Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Οσο βαθύτερα στο Μνημόνιο τόσο χαμηλότερα στην ανταγωνιστικότητα»


Κατά επτά θέσεις υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα -καταλαμβάνοντας τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.- παρά την αιχμαλωσία της για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του ΔΝΤ και των ισχυρών Ευρωπαίων εταίρων.
Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το World Economic Forum, η χώρα μας είναι λιγότερο ανταγωνιστική από τη Ρουμανία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Μποτσουάνα και τη Γουατεμάλα, καταλαμβάνοντας την 90ή θέση μεταξύ 142 χωρών απ' όλον τον κόσμο.

Στη διολίσθηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας συνέβαλε κυρίως η δραματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που φέτος υποχώρησε στην 140ή θέση. Κάτι που υποδηλώνει ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης και η βαθιά ύφεση που προκάλεσαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας του Μνημονίου στην οικονομία τσάκισαν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και την ανταγωνιστικότητα.
Ακόμη το κριτήριο των χρηματαγορών, οι οποίες αποτυπώνουν εν μέρει και τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε μια χώρα, υποχώρησε αντίστοιχα στην 110η θέση. Δείχνει τη χαμηλή εμπιστοσύνη που έχει η διεθνής επενδυτική κοινότητα στην Ελλάδα. Το κριτήριο των δημόσιων θεσμών (αποτελεσματικότητα κυβέρνησης, διαφθορά, υπέρμετρη επιρροή κ.λπ.) συνεχίζει και αυτό να βυθίζεται προσεγγίζοντας την 89η θέση.
Οσο αφορά την αγορά εργασίας, παρά τις μαζικές απολύσεις των τελευταίων ετών, παρά την εκτόξευση της ανεργίας στο 18%, παρά την αυξανόμενη χρήση της μερικής απασχόλησης και την ευρύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αυτή παραμένει αναποτελεσματική και κατατάσσεται μόλις 126η στον κόσμο. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η θέση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία των πρόσφατων προσπαθειών αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.
Αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, παράγοντες τους οποίους αν μη τι άλλο διασφαλίζουν σήμερα οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη. Και πιο συγκεκριμένα η Ελβετία (1η), η Σιγκαπούρη (2η) και η Σουηδία (3η).

Δεν υπάρχουν σχόλια: