφθεί από το φόβο του ηθικού κινδύνου - την ιδέα ότι αν προβεί σε νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης, θα αποτρέψει τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα – αλλά αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχεί είναι ο κίνδυνος της κατάρρευσης. 



Ο κίνδυνος να υπονομευτεί το μεταρρυθμιστικό momentum από τη βαθιά ύφεση που θα επιφέρει η απραξία της ΕΚΤ. 



Χωρίς ανάπτυξη ,τονίζει ο Eichengreen, δεν θα υπάρξει η πολιτική βούληση για την λήψη των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών μέτρων. Και η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο με τη στήριξη της ΕΚΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: