Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

"Έφοδος" στη βουλή από διαδηλωτές στην Ιρλανδία


(προσέξτε την ελληνική σημαία πίσω δεξιά)

Πηγή: ciaoant1


Όπως μαθαίνουμε από την ιρλανδική εφημερίδα "Belfast Telegraph", έγινε πορεία εναντίον της κλοπής πολλών δισεκατομμύριων ευρώ από τις τράπεζες, που τα άρπαξαν (με τη βοήθεια της κυβέρνησης βέβαια) από τα κρατικά ταμεία (τα λεγόμενα "πακέτα σωτηρίας").


Κατά τη διάρκεια μάλιστα αυτής της πορείας, και αυτό είναι που παρουσιάζει ενδιαφέρον, μιας και δείχνει αυξημένη διάθεση του λαού να παλέψει, ο κόσμος έκανε "έφοδο" στο κοινοβούλιο (η Belfast Telegraph άλλωστε έχει τίτλο στο άρθρο της "Banks protesters storm Irish parliament"), συγκρούστηκε με την αστυνομία που αυτός είναι ο ρόλος της [γι' αυτό πληρώνονται από το κράτος, για να το προστατεύουν ώστε να κλέβει όσο το δυνατόν ανενόχλητο].







Protesters stormed Ireland's parliament last night during a march against government plans to inject billions of euros into the country's banks.

Dozens of people broke away from the march and ran at the gates of the parliament's main building, Leinster House.

They wrestled with police, who tried to force them back and secure the gate.
At least one man suffered a head injury during the scuffles with organisers appealing for calm.

Officers stopped the protesters from breaching the gate.

Gardai said no arrests were made and the scuffle was brought under control within minutes.
One man was seen walking away with blood dripping from the back of his head.




5 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Τις προάλλες παρολίγο να μπει ο κόσμος μέσα στη βουλή στην Αθήνα.

Με αυτό το "παρολίγο" κάνουν εσπευσμένως πόθεν έσχες για τους βουλευτές, άρση ασυλίας, ιστορικό έλεγχο 20ετία; κτλ. Αυτά ΜΟΝΟ με την υποψία ότι ο κόσμος θα έμπαινε μέσα στην βουλή.

Γιατί θα πρέπει να είναι ταμπού η είσοδος του λαού στη βουλή; Δεν καταλύεται έτσι η δημοκρατία, θα ήταν απλά η έσχατη μορφή διαμαρτυρίας που θα εξευτέλιζε ακόμη περισσότερο τους Έλληνες βουλευτές και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Να το έχουμε αυτό υπόψη μας και να ευχόμαστε την επόμενη φορά οι αριστεροί διαδηλωτές να μην "κωλώσουν", να κάνουν ένα "ντου" να μπούνε μέσα και να κάνουν μια συμβολική κατάληψη κάποιων ωρών ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν το βλέπω καθόλου ακραίο εδώ που φτάσαμε.

Το σύνθημα πάντως "Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή", το οποίο φώναζε ο απλός κόσμος και όχι οι ακροδεξιοί ή οι ακροαριστεροί, είναι σύνθημα για το οποίο ευθύνονται όσοι κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά την χώρα.

VKP είπε...

gr, νομίζω ότι την ίδια μέρα μέσα στη βουλή το ΚΚΕ υπεραμυνόταν των κατηγοριών ότι υπέθαλπτε αυτούς που προσπαθούσαν να μπουν/ανέβουν στη βουλή. Αναρωτιέμαι λοιπόν πιο πολιτικό κόμμα θα μπορέσει να σηκώσει στην πλάτη του αυτή την κοινωνική δυναμική, αν η ίδια η αριστερά με το παραμικρό αμύνεται τόσο έντονα (για στρατηγικούς βέβαια λόγους αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι το ΚΚΕ μπορεί να παίξει ένα επαναστατικό πολιτικό ρόλο τώρα, αν το έκανε και ποτέ). Θα αναρωτιόταν κανείς τι το θέλουμε τότε? Και εγώ αυτό αναρωτιέμαι όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά και για το Συριζα που κάνει τα ίδια και χειρότερα με το να βρίσκεται διαρκώς σε εμφύλιο αντί να συσπειρώσει τις απογοητευμένες κοινωνικές μάζες. Τόση οργή από τόσες χιλιάδες κόσμο και κανείς δε μιλάει για ριζοσπαστικοποίηση (Συριζα) ή επανάσταση (ΚΚΕ). Αν το 2ο είναι αφελές το πρώτο δεν είναι καθόλου και το ξέρει ο Αλαβάνος και άλλοι εκεί.
Γνώμη μου ότι αυτή η ριζοσπαστικοποίηση έχει δυναμικότητα που πρέπει να εκφραστεί πανευρωπαϊκά. Χρειάζεται να οργανωθεί μια νέα πρωτομαγιά, όχι βέβαια με γιορταστικούς ή συμβολικούς όρους αλλά με ριζοσπαστικούς. Έτσι θα ξυπνήσουμε και θα αναλαβουμε δράση με στόχο της συσπέίρωση της αριστεράς, μιας αριστεράς που θα δημιουργήσει αρχικά μια κρίσιμη μάζα, ένα 15 -20 % που πολύ γρήγορα θα πάρει την εξουσία (όπως το ΠΑΣΟΚ τότε). Αυτή η αριστερά βρίσκεται μέσα στο ΚΚΕ, το Σύριζα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Εξυπακούεται ότι αυτό που λέγεται σήμερα ΠΑΣΟΚ δε θα υπάρξει ποτέ ξανά υπό αυτή τη μορφή. Η αρχή του τέλους του έχει γίνει εδώ και καιρό αλλά τώρα έρχεται η σκληρή συνειδητοποίηση που θα σπρώξει τον κόσμο προς νέες εναλλακτικές και τολμηρές προτάσεις.
Ουφ, είχα ανάγκη από λίγη ελπίδα....

Μαύρο πρόβατο είπε...

Ουφ, είχα ανάγκη από λίγη ελπίδα....
...και απέλπισες όλους τους υπόλοιπους... αν θεωρείς οτι κάτι άλλο έπρεπε να λέει (ή να κάνει) το ΚΚΕ χωρίς να βλέπεις το ντεκοράκι που γενικά και ειδικά έχει στηθεί, τι να υποθέσουμε για τα μυαλά (ή ακόμα την ύπαρξη) του είδους της αριστεράς στο οποίο αυτοτοποθετείσαι;

VKP είπε...

αφού γνωρίζεις το ντεκοράκι καιρό γιατί απελπίζεσαι?

Ανώνυμος είπε...

Να πω την γνώμη μου / εκτίμησή μου.

Νομίζω πως ΣΥΡΡΙΖΟ-Συνιστώσες, Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και ΚΚΕ δεν έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση στην βάση της άρνησης αποπληρωμής του χρέους.Πρόγραμμα που να συνεννώσει χαμηλά αμοιβόμενους μισθωτους- συνταξιούχους-αυτοαπασχολούμενους- φτωχούς αγρότες.

Αν δεν υπάρχουν πολιτικοί φορείς που να πάρουν το βάρος ενός παρόμοιου ριζοσπαστικού προγράμματος, τα μέτρα δύσκολα ή εύκολα θα περάσουν σε βάρος όλων μας. Όχι μόνο σε βάρος των αριστερών. Αλλά και του κόσμου που ψηφίζει δεξιά, κέντρο, κεντροαριστερά και σε ταξική ή και στρωματική θέση βρίσκεται "ποιο κοντά" στην αριστερά παρά σε αυτό που ψηφίζει.

Αν η πρόταση, δεν έρθει από τα "κάτω και αριστερά", θα έρθει από τα "πάνω και δεξιά" με το "σιδερένιο χέρι". Που θα ποντάρει στην κούραση του κόσμου από τις πορείες, στην επιθυμία για την προ κρίση "ομαλότητα" και στα δάνεια του προς τις Τράπεζες.

Και όπως κάποτε είπε ένας από τους μεγάλους επαναστάτες
"Δεν είμαστε αδύναμοι γιατί είμαστε διασπασμένοι. Είμαστε διασπασμένοι γιατί είμαστε αδύναμοι".

Ρεαλιστικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση τώρα.
===============================

Μήπως η ελληνική σημαία έγινε σύμβολο..αντίστασης ενάντια στη βιομηχανία του χρέους;