Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Εκδρομή με προορισμό το λαϊκισμό» κάνει η Μέρκελ με τις δηλώσεις περί νοτιοευρωπαίων


Πηγή: TVXS
Αντιδράσεις ακόμα και εντός της Γερμανίας προκάλεσαν τα σχόλια της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και πολλές ημέρες αδειών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Απάντηση στις αξιώσεις της κας Μέρκελ έδωσε τόσο η αντιπολίτευση η οποία επικρίνει σφοδρά την καγκελάριο για λαϊκισμό καθώς και το γνωστό περιοδικό Spiegel που κάνει λόγο αβάσιμες προκαταλήψεις περί Μεσογειακών λαών.

«Ο μύθος των τεμπέληδων του Νότου»
είναι ο τίτλος άρθρου στην πρώτη θέση της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, στο οποίο το γερμανικό περιοδικό αναρωτιέται για το εάν όντως Ισπανοί, Πορτογάλοι και Έλληνες είναι οι ραχάτηδες της ΕΕ. «Είναι βαριές φράσεις, ακούγονται σαν μομφές για την παραγωγικότητα των νοτιοευρωπαίων. Η διατύπωση σαφών όρων για ενδεχόμενη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων από τη Μέρκελ δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα ανεβάζει ξανά τους τόνους, προκαλώντας έτσι μια εσωπολιτική συζήτηση» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Συγκρίνοντας λοιπόν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν για τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία) και για τη Γερμανία, το δημοσίευμα συμπεραίνει: Ναι μεν οι οικονομίες των τριών χωρών έχουν δομικά προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες τους κάθονται και απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο της Μεσογείου.


Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης βρίσκεται στα 61,9 χρόνια, έναντι του 61,8 ετών που ισχύει στην Ισπανία αλλά και την ίδια τη Γερμανία – ενώ η κα Μέρκελ προχθες ισχυρίστηκε πως οι Γερμανοί συνταξιοδοτούνται αργότερα από τους πολίτες των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Οι δε Πορτογάλοι βγαίνουν στη σύνταξη κατά μέσο όρο στα 67 έτη. Το περιοδικό σημειώνει πως παρ’ όλα αυτά, Αθήνα και Μαδρίτη, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ήδη δρομολογήσει αύξηση των ορίων ηλικίας.
Αναφορικά με τις ημέρες άδειας, τα στοιχεία διαψεύδουν επίσης το στερεότυπο που επικαλέστηκε η κα Μέρκελ: Κατά μέσο όρο Ισπανοί και Πορτογάλοι παίρνουν άδεια για περίπου 22 ημέρες τον χρόνο ενώ οι Έλληνες για 23. Οι Γερμανοί ωστόσο έχουν κατά μέσο όρο 30 ημέρες άδεια ετησίως – εκτός των δημόσιων αργιών οι οποίες, όπως σημειώνει το Spiegel, δεν είναι σημαντικά λιγότερες από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, του Βορρά ή του Νότου.

«Εκδρομή με προορισμό το λαϊκισμό» κάνει η κα Μέρκελ

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στην Süddeutsche Zeitung το οποίο αντικρούει με στοιχεία τους ισχυρισμούς Μέρκελ ότι στις χρεωμένες χώρες οι εργαζόμενοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη και έχουν περισσότερες διακοπές και αργίες.
«Είναι στα καθήκοντα μιας καγκελαρίου να υπερασπίζεται, ευκαιρίας δοθείσης, τα εθνικά συμφέροντα, όπως κάνουν άλλωστε όλοι οι ηγέτες. Ομως, τώρα μακριά από τη μεγάλη ευρωπαϊκή σκηνή, σε μια μικρή κομματική εκδήλωση στο Μέσεντε της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας η Μέρκελ έδειξε μια άλλη πτυχή της, στηλιτεύοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση και τις ημέρες διακοπών των χρεωμένων χωρών».
«Οι φράσεις της καγκελαρίου ακούγονται ευχάριστα στο λαό και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται κοροϊδία επειδή στη Γερμανία εφαρμόζονται μόνιμα τα προγράμματα λιτότητας και περικοπών ενώ την ίδια στιγμή με χρήματα γερμανών φορολογουμένων αποφασίζονται πακέτα διάσωσης για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία».
«Εννοείται ότι οι χώρες αυτές πρέπει να κάνουν περικοπές με μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, μείωση του δημόσιου τομέα και πώληση ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, οι προτάσεις Μέρκελ έχουν ένα πρόβλημα: δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στη Γερμανία οι νόμιμες ημέρες άδειας είναι τουλάχιστον 20- πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν λιγότερες. Η διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν βάσει των συμβάσεων 25 έως 30 ημέρες άδεια. Στην Ελλάδα ισχύουν μέχρι 25 ημέρες, σε Πορτογαλία και Ισπανία 22 και στην Ιρλανδία 20».
«Ακόμα και στα όρια συνταξιοδότησης διακρίνουμε μια προπαγανδιστική τάση της Μέρκελ. Στην Ελλάδα το όριο συνταξιοδότησης είναι το 65ο έτος ενώ στο πλαίσιο του μνημονίου καταβάλλονται προσπάθειες αύξησης όχι μόνο των προβλεπόμενων από τον νόμο αλλά και των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης από το 61,3 που ισχύει σήμερα στο 63,5, προσεγγίζοντας έτσι τα γερμανικά όρια»
«Ποιός ο λόγος λοιπόν μιας τέτοιας τόσο λαϊκίστικης εμφάνισης Μέρκελ σε μια στιγμή που οι περιστάσεις απαιτούν μάλλον εκκλήσεις ενωτικές; Το πιθανότερο είναι ότι η Μέρκελ απευθύνεται στο εσωκομματικό ακροατήριο λόγω της δυσφορίας που καταγράφεται στις κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες για τις βοήθειες. «Για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης λεφτά υπάρχουν όχι όμως για την ανακούφιση των πολιτών μας. Δεν ακολουθώ άλλο» δήλωσε πρόσφατα ο βουλευτής του FDP Jürgen Koppelin στη Süddeutsche Zeitung».
«Σύμφωνα με πληροφορίες, 14 μέχρι τώρα βουλευτές του FDP και πέντε των Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων έχουν δηλώσει ότι δεν συντάσσονται με τα σχέδια της Μέρκελ απειλώντας σε δεδομένη στιγμή να καταψηφίσουν νομοσχέδια. Ωστόσο είναι λίαν αμφίβολο αν από τα λόγια της Μέρκελ στην κομματική εκδήλωση πείθονται οι ενδοκυβερνητικοί αντίπαλοι».

Για λαϊκισμό κατηγορεί τη Μερκελ και η αντιπολίτευση

Τη σφοδρή κριτική και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ: «Η κ. Μέρκελ ποντάρει ακόμα μία φορά στο λαϊκισμό και στο θυμικό και όχι στα επιχειρήματα» σχολίασε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ντροπή η κ. Μέρκελ να διακυβεύει απερίσκεπτα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μόνον και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του κόσμου».
«Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά, αντί να αναλάβει επιτέλους ευθύνη για την Ευρώπη ως σύνολο» τόνισε ο Γκάμπριελ, λέγοντας πως η καγκελάριος αρθρώνει τέτοιο πολιτικό λόγο ενώ «το πρόγραμμα περικοπών, το οποίο επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο λαό είναι άνευ προηγουμένου».
Σκληρή σχόλια στις δηλώσεις Μέρκελ επεφύλαξαν και οι Πράσινοι: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζει να συνίσταται κυρίως από αγοραίες δηλώσεις σε κομματικές εκδηλώσεις» είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεν Οζντεμίρ.
«Η αυθαίρετη ανάδειξη ορισμένων σημείων δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Πορτογαλία ούτε την Ισπανία, αλλά ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» συνέχισε, λέγοντας πως η καγκελάριος θα έπρεπε «αντί να δίνει συμβουλές στους ευρωπαίους εταίρους, να προωθήσει επιτέλους έναν συνετό και λειτουργικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μέσα στην ΕΕ».
Από την πλευρά του, και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ κον Μπεντίτ, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ότι «όταν κάποιος μιλάει για οικονομική σύγκλιση, πρέπει να αφήνει κατά μέρος τα απλοϊκά συνθήματα και τις προκαταλήψεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι εδράζονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου για το «Σύμφωνο για το Ευρώ Συν», όπως ονομάστηκε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
«Το ζήτημα είναι η σύγκλιση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης με τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια» ανέφερε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «η βάση της συζήτησης είναι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ και όχι κάποια ιδέα της καγκελαρίου».

2 σχόλια:

markos είπε...

Για την Μέρκελ φταίνε οι Νοτιο-Ευρωπαίοι, για τους δικούς μας ,,αριστερούς,, φταίνε οι Βόρειοι.
Το κεφάλαιο στην άκρη.

You Pay Your Crisis είπε...

Η προπαγανδα της Μερκελ δεν ειναι παρα copy-paste της εγχωριας προπαγανδας απεναντι στους εργαζομενους, και η οποια δυστυχως βρισκει πολλα ευηκοα ωτα.

Έτσι καποια στοιχεια για το ποσο δουλευουν οι Γερμανοι, για το ποτε βγαινουν στη συνταξη και για το ποσο διαρκουν οι διακοπες τους , ειναι ιδιαιτερα χρησιμα.

Παντως μεχρι προτινος, δεν ξερω αν ισχυει ακομα, οι Γερμανοι ειχαν 40 μερες διακοπες το χρονο.