Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στον αέρα οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

 
ΠΗΓΗ: euro2day
Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμαναν τα στοιχεία των εσόδων για τον Μάρτιο, τα οποία συνέχισαν να κινούνται σε έντονα αρνητικό ρυθμό απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού της χώρας στο «τούνελ» της ύφεσης αποτυπώνονται ανάγλυφα στην πορεία της πραγματικής οικονομίας και κατ’ επέκταση των εσόδων. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι εισπράξεις του δημοσίου πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εξέλιξη που προκάλεσε μείωση εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση πολλών από τα μέτρα που εντάχθηκαν στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Οι συνολικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού (υστερήσεις εσόδων και υπερβάσεις δαπανών) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση του φετινού προϋπολογισμού από τη νέα ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 κατά 2,5 δισ. ευρώ ή κατά 1,2% του ΑΕΠ (στα 24,4 δισ. ευρώ ή στο 10,6% του ΑΕΠ), ο συνολικός «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν η περυσινή και η εκτιμώμενη φετινή υπέρβαση του ελλείμματος θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.
Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στα οποία θα προσφύγει σύντομα η κυβέρνηση για να κλείσει τις «τρύπες», θα επιδεινώσουν αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς η εφαρμογή τους θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση της οικονομίας και θα προκαλέσει περαιτέρω απώλειες φορολογικών εσόδων.

Η υστέρηση στις εισπράξεις του Δημοσίου προέρχεται από τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, τους φόρους κατανάλωσης και τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμπεριέλαβε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την αποδοτικότητα που θα έχουν ορισμένα μέτρα, τα οποία αποφάσισε να λάβει εντός του 2011.

Συνολικά, για το 2011, ο προϋπολογισμός προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την εξοικονόμηση 14,3 δισ. ευρώ! Ωστόσο, από το ποσό αυτό είναι ζήτημα αν μπορούν να θεωρηθούν εξασφαλισμένα τα 8 με 9 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο «κενό» της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι των αποκλίσεων είναι:

-Η ύφεση της οικονομίας η οποία αναμένεται να προκαλέσει υστέρηση τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ στις εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, τους φόρους κατανάλωσης και τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

-Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μειωμένα κατά 410 εκατ. ευρώ ή κατά 26%, κυρίως λόγω της είσπραξης σημαντικά χαμηλότερων εσόδων από την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

-Οι εισπράξεις του Δημοσίου από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων έχουν μειωθεί κατά 73% ή κατά 49 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 394 εκατ. ευρώ ή κατά 80%.

-Οι εισπράξεις από τη φορολογία στη μεταβίβαση κεφαλαίων (ακινήτων, μετοχών κ.λπ.) έχουν μειωθεί κατά 35 εκατ. ευρώ ή κατά 32%, κυρίως λόγω της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

-Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης έχουν μειωθεί κατά 202 εκατ. ή κατά 21,5% στα καύσιμα, κατά 185 εκατ. ευρώ ή κατά 27% στα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά και κατά 50 εκατ. ευρώ ή κατά 43,5% στα λοιπά προϊόντα, λόγω της σημαντικής μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία έχει επέλθει ως αποτέλεσμα των περικοπών των εισοδημάτων και των αυξήσεων των ίδιων αυτών φόρων, που επεβλήθησαν με το Μνημόνιο.

-Τα 700 εκατ. ευρώ έσοδα που σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό θα προέρχονταν από τις άδειες διενέργειας ηλεκτρονικών τυχερών και τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και την επιβολή τελών διενέργειας παιγνίων στους αναδόχους των αδειών δεν θα εισπραχθούν φέτος, λόγω της καθυστέρησης του νομοσχεδίου από την Ε. Ε.

-Άλλα 270 εκατ. ευρώ θα χαθούν εάν τελικώς δεν γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

-Το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, που θα εφαρμοστεί με τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεν θα αποδώσει τελικώς τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

-Σημαντικά χαμηλότερο ποσό από τα 350 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί αναμένονται και από την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και την πώληση συχνοτήτων.

-Τα έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονται με βάση τον προϋπολογισμό να εισπραχθούν από την επέκταση της σύμβασης για το Αεροδρόμιο των Σπάτων ακόμη κι αν τελικά εισπραχθούν δεν θα πιστωθούν στον προϋπολογισμό καθώς η τρόικα το απαγόρευσε, θεωρώντας ότι τέτοιες εισπράξεις πρέπει να διατίθενται απ’ ευθείας για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Στο σκέλος των δαπανών, επισφαλείς είναι οι προβλέψεις για: τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά 2,1 δισ. ευρώ, τις περικοπές κατά 800 εκατ. ευρώ από τις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ, την επιτάχυνση της είσπραξης φορολογικών προστίμων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: