Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Ενόψει ενός νέου ΕΑΜ (Οταν η Καθημερινή χάνει την ψυχραιμία της)ΠΗΓΗ: Καθημερινή 2/2/2012
Του Κωστα Ιορδανιδη

Η απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου να προσχωρήσει στο σύστημα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου καταδεικνύει σύνεση πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συγκεντρώσει το ποσοστό του 25% των εκλογών του 1977, ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να αγωνίζεται για τη διατήρηση της δεύτερης θέσεως. Κατά συνέπεια, ο όποιος νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διαχειρισθεί μία ήττα συντριπτική.
Αναστολές αυτής της μορφής δεν φαίνεται να ισχύουν για τον κ. Βενιζέλο, που η πολιτική του βουλιμία έχει καταγραφεί στο παρελθόν και ήταν ο κύριος λόγος που έχασε την αρχηγία το 2007 από τον κ. Παπανδρέου, παρά την υποστήριξη που εκθύμως του παρείχαν η πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και η εκσυγχρονιστική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία διαδοχής, αλλά το θέμα δεν είναι ο νέος αρχηγός ή το μέλλον το παραδόξου κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υπήρξε το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας μία νέα εκδοχή του ΕΑΜ στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως. Στόχος του δεν ήταν βέβαια οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, αλλά η Δεξιά και στη διάρκεια του «ιερού» αυτού αγώνα η χώρα λεηλατήθηκε με τρόπο οικτρό. Κατέληξε ως κόμμα που υπήγαγε τη χώρα στα κελεύσματα της Γερμανίας της κ. Αγκελα Μέρκελ.
Εάν το ΠΑΣΟΚ είχε διαλυθεί πριν από μία δεκαετία, θα ήταν δυνατόν να διατηρηθεί στη μνήμη κάποιων Ελλήνων ως μία «φιλολαϊκή» παράταξη, που ανέσυρε από την αφάνεια και αποκατέστησε κοινωνικά τους «μη προνομιούχους». Το δυστύχημα για το πολιτικό σχήμα που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ότι παρέμεινε στην εξουσία πολύ περισσότερο από όσο ήταν απαραίτητο για την υστεροφημία του. Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας ο τελευταίος πολιτικός επίγονος της οικογένειας των Παπανδρέου συνέτριψε τον μύθο του οικτίρμονος ΠΑΣΟΚ.
Πιστεύει ο κ. Βενιζέλος ότι ως αρχηγός θα αποτρέψει την περαιτέρω διαρροή ψηφοφόρων από το ιδιόρρυθμο αυτό κόμμα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έσωσε την Ελλάδα, διαπραγματευόμενος το PSI, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 70% ή περισσότερο, και εξασφαλίζοντας δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για την αποληρωμή ενός χρέους, που τη φορά αυτή θα είναι συνδεδεμένο με εμπράγματες εγγυήσεις. Εχει ως υπουργός των Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος μία καινοτόμο αντίληψη των συμφερόντων των Ελλήνων, που το εισόδημά τους, όπως και οι ακίνητες αξίες απομειώνονται δραματικά, ενώ η ανεργία προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία θα εκτινάξει πιθανόν τη δύναμη της άκρας Αριστεράς στο 30%· ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη και το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που υπήρξε το ΕΑΜ της μεταπολιτεύσεως, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου ΕΑΜ - εκτός ελέγχου τη φορά αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: