Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Sberbank: Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αποπληρώσει τα χρέη της - Το ίδιο να σκεφτούν και οι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης



ΠΗΓΗ: bankingnews.gr
Ο σωστότερος τρόπος για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της είναι να φύγει από την ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, German Gref, μιλώντας στο World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας.
«Ένα τραγικό τέλος είναι καλύτερο από έναν ατελείωτο τρόμο», ανέφερε ο Gref μιλώντας στην πρώτη ημέρα του forum, αναφερόμενος στο ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα βοηθήσει σταδιακά τη χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της και τις αναπτυξιακές προοπτικές της με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. 
Ίσως να μην πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση μόνο στην Ελλάδα, αλλά να μιλήσουμε και για την πορεία στην ευρωζώνη και άλλων περιφερειακών χωρών της ζώνης, ανέφερε ο Gref. Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι χώρες αυτές μπορούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα τόσο υπέρογκα χρέη τους με το τόσο ισχυρό ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο μεγαλοεπενδυτής George Soros μίλησε για "ημίμετρα" στην Ευρώπη, ανεπαρκή να φέρουν ανάπτυξη. Τάχθηκε υπέρ των ευρω-ομολόγων και κατήγγειλε το Βερολίνο ότι με τη μονοδιάστατη σκληρή λιτότητα και τις ανεδαφικές απαιτήσεις του κατήντησε τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης σαν "τριτοκοσμικές χώρες που εξοφλούν τα χρέη τους σε ξένο νόμισμα". "Η λιτότητα που θέλει να επιβάλει η Γερμανία θα ωθήσει την Ευρώπη σε περιδίνηση χρέους - αποπληθωρισμού" είπε ο Soros.
Οι εργασίες στο Νταβός άνοιξαν εν μέσω διαδηλώσεων "αγανακτισμένων", που αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία κοντά στον κύριο συνεδριακό χώρο με σκοπό να εντείνουν την πίεση στους συμμετέχοντες να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους την οργή και τους φόβους των εργαζομένων.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: