Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Γαλακτοβιομηχανίες ή ντεντέκτιβ;



thumb
Της Βάλιας Μπαζού
Τρώμε μεταλλαγμένα και η ΔΕΛΤΑ, η ΜΕΒΓΑΛ, ο ΟΛΥΜΠΟΣ και η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, σφυρίζουν αδιάφορα και το παίζουν ντεντέκτιβ…
Η καταγγελία είναι δια χειρός της Greenpeace, η οποία πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε σκάνδαλο με μεταλλαγμένες ζωοτροφές που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες εταιρείες.
Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αντί ουσιαστικής δέσμευσης για να βγουν τα μεταλλαγμένα από το τραπέζι μας οι 4 εταιρείες έχουν επικεντρωθεί είτε σε αναπαραγωγή ανακοινώσεων, είτε σε αποστολή ερωτήσεων αστυνομικού περιεχομένου προς την Greenpeace «χωρίς καμία εταιρεία να δεσμεύεται για το τί σκοπεύει να κάνει ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί να βρεθούν μεταλλαγμένα σε ζωοτροφή».
Όπως καταγγέλλει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, οι τέσσερις εταιρείες τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου πιέζοντας τη Greenpeace να κατονομάσει τους κτηνοτρόφους από τις φάρμες των οποίων προήλθαν τα τυχαία δείγματα της έρευνας της Greenpeace. Με αυτό τον τρόπο, υπογραμμίζει, δείχνουν ότι αποφεύγουν να λύσουν συνολικά το πρόβλημα των μεταλλαγμένων, αλλά προτιμούν να στοχοποιήσουν ορισμένους κτηνοτρόφους
.
Επισημαίνεται ότι η Greenpeace πήρε δείγματα ζωοτροφών που χρησιμοποιούν οι 4 εταιρείες με απόλυτα ασφαλή τρόπο, τηρώντας την εχεμύθεια και αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επιμόλυνσης. Στη συνέχεια τα δείγματα στάλθηκαν για αναλύσεις σε εξωτερικό ανεξάρτητο διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) εργαστήριο.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι ζωοτροφές που χρησιμοποιεί η εταιρεία ΔΕΛΤΑ ήταν θετικές σε μεταλλαγμένα σε ποσοστό 90%, της Όλυμπος σε ποσοστό 85%, της  ΜΕΒΓΑΛ σε ποσοστό 80% και της φάρμας Κουκάκη σε ποσοστό 45%.
Όπως καταγγέλλει μάλιστα η περιβαλλοντική οργάνωση, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο.
Η Greenpeace καλεί τις εταιρείες να προχωρήσουν αμέσως σε μέτρα για την:
-  Εξασφάλιση μη μεταλλαγμένης ζωοτροφής.
-Στροφή προς την καλλιέργεια ντόπιας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.
Παράλληλα καλεί τους πολίτες σε διαδικτυακή διαμαρτυρία με την αποστολή email στις 4 εταιρείες με σύνθημα «Δεν θέλω μεταλλαγμένα στη διατροφή μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: