Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τυνησία: καμπάνια για την αναστολή της πληρωμής του χρέους



από Raid Attac/Cadtm Τυνησίας
ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Τυνησία χρειάζεται να κινητοποιήσει, κατεπειγόντως, όλους τους οικονομικούς πόρους της για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της παρούσας κατάστασης, και ειδικά: την ακραία φτώχεια, τη βοήθεια στους ανέργους, τη βελτίωση της υλικής κατάστασης των μισθωτών, κλπ.
Την ίδια ώρα, αναγγέλλονται ξένες πρωτοβουλίες που συνίστανται στην άμεση χορήγηση μια επείγουσας «βοήθειας» στη Τυνησία. Ειδικότερα, εκείνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17 εκατομμύρια ευρώ) και του γαλλικού κράτους (350.000 ευρώ). Και χωρίς να υπολογίζονται τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που σκοπεύουν να δανείσουν στην Τυνησία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Δεν έχουμε ανάγκη από ακόμα περισσότερα δάνεια, μια και η  Τυνησία διαθέτει σήμερα τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες κοινωνικές της ανάγκες, πράγμα που αποδεικνύει η δήλωση του Μουσταφά Ναμπλί.  Αυτός ο υψηλόβαθμος υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρώην υπουργός Οικονομικών του Μπεν Αλί και σημερινός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας από τις 15 Ιανουαρίου 2011, δήλωσε ότι προτίθεται να αφιερώσει 577 εκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού στην αποπληρωμή της εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους για το έτος 2011!


Απαιτούμε από τη κυβέρνηση Γκανούσι την αναστολή αυτής της πληρωμής εξαιτίας της ακραίας κατάστασης που ζει η χώρα μας και των τεράστιων κοινωνικών αναγκών. Αυτό το αίτημα βασίζεται ειδικότερα στο νομικό επιχείρημα της κατάστασης ανάγκης που επιτρέπει στα Κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αναστείλουν μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους τους για να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες του πληθυσμού. Αυτή η αναστολή επιβάλλεται ακόμα περισσότερο επειδή ένα σημαντικό μέρος του εξωτερικού δημόσιου χρέους της Τυνησίας είναι ένα ιδιωτικό χρέος του δικτάτορα Μπεν Αλί από το οποίο δεν ωφελήθηκε ο λαός της Τυνησίας.  Στη διάρκεια της αναστολής της αποπληρωμής, θα πρέπει να διεξαχθεί λογιστικός έλεγχος του συνόλου του τυνησιακού δημόσιου χρέους (εξωτερικού και εσωτερικού) για να εξακριβωθεί το άνομο τμήμα της, εκείνο που δεν ωφέλησε το λαό.
Το Raid Attac/Cadtm Τυνησίας απευθύνει επείγουσα έκκληση σε όλα τα συμβούλια υπεράσπισης της επανάστασης και στα πολιτικά, κοινωνικά και νεολαιίστικα κινήματα για να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν, σε μια πρώτη φάση, την άμεση αναστολή της πληρωμής αυτού του ποσού.  Αυτό γίνεται ακόμα πιο επείγον επειδή η κυβέρνηση Γκανούσι σκοπεύει να πληρώσει μεγάλο μέρος αυτού του ποσού (410 εκατομμύρια ευρώ) μέσα στον Απρίλιο 2011.
Το Raid Attac/Cadtm Τυνησίας προτείνει να συγκροτήσει μια συλλογικότητα που θα επιφορτιστεί να αποφασίσει τις συλλογικές δράσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Καλύτερα να αναστείλουμε τη πληρωμή των 577 εκατομμυρίων ευρώ παρά να συνάψουμε νέα δάνεια που θα επιδεινώσουν το χρέος της Τυνησίας!
Η αναστολή της πληρωμής των 577 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα βλάψει στο παραμικρό τους πιστωτές της Τυνησίας, ενώ αντίθετα η πληρωμή αυτού του ποσού θα επιδεινώσει τη κατάσταση του τυνησιακού λαού!

Τύνιδα, 22 Φεβρουαρίου 2011
Raid Attac/Cadtm Τυνησίας
Fathi Chamkhi

Δεν υπάρχουν σχόλια: