Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Όχι άλλο κάρβουνο: Στάση πληρωμών ΤΩΡΑ

του ciaoant1
 
Το bankingnews.gr, που προφανώς μιλά με βάση τα συμφέροντα των τραπεζιτών της Ελλάδας, μας λέει τα εξής:
Όταν σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις μειώνονται 5,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 183,2 δις και με βάση εκτιμήσεις τον Οκτώβριο έφθασαν στα 178 δις ευρώ είναι προφανές ότι η ρευστότητα του συστήματος ξεπέρασε τα όρια κινδύνου.

Όταν οι 7 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στο ELΑ στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ αντλώντας 26,58 δις ευρώ γιατί η ΕΚΤ μπλόκαρε εγγυήσεις στις τράπεζες, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια κινδύνου. (σ.σ. δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες αυτέ δεν ανακοινώνονται, για να μην ξέρει ο κόσμος ποιες είναι και υπάρξει απόσυρση καταθέσεων από αυτές)

Όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος πάσης φύσεως τα 98 δις, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του κινδύνου.

Όταν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του haircut θα υποστούν ζημία κοντά στα 18 δις ευρώ, το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του κινδύνου. 
Με λίγα λόγια, μας λέει ότι:

1) οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, διότι όσοι έχουν λεφτά τα βγάζουν έξω, ή τα αποσύρουν από τις τράπεζες γιατί φοβούνται, ενώ οι μικροκαταθέτες επίσης τα βγάζουν, είτε λόγω φόβου, είτε διότι τα χρειάζονται για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

2) Οι τράπεζες έχουν ήδη "ρουφήξει" 100 δις - και συνεχίζουν, μιας και αν δεν το κάνουν, θα χρεωκοπήσουν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι "θα μας πάρουν και τα σώβρακα", διότι από κάπου πρέπει να βρουν χρήματα για να επιβιώσουν. Και που ακριβώς θα τα βρουν; Α ναι, ληστεύοντας τα 'κορόιδα'.

3) Οι ελληνικές τράπεζες δυσκολεύονται πάρα πολύ να απορροφήσουν τις ζημιές του κουρέματος, μιας και οι καταθέσεις σε αυτές μειώνονται, ενώ παράλληλα κατέχουν πολλά ομόλογα του ελληνικού κράτους, που τώρα "κουρεύονται". Δεν είναι τυχαίο που ο [τραπεζίτης] Παπαδήμας, που τώρα τον τοποθετούν πραξικοπηματικα ως πρωθυπουργό, ήταν εναντίον του κουρέματος που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι, διότι ήξερε ότι το ντόπιο τραπεζικό σύστημα δεν πολυαντέχει. Και ίσως να μην είναι τυχαίο που η ντόπια άρχουσα τάξη δε μπορεί να βγάλει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με την έννοια ότι τα πρόσωπα δεν έχουν και τόοοση σημασία - αυτό που όντως έχει σημασία είναι το τι θα γίνει με τις ζημιές των τραπεζών και πώς θα τις σώσουν.

Επίσης, σε άλλο άρθρο του, το bankingnews.gr μας λέει ότι οι τραπεζίτες καλοβλέπουν το "ευρώ δύο ταχυτήτων" (διότι εξασφαλίζει ρευστότητα για τις τράπεζες, ρίχνει τους μισθούς, και κρατά την Ελλάδα σε μια κατάστασης "προτεκτορατοποίσης" ως προς τη Γερμανία).

Ας δούμε δύο σημαντικά αποσπάσματα από το συγκεκριμένο άρθρο:
Όλη η Ελλάδα είναι επικεντρωμένη στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Αν δηλαδή ο Παπαδήμος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός, αν η Ελλάδα θα πάει σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου αν θα εκταμιεύσει την 6η δόση των 8 δις ευρώ.
Η επικαιρότητα έστω και προσωρινά έχει απομακρύνει τον έλληνα από την γενεσιουργό αιτία της κρίσης που είναι η μη διαχειρίσιμη ελληνική κρίση.


Το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει πάλι το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Ελλάδα.
Οι δύο πυλώνες προβλημάτων της Ελλάδος είναι το χρέος και η αποσαθρωμένη οικονομία που έχει έντονα υφεσιακά χαρακτηριστικά.
Το χρέος για να καταστεί διαχειρίσιμο δεν μπορεί να το haircut να περιοριστεί στο 50% ίσως πρέπει να φθάσει στο 80%.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η General Motors στις ΗΠΑ πραγματοποίησε haircut 90%.
Βλέπουμε ότι ακόμα και οι τραπεζίτες που δεν αντέχουν τόσο μεγάλα κουρέματα παραδέχονται ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αποπληρώσει αυτά τα χρέη. Εννοείται βέβαια ότι οι τραπεζίτες δε θέλουν ούτε να ακούσουν για στάση πληρωμών προς αυτούς που έχουν ρημάξει έναν ολόκληρο λαό (άλλωστε, και αυτοί τέτοιοι είναι - σιγά μην παραδεχτούν λοιπόν την αλήθεια).

Εμείς όμως που είμαστε τα θύματα αυτής της πολιτικής και εξαθλιωνόμαστε καθημερινά από αυτούς, έχουμε κάθε συμφέρον να σταματήσουμε να πληρώνουμε. Έχουμε ήδη πληρώσει πάρα πολλά, και με εξωφρενικούς όρους δανεισμούς. Η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει εδώ. Τέλος.

Ας δούμε όμως και το δεύτερο κομμάτι του ίδιου άρθρου, που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

Η λύση της παραμονής της Ελλάδος στην ευρωζώνη αλλά με ένα νέο ευρώ υποτιμημένο σε σχέση με το υφιστάμενο ευρώ ίσως ήταν η καλύτερη λύση.

Μια υποτίμηση του ευρώ 40% με 50% για την Ελλάδα θα ήταν το ιδανικό σενάριο αλλά προφανώς με την δομή του ευρώ και με τον σκληρό πυρήνα των χωρών που τον αποτελούν ένα τέτοιο σενάριο είναι αδύνατο.

Η δημιουργία ενός περιφερειακού ευρώ ορισμένοι σπεύδουν να το ονομάσουν Νότιο ευρώ (δεν είναι βέβαιο ότι το όνομα αυτό είναι το ιδανικό καθώς με την επέκταση της Ευρώπης εξ ανατολάς το νότιο ευρώ δεν θα τις προσδιορίζει) το οποίο όμως θα ήταν υποτιμημένο κατά 50% θα αποτελούσε μια ιδανική λύση για την Ελλάδα και θα αποτελούσε ένα μεγάλο όφελος για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Οι τραπεζίτες γουστάρουν αυτή τη λύση, διότι "βοηθά την ανταγωνιστικότητα" της Ελλάδας, καθώς το υποτιμημένο "Νότιο ευρώ' θα μειώσει έμμεσα το μισθό του εργάτη.

Εδώ όμως μπαίνει η εξής ερώτηση: Το ίδιο ακριβώς πράγμα θα γινόταν και αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, έτσι δεν είναι;

Γιατί λοιπόν οι τραπεζίτες δε θέλουν τη δραχμή, αλλά θέλουν το Νότιο ευρώ;

Δώσαμε μερικές απαντήσεις και χθές, αλλά σήμερα ας τα δούμε ακόμα πιο αναλυτικά:

- Για τη Γερμανία-ευρωζώνη, το σενάριο του νότιου ευρώ είναι το πιο ευνοικό, καθώς εξακολουθεί και ελέγχει οικονομικά την Ελλάδα ως ένα ημι-προτεκτοράτο της.

- Επιπλέον, τόσο η ξένη όσο και η ντόπια άρχουσα τάξη δε θέλουν στάση πληρωμών, φοβούμενες τις συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα τους. Με το να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έχουν ένα "μοχλό πίεσης' παραπάνω ώστε να συνεχίσει η Ελλάδα να πληρώσει ότι έχει και δεν έχει στους πιστωτές της. Με λίγα λόγια, θα συνεχιστεί πιο εύκολα και ανεμπόδιστα το πλιάτσικο. Αν αντίθετα ο λαός έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του, τότε μαζί με την επιστροφή στη δραχμή θα έπρεπε να κηρύξει και στάση πληρωμών, και έτσι να απαλλαχθεί από το χρέος, τους πιστωτές και τη λεηλασία των "ασημικών" που τώρα παίρνει εξωφρενικές διαστάσεις.

- Το σενάριο περί "Νότιου ευρώ" διαλύει το 'επιχείρημα' των ευρωπαιστών ότι τάχα "αν πάμε σε δραχμή θα έρθουν μετά οι ξένοι, και θα αγοράσουν τα πάντα πιο φτηνά". Μα αυτό ακριβώς θα γίνει και τώρα - ήδη γίνεται εξάλλου, και θα γίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αν η Ευρώπη μας στείλει στο δεύτερο ευρώ, που θα είναι υποτιμημένο κατά 50%. Και μάλιστα όχι απλά θα έχουμε "νομισματική υποτίμηση", αλλά παράλληλα θα έχουμε και μια κυβέρνηση ανδρείκελων, η οποία είναι φανερό ότι δε θα φέρει καμία απολύτως αντίρρηση στο ξεπούλημα (κάθε άλλο). Ενώ αν ο λαός τους ανατρέψει, τότε προφανώς δε θα έχουν αυτά τα ανδρείκελα την εξουσία, αλλά εμείς, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η λεηλασία.

Για το τέλος, μερικά ενδιαφέροντα άρθρα επί του θέματος:

Στα 26,7 δισ. η έκτακτη ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών 
Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και το Σεπτέμβριο η απόσυρση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μέσα σε ένα μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος από τις τράπεζες αποσύρθηκαν περίπου 5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα τους να εμφανίζει μείωση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Η απόσυρση των καταθέσεων επιδεινώνει τις συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πλέον στρέφονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος παρά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον Μηχανισμό παροχής έκτακτης Ρευστότητας (τον περίφημο ELA) 26,7 δισ. ευρώ. Ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο, ο ίδιος μηχανισμός είχε ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες με 6,6 δισ. ευρώ μόνο.
Η ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ!
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!

Η τρόϊκα ασκεί με την 6η δόση των 8 δις ευρώ έναν από τους μεγαλύτερους, πιο ειδεχθείς και βρώμικους εκβιασμούςπου έχει υποστεί ποτέ χώρα!

Η κυβέρνηση, αλλά και το αστικό κατεστημένο, αντί να αποκρούσει τον ωμό εκβιασμό, δυστυχώς, υποχωρεί, υποκύπτει και εκλιπαρεί!Στο όνομα της 6ης δόσης η κυβέρνηση έχει επιβάλλει και προωθεί μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τόση αγριότητα και με τόσο πραξικοπηματικές διαδικασίες έχει δεχθεί ένας λαός.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 6η ΔΟΣΗ!

Η κυβέρνηση, αυτήν την ώρα, με δικαιολογία ή αφορμή την 6η δόση πετσοκόβει ξανά τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από 30% έως πάνω από 50%, ενώ καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και στοιχειώδη δικαιώματα ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια την περαιτέρω κατάρρευση των ήδη μισθών πείνας!
Η κυβέρνηση για να καλύψει αυτή την αντισυνταγματική εκτροπή, τη λεηλασία και τη κατεδάφιση, που βρίσκεται ακόμα στην αρχή, ισχυρίζεται ό,τι αν δεν πάρει η χώρα την 6η δόση τότε δεν θα μπορούν να δοθούν καθόλου μισθοί και συντάξεις.

Το ψέμα είναι προκλητικό και πελώριο.
Η 6η δόση, όπως γενικότερα η χρηματοδότηση της τρόϊκας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πληρωμή μισθών και συντάξεων ούτε των οποιονδήποτε άλλων κρατικών κοινωνικών ή λειτουργικών δαπανών.


ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ, ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!

Η χρηματοδότηση της τρόϊκας πηγαίνει μόνο για να πληρώνονται τόκοι και χρεολύσια, με δυο λόγια για να ικανοποιούνται οι δανειστές της χώρας (το χρηματιστικό κεφάλαιο).
Μάλιστα, η χρηματοδότηση της τρόϊκας δεν φτάνει κάν για να πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια.
Για παράδειγμα η χρηματοδότηση της τρόϊκας συμπεριλαμβανομένης και της 6ης δόσης εντός του 2011 θα φτάσει περίπου τα 40 δις €.
Την ίδια χρονιά το 2011 οι τόκοι του δημόσιου χρέους προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 16 δις €, ενώ τα χρεολύσια θα κινηθούν γύρω στα 28 δις. Σύνολο, περίπου, 44 δις.
Επομένως, η χρηματοδότηση της τρόϊκας δεν φτάνει να καλύψει ούτε τους τόκους και τα χρεολύσια.


ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

Οι μισθοί, οι συντάξεις, οι όποιες κοινωνικές, λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού πληρώνονται αποκλειστικά από τους φόρους του ελληνικού λαού και σε ένα μικρό ποσοστό από το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου με έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας.

Επομένως η 6η δόση όχι μόνο δεν είναι αναγκαία για τη χώρα, παρά μόνο για τους πιστωτές, αλλά αποτελεί και θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού.

Ο Ε. Βενιζέλος ρώτησε στη Βουλή: αν υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που δεν θέλει να πάρουμε την 6η δόση.

Του απαντάμε ευθέως: ΕΜΕΙΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: