Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Πετρελαική κρίση: Η Ελλάδα ως αδύναμος κρίκος "προπορεύεται"



του ciaoant1

Η είδηση που θα δούμε πέρασε σχετικά "στα ψιλά", όπως όλες σχεδόν οι ειδήσεις από την αγορά πετρελαίου και χρυσού (παρότι το πετρέλαιο είναι η #1 πηγή ενέργειας/ανάπτυξης της σημερινής κοινωνίας, και ο χρυσός είναι διαχρονικά η #1 αποθήκη του πλούτου της ανθρωπότητας!). 


Εμείς βέβαια έχουμε ξανά και ξανά γράψει για μια επερχόμενη "πετρελαϊκή κρίση", και μάλιστα πολύ πιο έντονη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Για όσους δεν έχουν διαβάσει παλιότερα άρθρα μας επί του θέματος, προτείνουμε να διαβάσετε αυτό, στο οποίο καταλήγαμε στο εξής συμπέρασμα:

...σήμερα έχουμε μια επανάληψη αυτής της κατάστασης σε μεγαλύτερη όμως κλίμακα: Η αξία του δολαρίου πέφτει δραματικά, και οι πετρελαιάδες δεν το θέλουν - ως εκ τούτου, θα απαιτήσουν να πληρωθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, με πρώτο και καλύτερο υποψήφιο το χρυσό. Και η δύση ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, τουλάχιστον όχι σε τιμές όπως αυτές που το είχε μέχρι τώρα->κατάρρευση παραγωγής->τρομερή έξαρση της κρίσης. 



Περιληπτικά, τα πράγματα έχουν ως εξής:



- Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ, και γενικά η Δύση, "χάνουν έδαφος", ειδικά μετά την ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, το βιομηχανικό κεφάλαιο μετακομίζει προς Ασία.



- Από τη στιγμή που η παραγωγική βάση της Δύσης αποσαθρώνεται, τα κράτη της Δύσης είχαν για αρκετά χρόνια βρει ένα "υποκατάστατο" για τη φυγή των βιομηχάνων, μέσω του τραπεζικού δανεισμού, που διογκώθηκε.



- Τώρα που πολλά από αυτά τα δάνεια δε μπορούν να ξεπληρωθούν, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, και ζητούν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σε "πακέτα σωτηρίας".



- Τα κράτη εννοείται ότι παίρνουν το μέρος των τραπεζών, και προκειμένου να τις βοηθήσουν, δίνουν ότι έχουν και δεν ΄χουν στα ταμεία του, κατακλέβουν τους λαούς, και επειδή αυτά δε φτάνουν, τυπώνουν και πολλά νομίσματα από το πουθενά.



- Η εκτύπωση αυτή είναι απαραίτητη για να σωθούν οι τράπεζες (και γι' αυτό τα κράτη δε θα τη σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς), εννοείται όμως ότι πληθωρίζει, και άρα υποτιμά, το νόμισμα.



- Για τους πετρελαιάδες, αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη εξέλιξη, διότι αυτοί εμπορεύονται πετρέλαιο, ένα χειροπιαστό αγαθό, που είναι υπερπολύτιμο για όλη την ανθρωπότητα (το γιατί βέβαια η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ελέγχεται ολιγαρχικά από τον ΟΠΕΚ, από ένα καρτέλ δηλαδή σεΐχηδων, βασιλιάδων, δικτατόρων ή έστω "δημοκρατικά ελεγμένων" ηγετών, αυτό είναι ένα άλλο θέμα...). 



-Όλοι αυτοί οι πετρελαιάδες όμως είναι υποχρεωμένοι σήμερα να το πουλάνε σε δολάρια, και όσο περισσότερο το δολάριο χάνει την αξία του, τόσο περισσότερο τσαντίζονται, ανεβάζουν την τιμή, και τελικά θα εξωθηθούν να απορρίψουν πλήρως το δολάριο ως μέσο πληρωμής (διότι κανένας δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται, χωρίς κανένα φραγμό). Αυτό σημαίνειυπερπληθωρισμό του δολαρίου, που θα χάσει την αξία του.



- Η ανθρωπότητα είχε πάρει μια "πρώτη γεύση" όλων των παραπάνω το 1973, στην τότε πετρελαϊκή κρίση: Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1971, ο Νίξον είχε καταργήσει τον κανόνα του χρυσού, και οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να τυπώνουν δολάρια με τη σέσουλα. Έτσι, οι πετρελαιάδες σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο στη Δύση, και απαίτησαν να αλλάξει το καθεστώς πληρωμής του, και από εδώ και πέρα να πληρώνονται σε χρυσό. Αυτό δεν προχώρησε τότε, αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς η Δύση είναι πολύ πιο παρηκμασμένη, έχουν εκτυπωθεί ακόμα περισσότερα δολάρια, ο ρυθμός εκτύπωσης τους είναι τεράστιος και -κυρίως- υπάρχει το ευρω-νόμισμα της Γερμανίας που, σε οποιαδήποτε μορφή και αν τελικά πάρει, πλασάρεται ως το αντι-δολάριο και αν αθροίσει κανείς τα αποθέματα χρυσού των χωρών-μελών της ευρωζώνης, τότε έχει -συγκριτικά- τη μεγαλύτερη υποστήριξη αποθεμάτων χρυσού από οτιδήποτε άλλο.




Μετά από αυτή τη γενική εισαγωγή, ας δούμε λοιπόν την είδηση που αποτέλεσε την αφορμή αυτής της ανάρτησης:


Η είδηση πρωτοδημοσιεύτηκε στο Reuters, και παρότι βασίζεται σε φήμες που δε μπορούν να επαληθευτούν ή να διαψευστούν με βεβαιότητα, αξίζει να τη δούμε, καθώς αποτελεί τον προάγγελο ευρύτερων εξελίξεων. Και παρότι η συγκεκριμένη φήμη αφορά την Ελλάδα, θα ακολουθήσουν πάρα πολλές ακόμα χώρες (από τις PIIGS μέχρι τη Γαλλία και -τελικά- την ίδια την Αμερική).



Εν ολίγοις, αυτό που μας λέει το άρθρο του Reuters είναι ότι πολλοί αρνούνται να δώσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα, διότι δε ξέρουν αν θα πάρουν τα λεφτά τους, ή αν θα τα πάρουν πληθωρισμένα. 



Για παράδειγμα αν η Ελλάδα μπει στο "Νότιο ευρώ", όπως σχεδιάζουν οι Γερμανοί, ή αν βγει από το ευρώ από μόνη της και γυρίσει στη δραχμή, τότε το νόμισμα της θα πληθωριστεί, και έτσι οι έμποροι αυτοί θα χάσουν λεφτά (και δεν είναι μόνο οι έμποροι για το πετρέλαιο, είναι και άλλοι βέβαια πουζητούν ρήτρες στα συμβόλαια που υπογράφουν ώστε να μη χάσουν τα λεφτά τους).



Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η Ελλάδα προς το παρόν βασίζεται στο πετρέλαιο του Ιράν, το οποίο την προμηθεύει κανονικά. Αυτή πάντως η κατάσταση, με ένα δυτικό κράτος να αντιμετωπίζει 'έλλειψη εμπιστοσύνης" στις αγορές πετρελαίου ΔΕ θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα. Και αν η ιστορία αυτή του Reuters είναι πλαστή, στο μέλλον σίγουρα θα επαληθευτεί, και -επαναλαμβάνουμε- δε θα αφορά μόνο την Ελλάδα.



Αυτοί που εμπορεύονται κάτι χειροπιαστό και αναγκαίο, δε θα δέχονται πληρωμή σε κάτι χάρτινο και διαρκώς πληθωριζόμενο για πάντα.



Όσο απίστευτο και όσο οδυνηρό και αν είναι, η Δύση θα μπει σε μια εποχή όπου το πετρέλαιο δε θα είναι πλέον και τόσο προσιτό όσο ήταν κάποτε.



Ακολουθεί η είδηση του Reuters, όπως τη μετέδωσε στα ελληνικά το in.gr:



Στο ιρανικό αργό υποστηρίζει το Reuters πως έχουν στραφεί οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους έχουν «κλείσει» τις υπόλοιπες αγορές. Το πρακτορείο υποστηρίζει, επικαλούμενο διάφορους trader στην αγορά, πως αν και οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, το ρίσκο θεωρείται μεγάλο και έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο «πάγωμα» αγοράς αργού από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν. 


Τα Ελληνικά Πετρέλαια διέψευσαν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες τέτοιου είδους, και η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του δημοσιεύματος.



Το βρετανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει γίνει η έσχατη λύση για την κάλυψη της ελληνικής ζήτησης πετρελαίου, παρά τις πιέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών κατά των οικονομικών σχέσεων με την Τεχεράνη.



Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που αφορούν ιδιαίτερα την αγορά πετρελαίου. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει βέβαια και το θέμα με το Ιράν, όπου ο Αχμαντινετζάντ έχει αποκαλέσει πολλές φορές το δολάριο "άχρηστο κομμάτι χαρτί", και ζητά να πληρώνεται σε κάτι άλλο, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ. 


Από τη μία η Αμερική έχουν ήδη δύο μέτωπα, άσε που οικονομικά "αιμορραγούν", αλλά από την άλλη αν αφήσουν τον Αχμαντινετζάντ να προχωρήσει, τότε θα δώσει ένα τεράστιο χτύπημα στο δολαριο-κεντρικό σύστημα που έχουμε σήμερα. Γι' αυτό και θέλουν να επιτεθούν (αυτό με τα πυρηνικά είναι ψιλοάκυρο, άλλωστε και για το Σαντάμ έλεγαν τα ίδια, ότι δηλαδή είχε "όπλα μαζικής καταστροφής". Αν το Ιράν είχε όντως πυρηνική βόμβα, τότε δε θα τολμούσαν να το χτυπήσουν, όπως πχ συμβαίνει με τη Β. Κορέα). Σήμερα πάντως είχαμε μια έκρηξη σε στρατιωτική βάση του Ιράν με 27 νεκρούς


Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν είναι όμως τεράστιο θέμα. Αν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συμφωνήσουν σε αυτές, τότε διαπράττουν σε μεγάλο βαθμό "οικονομική αυτοκτονία", διότι εξαρτώνται [και] από το ιρανικό πετρέλαιο. 


Τα επόμενα χρόνια, με την ΕΚΤ να τυπώνει κι αυτή ευρώ με τη σέσουλα (οι Γερμανοί ΤΕΛΙΚΑ θα υποχωρήσουν, έστω και αν τυπώνουν λιγότερα από την Αμερική, προκειμένου να διατηρήσουν στη ζωή το ευρωσύστημα και τις τράπζεζες τους που τώρα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού), η Ευρώπη θα έχει και αυτή πρόβλημα με το πετρέλαιο, καθώς το νόμισμα της θα είναι σχετικά πιο υποτιμημένο, και άρα το πετρέλαιο δε θα είναι και τόσο προσιτό όσο σήμερα.. Αντί να τους χτυπά για χατήρι των Αμερικάνων, η Γερμανία μαζί με Κίνα-Ρωσία θα μπορούσε να συμμαχήσει με όσους πετρελαιάδες μπορεί, και απλά να "γυρίσει την πλάτη" στο ΝΑΤΟ.



Όσο για τους λαούς της Δύσης, σε Ευρώπη και Αμερική, θα πισωγυρίζουν σε ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια, και θα ζουν, όσοι καταφέρουν να επιβιώνουν, ΚΑΙ με το φόβο μιας πολεμικής σύγκρουσης για τον έλεγχο των πετρελαίων.



Κατά τα άλλα όμως, "ας μην επαναστατήσουμε, καλύτερα να εμπιστευτούμε τους καπιταλιστές να κουμαντάρουν τα πράγματα, και εμείς θα κάνουμε το σταυρό μας να πάνε όλα καλά παίζοντας το ρόλο του κομπάρσου". Αυτός ο ρόλος όμως εννοείται ότι είναι ένας ρόλος αναλώσιμος - είτε ζήσει είτε πεθάνει είτε υποφέρει ένας κομπάρσος κανένας δεν του δίνει και πολύ σημασία, έτσι δεν είναι;



H σημερινή γενιά εργατών είτε θα ζήσει/πεθάνει μέσα στην εξαθλίωση, είτε θα πολεμήσει για την ανατροπή. Καλώς ή κακώς, αυτές είναι οι επιλογές μας, και όσο πιο γρήγορα το πάρουμε απόφαση , τόσο το καλύτερο για όλους μας.

1 σχόλιο:

Ψ-στέργιος είπε...

Από όσο γνωρίζω είναι αλήθεια ότι η Μοτορ οιλ εισάγει κυρίως από Ιραν!