Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη σπάει… στα δύο



Πηγή: Sofokleous 10

Οι αγορές απηύδησαν με τους Παπανδρέου-Μπερλουσκόνιδες και δεν δείχνουν καμία διάθεση να  στηρίξουν τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία καταδεικνύουν πως πλέον τα PIIGSέχουν χάσει τελείως την αξιοπιστία τους και το πιθανότερο είναι να αφεθούν στην τύχη τους. Μπορεί να ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας αλλά ολοένα αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως οδεύουμε σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί , μιλώντας σε φοιτητές στο Στρασβούργο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τόνισε πως η πορεία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί σε ένα «μοντέλο δύο ταχυτήτων»! Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε  χαρακτηριστικά πως με την επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εφικτή μια πλήρης ενοποίηση, ένας «ολοκληρωμένος φεντεραλισμός». Ο κύριος Σαρκοζί  τόνισε πως το εφικτό μοντέλο ενοποίησης της Ε.Ε είναι αυτό που θα αποτελείται  από ένα σκληρό πυρήνα ομόσπονδων κρατών και μια εξωτερική περιφέρεια.


«Υπάρχουν 27 από εμάς. Είναι ξεκάθαρο, ότι τελικά θα συμπεριλάβουμε και τα Βαλκάνια. Θα είμαστε 32, 33 ή 34. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο φεντεραλισμός, η πλήρης ενοποίηση, θα είναι δυνατή για 33, 34 ή 35 κράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε ... προβλέποντας πως «θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Η πρώτη ταχύτητα θα κινηθεί προς μια πιο στενή ολοκλήρωση και η δεύτερη για μια συνομοσπονδία στην Ε.Ε.».
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε πως η ΕΕ των 27 είναι ανίκανη να συμφωνήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας μικρότερη ομάδας κρατών που θα τις προωθήσουν πριν να είναι πολύ αργά, «Ας ξεχάσουμε την ΕΕ με 27 μέλη-δυστυχώς», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Απλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτά τα 27 κράτη θα μπορούσαν ποτέ να καταλήξουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε..

Το «φάντασμα» της Ευρώπης των «βορείων» και των «νοτίων» είναι ορατό πλέον και στις συμμαχίες... και στις επιδιώξεις. Οι βόρειοι δεν θέλουν να πληρώνουν πλέον το «ράθυμο και καθυστερημένο» Νότο, αφού πούλησαν στους νότιους τα προϊόντα τους επί 40 χρόνια.. Στο βόρειο «άξονα», όπου βρίσκεται ο πυρήνας της και κινείται από τη δυναμική της Γερμανίας, οι οικονομίες ανακάμπτουν και τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή. Τα οικονομικά προβλήματα του Νότου σκιαγραφούνται από τα στοιχεία ΑΕΠ, που καταδεικνύουν ύφεση, ενώ δραματική είναι και η αύξηση της ανεργίας.
Τουναντίον ο «άξονας» της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Από τα στοιχεία που σας παραθέτουμε και που αποτυπώνει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων φαίνεται πως στους νότιους θα ενταχθούν οι Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και κατά πάσα πιθανότητα το Βέλγιο. στους Στο στρατόπεδο των βορείων, ηγέτιδα θα είναι αναμφίβολα η Γερμανία και θα έχει το πλευρό της, τις Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Φιλανδία, Δανία, Σουηδία και Ελβετία. Και φυσικά θα υπάρξουν δύο νομίσματα, πχ. το ευρώ 1 για το Βορρά και το ευρώ 2 για το Νότο, με το πρώτο νόμισμα σαφώς να είναι το πιο ισχυρό. Και θα πρέπει ο ευρωπαϊκός νότος να βελτιώσει τις οικονομικές του προοπτικές, οι χώρες να μειώσουν τα χρέη τους και να καταπολεμήσουν την ανεργία για να μπορέσει το νόμισμά του να γίνεται ανταγωνιστικό. Σε διαφορετική περίπτωση τα PIIGS θα παραμείνουν ο «αποδιοπομπαίος τράγος».
Oι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών
Χώρα            Απόδοση
Ελλάδ             32,63%
Πορτογαλία 11,75%
Ιρλανδία          8,34%
Ιταλία             7,41%
Ισπανία           5,79%
Βέλγιο               4,36%
Γαλλία              3,11%
Αυστρία           2,98%
Φινλανδία        2,23%
Βρετανία          2,21%
Ολλανδία         2,17%
Δανία              1,95%
Γερμανία         1,73%
Σουηδία           1,64%
Ελβετία            0,84%

Δεν υπάρχουν σχόλια: