Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Λογικές Πομπηίας


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/06/2011

Διαπραγματεύεται στη Φραγκφούρτη ο Σόιμπλε με εκπροσώπους τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για να τους πείσει να συμφωνήσουν (εθελοντικά…) στη «μετακύληση» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Να δεχτούν δηλαδή να «πληρωθούν» για ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013 με άλλους τίτλους του ελληνικού δημοσίου που θα λήγουν πολύ αργότερα. Και παρόμοια πρωτοβουλία, όπως μαθαίνουμε, έχουν λάβει και η Γαλλία και η Ολλανδία με τους δικούς τους τραπεζίτες και δικούς μας πιστωτές.
Γιατί όμως από τη διαπραγμάτευση απουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 70 δισ.; Προσέξτε, εδώ είναι το ωραίο: Γιατί οι Οίκοι Αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι εφόσον κρίνουν ότι ο χαρακτήρας της συμμετοχής των επενδυτών είναι υποχρεωτικός και όχι εθελοντικός, θα χαρακτηρίσουν μια τέτοια συμφωνία ως «ντε φάκτο χρεωκοπία» της Ελλάδας. Άρα όταν δεν εμφανίζεται η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες τότε στερούνται οι οίκοι ένα επιχείρημα για να εκτελέσουν τη χώρα μας.


Τόσο απλά. Υπάρχουν φύλακες-άγγελοι, ή φύλακες-διάβολοι, όπως το δει κανείς, που είναι έτοιμοι να εξολοθρεύσουν μια ολόκληρη χώρα κι ένα ολόκληρο λαό, αν κρίνουν ότι παραβιάζεται η ελεύθερη βούληση των πιστωτών. Η ελευθερία δηλαδή των μετακινούμενων κεφαλαίων να κερδίζουν από τις ανάγκες, τη δυστυχία, ή και τη βλακεία των άλλων. Η ελευθερία των τραπεζών και των τραπεζιτών να ελέγχουν τη ροή των κεφαλαίων και διά της ροής των κεφαλαίων τον πλανήτη. Και είναι τόσο ισχυροί αυτοί οι φύλακες της συμφοράς ώστε να τους υπολογίζουν όχι μόνο οι ιδιώτες, όχι μόνο χώρες, αλλά και μια κοινότητα χωρών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά θα πουν η κυρία Ξαφά και οι ανανήψαντες σοσιαλιστές. Κι αν σας αρέσει. Ακόμα κι αν βγάλουμε όμως από τη μέση ό,τι δεν μας αρέσει (και το μας αναφέρεται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο) είναι να απορεί κανείς πώς η κρίση, προϊόν αυτής της ελεύθερης αγοράς, δεν τους δίδαξε τίποτε. Είναι ηλίθιοι και αφήνουν τις τύχες του κόσμου στους περιφερόμενους τοκογλύφους; Είναι τόσο ισχυροί οι τελευταίοι ώστε να μην τολμούν να τους αγγίξουν; Ή απλώς ζούμε τις τελευταίες ημέρες της άπληστης καπιταλιστικής τους Πομπηίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: