Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Διευρύνεται το κίνημα ενάντια στο "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ

 
AYΓΗ,  Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/11/2011
Διευρύνεται το κίνημα των δήμων που με διάφορες πρωτοβουλίες στέκονται στο πλευρό των πολιτών ενάντια στο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κάθε μέρα και άλλοι ΟΤΑ από όλη την Ελλάδα προστίθενται στον κατάλογο, ενώ το θέμα φέρνουν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο" και "Ελεύθερη Αττική".
Μετά τους Δήμους Σαρωνικού, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης, Ιλίου, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Λάρισας, χθες και οι δήμοι Αμαρουσίου, Βύρωνα, Αλεξανδρούπολης και Μεσολογγίου μπήκαν στο χορό των αντιδράσεων στο "χαράτσι". Συγκεκριμένα, ζητήματα νομιμότητας του ειδικού τέλους ακινήτων εγείρει με το εξώδικό του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ο δήμος Αμαρουσίου. Καλεί παράλληλα την επιχείρηση "να απέχει από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το αντισυνταγματικό ΕΕΤΗΔΕ, μέχρι και την οριστική και τελεσίδικη απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4021/2011".


Την ίδια ώρα, ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου προχωρά σε κατάθεση εξωδίκων και σε υπομνήματα στον Εισαγγελέα, τονίζοντας την αδικία της διακοπής του ρεύματος σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να το πληρώσουν, αλλά και την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου μέτρου. Παράλληλα, ο Δήμος Βύρωνα ετοιμάζει και προσφυγή για την καταχρηστικότητα της διάταξης, που αναγκάζει κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, να προκαταβάλουν τα χρήματα και έπειτα να αναμένουν την επιστροφή τους.
Εξώδικο στη ΔΕΗ απέστειλε και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στο οποίο τονίζει ότι θα σταθεί "αρωγός στους δημότες προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον σας". Επιστολή προς τη διοίκηση της ΔΕΗ έστειλε ο Δήμος Μεσολογγίου, ζητώντας να μην κόψει το ρεύμα στους πολίτες που δεν πληρώνουν το "χαράτσι", ώσπου να αποφανθεί σχετικά το ΣτΕ.

Κοινό μέτωπο για το χαράτσι στην Περιφέρεια Αττικής
Να λάβει θέση στο θέμα καλούν εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο" και "Ελεύθερη Αττική" διά τον περιφερειακών συμβούλων Ν. Βούτση και Χρ. Καπάταη αντιστοίχως. Σε κοινό αίτημά τους, οι δύο παρατάξεις τονίζουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να συντονιστεί και να στηρίξει άμεσα όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ήδη σειρά δημοτικών συμβουλίων της Αττικής και κινήσεις πολιτών σε πολλούς δήμους ενάντια στην πολιτική των χαρατσιών. "Έτσι ώστε να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη για μια έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες και ιδιαίτερα προς όσους πλήττονται βάναυσα από τα μέτρα και να αποτύχει στην πράξη και να μην εφαρμοστεί το παράνομο και κοινωνικά βάρβαρο μέτρο των χαρατσιών που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ" υπογραμμίζουν οι δύο παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: