Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Εκτέλεση προϋπολογισμού με "εκτέλεση" του κοινωνικού κράτους


ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/01/2011
Ούτε η περαίωση στάθηκε εν τέλει ικανή να αποτρέψει την δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2010, ύψους 297 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ήδη παρατηρήθηκε η πρώτη “αναθεώρηση” των μεγεθών της περασμένης χρονιάς και αντί για το αναγραφόμενο ποσό εκτιμώμενων εσόδων των 51.434 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε “στόχος” 51.388 εκατ. ευρώ!
Έτσι, με την είσπραξη 51.137 εκατ. ευρώ, η απόκλιση “συγκρατήθηκε” μεν στα 297 εκατ. ευρώ, πλην όμως αυτή ανέρχεται σε σχέση με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής 55.124 περί τα 4 δισ. ευρώ! Το αποτέλεσμα πάντως ήταν να μειωθεί μεν σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ταχύτερα απ' ό,τι προβλεπόταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2011 (στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, με μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%), πλην όμως αυτό είχε τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη, αφού:


* Η μεγάλη υστέρηση του 11μήνου “καλύφθηκε” έως ένα σημείο από την μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων η οποία ποσοτικώς ήταν μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων.
* Η περαίωση συνετέλεσε στην καλύτερη πορεία των εσόδων, όμως στράγγισε από ρευστότητα την προβληματική αγορά.
* Περικόπηκε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στο μέσον του Νοεμβρίου η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προέβλεπε μείωση του ελλείμματος του 2010 στα 20,6 δισ. ευρώ και τελικά έκλεισε στα 19,6 δισ. ευρώ, αν και πρόκειται για τον αναθεωρημένο στόχο του ελλείμματος, αφού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Προγράμματος Οικονομικής Σύγκλισης εξακολουθεί να υπάρχει μία απόκλιση κατά 1 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Στην εικόνα αυτή συνετέλεσε και η συγκράτηση των δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 9% έναντι στόχου 7,5%, ενώ ειδικά οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 10,7% έναντι στόχου μείωσης κατά 9%. Βέβαια, αυτό οφείλεται στην σχεδόν υποτυπώδη λειτουργία του κράτους σε αρκετούς κρίσιμους τομείς.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν παράλληλα κατά 12%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα έκλεισαν μεν με υστέρηση 297 εκατ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ προ διμήνου, λόγω του 1 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της προηγούμενης δεκαετίας. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν στο 12μηνο με ρυθμό 4,8%.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιου στόχου 6%, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 50,2% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 41,7%.

Γ. Μηλιός: Μείωση ελλείμματος λόγω διάλυσης κοινωνικού κράτους

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός δήλωσε για την ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2010 πως αυτή “δεν είναι για πανηγυρισμούς” και πρόσθεσε ότι: “Η μείωση του ελλείμματος προήλθε κυρίως από την 'περιστολή των δαπανών', δηλαδή από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων, που τον Μάιο 2010 είχε προϋπολογιστεί στο 13,5% του ΑΕΠ, περιορίστηκε στο 5,5%. Οι έχοντες και κατέχοντες συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ οι εργαζόμενοι και η κοινωνία βυθίζονται στη φτώχεια και η οικονομία στην ύφεση.”


Δ. Χατζησωκράτης: Η κυβέρνηση έχει υπερβεί ακόμη και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου
Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2010, χαρακτήρισε “ακατανόητους” τους θριαμβευτικούς τόνους της και πρόσθεσε:
“Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε την εκτίμηση, που τώρα αυτή επιβεβαιώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί ακόμη και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Ξεπέρασε κατά 2,5 δις την περικοπή των δαπανών, που αφορούσε κυρίως μισθούς, συντάξεις και κράτος πρόνοιας, και υπολείπεται κατά 4 δισ. των εσόδων, που αφορούν τη φορολόγηση του πλούτου, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή του ΦΠΑ.
Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: