Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρεών της Ελλάδας


ΠΗΓΗ: euro2day

Για κάποιους αναλυτές η προοπτική αναδιάρθρωσης των χρεών για κάποιο από τα υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης αποτελεί πλέον βεβαιότητα, όπως ο θάνατος και η φορολογία. 

Με την Πορτογαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των κερδοσκοπικών κινήσεων ως η επόμενη χώρα που θα ζήτησει στήριξη και τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδαθα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πού, πότε και πώς θα προκύψει αναδιάρθρωση χρεών. 

Ο φόβος των ζημιών και η αβεβαιότητα ως προς το πώς θα διεξάγονται μελλοντικά οι κρατικές στηρίξεις είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων ορισμένων μελών της ευρωζώνης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ τον Μάιο προς την Ελλάδα, η χώρα πιθανότατα θα είναι το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τις πληρωμές των χρεών της.

"Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της", δήλωσε ο κ. Nick Firoozye, αναλυτής της Nomura, και συμπλήρωσε: "Όσο ταχύτερα γίνει αυτό, τόσο γρηγορότερα θα επιλυθεί η κρίση". 


Παρ' όλα αυτά, η Αθήνα ενδεχομένως να αποφύγει την αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιπλέον, ανέφερε πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή "του ευρώ και ακόμη παραπέρα".


Οι ηγέτες της ευρωζώνης, πάντως, ετοιμάζονται για την πιθανότητα να αναγκαστεί κάποιο μέλος της ευρωζώνης να αναδιαρθρώσει τα χρέη του. Οι προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο στήριξης θα επιτρέπουν, από το 2013, σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος που κρίνεται ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του να διαπραγματεύεται αναδιάρθρωση με τους ιδιώτες επενδυτές. 

"Η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση της ευρωζώνης και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της νομισματικής ένωσης", δηλώνει ο κ. Don Smith της Icap. "Φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρεών, ώστε να μην προσαράξει ο ευρύτερος σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Οι Αρχές θα πρέπει κάποια στιγμή να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα". 

Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρεών θα προϋποθέτει τον επιμερισμό των ζημιών -ή haircut - και στους ιδιώτες επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε κρατικούς τίτλους. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που θα ξεκινήσει τέτοιες διαπραγματεύσεις. 

Ο κ. Willem Buiter, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στη Citi, δηλώνει πως ίσως υπάρξουν αρκετές αναδιαρθρώσεις στην ευρωζώνη μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Ακόμη και κράτη που είναι φερέγγυα μπορεί να αναγκαστούν σε τέτοιες κινήσεις από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων και τις προληπτικές αποσύρσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο κ. Firoozye πιστεύει ότι η Ιρλανδία ενδεχομένως να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρεών, όχι όμως και ηΠορτογαλία

Εάν υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών από την Ελλάδα, τότε μπορεί να περιλάβει ανταλλαγή των βραχυπρόθεσμων τίτλων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, δημιουργώντας ενδεχομένως ζημίες για τους πιστωτές. Η Αθήνα πιθανόν να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον έκτακτο δανεισμό για να καταστήσει πιο ελκυστικά τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει, όπως συνέβη στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980 με τα Brandy Bonds, που είχαν ως collateral τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. 

Και ενώ τα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας φέρνουν στη μνήμη εικόνες από την Αργεντινή του 2001, η ελπίδα είναι πως η αναδιάρθρωση χρεών στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. 

"Η Αργεντινή από το 2001 έως το 2010 αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή: έκαναν σχεδόν τα πάντα λάθος". Αυτό δηλώνει ειδικός στις αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών. "Κήρυξαν στάση πληρωμών, γύρισαν την πλάτη στο ΔΝΤ αρχικά, υιοθέτησαν επιθετική πολιτική με τους πιστωτές τους και έχασαν αρκετά χρόνια αμυνόμενοι στις δικαστικές αίθουσες". 

Η ελπίδα είναι ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα μέλη της ευρωζώνης. Το μέλος που κρίνεται ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του και έχει ανάγκη τη στήριξη των εταίρων του από την ευρωζώνη θα πρέπει να διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση χρεών με τους ιδιώτες πιστωτές. 

Παραδοσιακά, σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων κρατικών χρεών τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν προνομιακό status και είναι τα πρώτα που αποπληρώνονται. Εάν προκύψει τέτοια περίπτωση στην ευρωζώνη, τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα είναι τα δεύτερα στην κατάταξη προς αποπληρωμή μετά το ΔΝΤ, γεγονός που από τα μέσα του 2013 θα συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τους ιδιώτες ομολογιούχους. 

Η προοπτική αυτή έχει φοβίσει ορισμένους επενδυτές. "Είναι σαν να λες σε έναν φίλο σου ότι δεν θα τον πυροβολήσεις παρά μόνο μετά το γεύμα. Όχι μόνο τον πυροβολείς, αλλά τώρα του καταστρέφεις και το γεύμα", δήλωσε ο κ. Lee Buchheit, ειδικός για αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών στη δικηγορική εταιρία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. 

Επιπλέον, για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, τα νέα ομόλογα στην ευρωζώνη θα περιέχουν τις αποκαλούμενες "ρήτρες συλλογικής δράσης". Οι ρήτρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά το 2003 στην Ουρουγουάη και συνεπάγονται ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη μόνο του 75% των ομολογιούχων ενός κράτους για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών. 

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη δημιουργία μιας αγοράς ομολόγων δύο ταχυτήτων, όπου τα ομόλογα με ρήτρες συλλογικής δράσης θα χαρακτηρίζονται λιγότερο ασφαλή. 

Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν όλα σωστά σε αυτήν τη διαδικασία. Όπως τονίζει και ο κ. Buiter, "εάν υπάρξει κακοδιαχείριση στις αναδιαρθρώσεις χρεών που αναμένουμε στην ευρωζώνη, τότε το πολιτικό οικοδόμημα που στηρίζει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να καταρρεύσει". 

ΠΗΓΗ: FT.com 

4 σχόλια:

OOO είπε...

Με ολο το θαρρος,σας προβληματιζει το γεγονος οτι δεν υπαρχουν πια σχολια σε ολες τις αναρτησεις που κανετε?
Γιατι κατα την γνωμη σας συμβαινει αυτο?Η λογικη των αναρτησεων ειναι σαφεστατη.
Να ελεχθει η προελευση και η νομιμοτητα του χρεους,αρνηση και διαγραφη μεγαλου μερους του χρεους.Πιστευω απολυτα σ'αυτην την πολιτικη αποψη και λογικη,οπως πιστευω και οτι η σημερινη αριστερα δεν συμφωνει μ'αυτη την αποψη.Τι κανουμε λοιπον.Βαζουμε με επιτακτικο τροπο το ερωτημα στην αριστερα.
Να απαντησει επιτελους.Μαλλον να ψελισει κατι,επιτελους.
Νομιζω προς τα εκει πρεπει πια να αρχισουν οι αναρτησεις και τα ερωτηματικα.
Καλο βραδυ.

You Pay Your Crisis είπε...

Αge geia,

Το θεμα της παυσης πληρωμων, εξοδου απο ευρω συζητιόταν για πολλους μηνες εδω, σε μια περιοδο που και η αρθρογραφια ηταν πλουσια. Τωρα το θεμα εχει ατονησει. Ποσο καιρο μπορεις να γυριζεις στο ιδιο θεμα αν δεν υπαρχουν εξελιξεις για να το πανε ενα βημα παραπερα;

Το θεμα λογιστικου ελεγχου του χρεους φανταζομαι οτι θα ξαναρθει στην επιφανεια.

Συμφωνω οτι πρεπει καποια στιγμη να περασουμε απο τη θεωρια στην πραξη. Η αριστερα βρισκεται στην αμυνα, και κραταει το ρολο του σχολιαστει των καταστασεων. Θλιβερη!

Χαιρομαι που επισημαινεις το γεγονος. Και μεις εδω αναρωτιομαστε πώς θα προχωρησουμε με το βλογ...

cynical

KnowDame είπε...

Όταν ξυπνήσει η αριστερά, θα μας έχουν πουλήσει και εμάς εκτός από την χώρα... Και αυτό το έχουν καταλάβει πολλοί πλέον και λένε το αυτονόητο. Ότι κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας

Προς το παρόν υπάρχει μία εξέλιξη
Δεκτή η μήνυση για Έσχατη Προδοσία

Ανώνυμος είπε...

Για ποιά αριστερά μιλάτε?
Αν μιλάτε για αυτή που ευδοκιμεί στα κοινοβουλευτικά σαλόνια για πληρέστερη... ενημέρωση,αφήστε καλύτερα.

Αν σε αυτή την αριστερά της πείτε ότι με την παρουσία της και μόνο συναινεί στο πραξικόπημα και στην καταπάτηση του Συντάγματος (βλέπε δανειακή σύμβαση),και ότι η αποχώρηση της από τη Βουλή όχι μόνο επιβάλλεται αλλά και θα γίνει κατανοητή και θα την υποστηρίξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που σήμερα πλήττεται βάναυσα, είναι σίγουρο ότι το λιγότερο θα σας αντιμετωπίσει σαν ούφο,αφού προ πολλού έχει περάσει στο DNA της η λέξη τηλε- και έχει πάρει τη θέση λέξεων όπως πεζοδρόμιο και αγώνας.

Γνωστά αυτά γιαυτό και δεν εισπράτει τίποτα ούτε καν εκλογικά (και χαίρομαι πολύ γιαυτό),αφού ούτε το ρόλο του αριστερού ρεφορμισμού δεν τολμά να παίξει μέχρι τέλους με συνέπεια,έστω και για λίγο.