Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κοψοχρονιά πωλείται η Ελλάδα στους Γερμανούς, λέει η WSJ

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Οι Γερμανικές εταιρείες κυνηγούν αγοραστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση της υπερχρεωμένης χώρας επιχειρεί να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, αναφέρει η Wall Street Journal.
H Deutsche Telekom AG ανακοίνωσε χθες ότι θα αγοράσει ένα πρόσθετο μερίδιο 10% στον ΟΤΕ έναντι 400 εκατομ. ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιο της γερμανικής εταιρείας στο 40%. Η αγορά αυτή μεριδίου στον ΟΤΕ θεωρείται 'κλοπή' συγκρινόμενη με τα περίπου 4 δισ. ευρώ που η γερμανική εταιρεία πλήρωσε από το 2008 για να συγκεντρώσει το μερίδιο του 30%, αναφέρει η WSJ. Στη πραγματικότητα η αγορά ήταν υποχρεωτική για τη γερμανική εταιρεία (η Ελλάδα άσκησε δικαίωμα πώλησης που είχε από το 2008) η οποία ωστόσο εκφράζει την εμπιστοσύνης της στις προοπτικές της χώρας.


Άλλες γερμανικές εταιρείες αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, παρά τις ανάμικτες εμπειρίες των ξένων επενδυτών στην πληγείσα από την κρίση χώρα. Η Fraport AG, η οποία κατέχει και λειτουργεί το Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την αγορά του 55% μεριδίου της Ελλάδας στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών. Η γερμανική εταιρεία έχει μερίδια ή συμβάσεις διαχείρισης άλλων 12 αεροδρομίων στον κόσμο.
Εκτός από τη Γερμανία και εταιρείες άλλων χωρών ενδιαφέρονται για φθηνές πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Η CEZ AS, μία ενεργειακή εταιρεία με έδρα την Τσεχία, δήλωσε τον Απρίλιο πως εξετάζει την αγορά ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την πώληση του 17% της ΔΕΗ μειώνοντας το δικό της μερίδιο στο 34%.
Μερικές εταιρείες μπορεί ωστόσο να θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Εκπρόσωπος της γερμανικής κατασκευαστικής Hochtief AG δήλωσε πως η εταιρεία εξετάζει κάποιας μορφής πώληση ή δημόσιας προσφοράς μετοχών της σύμβασης παραχώρησης με την οποία κατέχει το 40% του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών, καθώς η επιβατική κίνηση μειώθηκε τον περασμένο χρόνο. Η Hochtief κατέχει επίσης μερίδια σε δύο επενδύσεις οδικών κατασκευών με διόδια.
Ωστόσο, η WSJ εκτιμά πως οι γερμανικές εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν το ελληνικό 'πωλητήριο' καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία από εσπευσμένες πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων από την Α. Γερμανία και Α. Ευρώπη.

1 σχόλιο:

ODA Nobunaga είπε...

Που είναι το παράξενο? Οι ισχυροί καπιταλιστές αφανίζουν τους αδύνατους.
Εμεις θα κλαίμε θέλουμε την Ελλαδίτσα που χάσαμε πίσω? ή θα τραβήξουμε για ανατροπή του καπιταλισμού?
Πίσω δεν γυρίζουν οι νεκροί.