Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κίνδυνος στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ προειδοποιεί ο Γκάιτνερ


Σε οριακό σημείο έχει ανέλθει ο δανεισμός των ΗΠΑ. Στις 16 Mαΐου οι ΗΠΑ θα φθάσουν στο ανώτατο όριο δανεισμού των 14,29 τρισ. δολαρίων που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε εγγράφως από το Κογκρέσο την αύξηση του σχετικού ορίου των 14,29 τρισ. δολ., ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν μια εσωτερική στάση πληρωμών.
Το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει το όριο προκειμένου να διατηρήσει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας και να αποφύγει «ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ, επικαλούμενος τον κίνδυνο απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού που ενδεχομένως θα οδηγούσε στον τερματισμό ή την καθυστέρηση των πληρωμών προς τον στρατό, τους συνταξιούχους και άλλους.



Σε οριακό σημείο ο δανεισμός των ΗΠΑ
Επιτείνεται η ανησυχία μετά την αποτυχία συμφωνίας του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο
Bloomberg
Σε τροχιά δημοσιονομικής σύγκρουσης βρίσκονται ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, μετά το αδιέξοδο στις χθεσινές διαπραγματεύσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζο Μπένερ, για την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, προειδοποιούσε τις νομοθετικές αρχές της χώρας ότι μια αποτυχία τους να αυξήσουν εγκαίρως το όριο δανεισμού θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρές δυσκολίες» στους Αμερικανούς, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να αναστείλει κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χθες συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον κ. Μπένερ και τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, προκειμένου να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό του έτους και για τον τρόπο με τον οποίο θα εξοικονομηθούν φέτος 33 δισ. δολάρια κρατικών δαπανών. Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί αντιπροτείνουν περικοπές 61 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή ώστε να φτάσουν σε κάποια συμφωνία για το όριο δανεισμού και τον προϋπολογισμό του έτους. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του αμερικανικού Δημοσίου.
Ωστόσο, αρκετοί νεοεκλεγέντες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές χρησιμοποιούν την ανάγκη αύξησης του ορίου δανεισμού ως μέσο πίεσης προς τον Αμερικανό πρόεδρο για μια μεγαλύτερη μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσίασαν χθες στο Κογκρέσο τα σχέδια για περικοπές στις κρατικές δαπάνες κατά 5,8 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, τον περιορισμό του ανώτερου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες στο 25% αλλά και τη μαζική αναμόρφωση του προγράμματος ιατρικής κάλυψης Medicare.
Με επιστολή που απέστειλε στα μέλη του Κογκρέσου, ο κ. Γκάιτνερ τα ενημερώνει ότι οι ΗΠΑ θα φτάσουν στις 16 Μαΐου το ανώτατο όριο δανεισμού των 14,29 τρισ. δολαρίων που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας. «Οσο το Κογκρέσο καθυστερεί να δράσει, τόσο περισσότερο θα χάνουν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας», προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το επίπεδο δανεισμού των ΗΠΑ απείχε μόλις 95 δισ. δολάρια από το ανώτατο όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων. Το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει το όριο προκειμένου να διατηρήσει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας και να αποφύγει «ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ, επικαλούμενος τον κίνδυνο απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού που ενδεχομένως θα οδηγούσε στον τερματισμό ή την καθυστέρηση των πληρωμών προς τον στρατό, τους συνταξιούχους και άλλους. «Μια αμερικανική στάση πληρωμών θα προκαλούσε οικονομική κρίση, που ενδεχομένως να ήταν πολύ πιο σοβαρή από την κρίση από την οποία αρχίζουμε μόλις τώρα να ανακάμπτουμε», τόνισε ο κ. Γκάιτνερ. «Για τους λόγους αυτούς, μια αθέτηση πληρωμών από τις ΗΠΑ είναι αδιανόητη». Αν και το Δημόσιο θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις πωλήσεις χρέους σε περίπτωση μη συμφωνίας των δύο κομμάτων, δεν θα μπορεί να το πράξει στην περίπτωση που φτάσει το ανώτατο όριο δανεισμού.
Εν τω μεταξύ, o διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου σε συναλλαγές ομολόγων παγκοσμίως Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, προειδοποίησε για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ορίου δανεισμού. «Υπάρχει ο κίνδυνος για μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που είχαμε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008», προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο κ. Ελ Εριάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: