Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

«Kούρεμα» ή αποκεφαλισμός;



πηγή: ΕΠΟΧΗ
του Σπ. Λαπατσιώρα


Και τώρα λεηλατούν τη δημόσια περιουσία -αφού εγκατέλειψαν σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, δημόσιες υπηρεσίες. Και διαμοιράζουν τα ιμάτιά του δημοσίου -ήδη πούλησαν τον ΟΠΑΠ έως το 2030 (έναντι 935 εκατ. ευρώ), ακολουθεί το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, είχε προηγηθεί ο ΟΤΕ. Κανονικό πλιάτσικο, για να τηρήσουν τις υποσχέσεις προς την τρόικα -5 δισ. αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος χρόνου.Παράλληλα, υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο όλης της κοινωνίας σπρώχνοντάς την στα όρια της φτώχειας. Με ενιαία μισθολόγια, εφεδρείες, χαράτσια, απολύσεις και στο δημόσιο (στο 26% η πραγματική ανεργία το 2012 εκτιμά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, γεγονός που “μεταφράζεται” σε 1.250.000 ανέργους) -«η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και, βεβαίως, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως και κάνει, με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί.

Οι Γερμανοί την ενέργεια, στους Γάλλους τα τρένα

Την Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, επικεφαλής γερμανών επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να “επενδύσουν” σε ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων. Ζητούν ζώνες με διαφορετική φορολογία, ειδικά μισθολόγια “βαλκανικού τύπου”, ενώ θα προχωρήσουν και σε αγορές, καθώς, μετά τη βίαια υποτίμηση που πραγματοποιείται, οι τιμές είναι εξευτελιστικές και θα καρπωθούν, στη συνέχεια, την υπεραξία.Οι Γάλλοι, βέβαια, φρόντισαν να εκφράσουν την ενόχλησή τους για τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει ουσιαστικά στους Γερμανούς τη χώρα και ζητούν μερίδιο! Ξεκάθαρα, μάλιστα, τόνισαν ότι ΟΤΕ και ενέργεια δόθηκαν στους Γερμανούς, ενώ το ενδεχόμενο άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, από Μεσόγειο και Ιόνιο, ανατέθηκαν στους Αμερικανούς. Και ζήτησαν τους σιδηροδρόμους, ειδικότερα μια σιδηροδρομική γραμμή που θα ξεκινά από την Αθήνα και θα φτάνει στο Βερολίνο με αρκετές διακλαδώσεις!Πολιτικά ο Ν. Σαρκοζί, πέρα από τα τετριμμένα (“αποτυχία της Ελλάδας, αποτυχία της Ευρώπης”), φρόντισε να μας απειλήσει, ασκώντας παράλληλα και (εσωτερική) πολιτική, λέγοντας “να ξέρουν ότι για κάθε Έλληνα αγανακτισμένο υπάρχουν πολλοί αγανακτισμένοι στη Γαλλία, που πληρώνουν τα χρήματα για να είναι εκείνος αγανακτισμένος”.Οι ευρωπαίοι ηγέτες βιάζονται, πάντως, να “κλείσουν” την υπόθεση Ελλάδα, φυσικά στα μέτρα τους και με όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Τρέχουν να προλάβουν, καθώς φοβούνται τις πολιτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό τους (εκλογές το 2012 στη Γαλλία, δεκάδες τα οξυμένα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία), όσο και τις παρενέργειες σε Πορτογαλία (στο 8,3% του ΑΕΠ το έλλειμμα το α΄ εξάμηνο, έναντι στόχου 5,9% στο τέλος του 2011), Ισπανία και Ιταλία.

Λιτότητα και αναταραχή

Οι Γερμανοί, όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν την πολιτική τους. Ήδη ο Β. Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο οι γερμανικές εγγυήσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSE) να αυξηθούν πέρα των 211 δισ. ευρώ που ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο -“το EFSE έχει ένα πλαφόν 440 δισ. ευρώ, τα 211 από αυτά αντιστοιχούν στην Γερμανία. Αυτό είναι όλο. Τέλος. Με εξαίρεση τους τόκους που θα προστεθούν”, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του (χθες, περιοδικό Super-Illu). Για να συμπληρώσει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πως “το δικαίωμα της παρατήρησης και των συστάσεων δεν επαρκεί” για τα κράτη που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση χρέους. “Τα κράτη που επιθυμούν στο μέλλον να επωφεληθούν από την αλληλεγγύη του EFSE”, τόνισε, “θα πρέπει να παραχωρήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα το δικαίωμα της επέμβασης στις δημοσιονομικές αποφάσεις τους» (άρθρο του στην χθεσινή εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung).Το Βερολίνο φυσικά και θέλει να λυθεί η κρίση της Ευρωζώνης -με τους δικούς του όρους, βέβαια. Δεν πιστεύουν σε θεαματικές και κατεπείγουσες κινήσεις, δεν συναινούν στην έκδοση του ευρωομολόγου, λένε “όχι” στην αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, ενώ προσπαθούν να ισορροπήσουν σ’ έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι σε κάθε παραχώρηση της Α. Μέρκελ οι υπερχρεωμένες χώρες αθετούν τις υποσχέσεις και δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα μέτρα. Και φέρνουν ως παράδειγμα την Ιταλία και την Ελλάδα. “Με άλλα λόγια”, γράφει ο Economist, “ο πόνος, η λιτότητα και η αναταραχή στις αγορές θα συνεχιστούν στο ορατό μέλλον”.

Απολύσεις ή εφεδρεία

Στις 18 Οκτωβρίου, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος της Ελλάδας, και γενικότερα της Ευρωζώνης. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θέλει να έχει πάρει “καλό βαθμό” από την τρόικα έχοντας προχωρήσει και υλοποιήσει πρωτόγνωρα μέτρα. Ένα από αυτά θα επικυρωθεί σήμερα, Κυριακή, στο υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή και του Γ. Παπανδρέου: εργασιακή εφεδρεία ή απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα με την πλάστιγγα γέρνει προς στις απολύσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε “γη και ύδωρ” σε Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί ενώ η “κόκκινη γραμμή” για Μαξίμου και αρκετά στελέχη / βουλευτές του ΠαΣοΚ αποτελεί, πλέον, η είσπραξη της (κάθε) δόσης...Πόσο, όμως, θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση; Το ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία. Όσο πιο πολύ μπορεί, είναι η απάντηση, ενώ το σύστημα φέρεται να προκρίνει τον Α. Λοβέρδο για ενδεχόμενη επόμενη λύση. Την προηγούμενη βδομάδα, πάντως, έγινε προσπάθεια να καταμετρηθούν αντιδράσεις σε τυχόν “αναστήλωση” του Κ. Καραμανλή με μπαράζ δημοσιευμάτων χωρίς επιτυχία...Στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυριαρχεί το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” έστω “κι αν για να σωθεί κάποιος πρέπει να πιαστεί από τα μαλλιά τού επίσης πνιγομένου συντρόφου του” (Π. Μπουκάλας, Καθημερινή). Γι’ αυτό οι συγκρούσεις “περί όνου σκιάς” μεταξύ Ρέππα - Ραγκούση, Βενιζέλου - Πάγκαλου, Βενιζέλου – Οικονόμου, Μόσιαλου – βουλευτών, ΠΑΣΚΕ - κυβέρνησης! Όλοι εναντίων όλων, με στόχο τη διάσωση.

***

Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου δόθηκε παράταση για την έκτακτη εισφορά. Μέχρι την Παρασκευή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι συνολικά εισπράχθηκε περί το 1 δισ. ευρώ, τα μισά χρήματα του στόχου (2 δισ.). Δεν γνώριζαν, όμως, πόσοι προσήλθαν και πλήρωσαν είτε τη δόση είτε ολόκληρο το ποσό, πόσες φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί, και συνεπώς δεν μπορεί να εισπραχθεί τέλος. Και, ακόμα, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αν τα 2 δισ. ευρώ είναι εκτίμηση για το ποσό που θα εισπράξουν ή το συνολικό ποσό αν πληρώσουν όλοι κανονικά.

Α. Π. Θάνος

*** Έκτακτες συνελεύσεις μετόχων θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο στις τράπεζες με θέμα τις συγχωνεύσεις και τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σε Eurobank και Alpha καθώς και στην Γενική Τράπεζα, προκειμένου να αποφασίσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 575 εκατ. ευρώ, με την έκδοση νέων μετοχών. Στις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τ Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: