Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ο μέσος μισθωτός παίρνει μόλις το 54% των ευρωπαϊκών απολαβών


Πηγή: Δ. Καδδά

Το τίμημα της κρίσης καλείται να πληρώσει ακόμη μια φορά ο έλληνας μισθωτός για να στηρίξει την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας που πνέει τα λοίσθια.
Τα 1,2 εκατομμύρια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με μέσες αποδοχές 1.000 καθαρά τον μήνα (στοιχεία Eurostat) «κατηγορούνται» ότι έλαβαν αυξήσεις αποδοχών την τελευταία 10ετία τέτοιες ώστε να μην επιτρέπουν στα ελληνικά προϊόντα να βρουν θέση στις διεθνείς αγορές.

Τα δεδομένα ωστόσο δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ που προέρχονται από τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ, κάθε χρόνο οι μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν μόνο 1,6% υψηλότερες του πληθωρισμού πέρυσι και 2,3% το 2008 (λίγο υψηλότερες ήταν σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο). Ηδη φέτος η εικόνα έχει ανατραπεί. Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων πρώτη φορά αναμένεται πραγματική μείωση των αποδοχών 0,3- 1,3% ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και με εκτίμηση για πληθωρισμό στο 3%...


Πόσο «αντέχουν» οι μισθωτοί να επωμισθούν το βάρος της κρίσης; Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: παρά τις αυξήσεις που ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, ακόμη ο μέσος μισθός αντιστοιχεί μόλις στο 54% των απολαβών ανά την Ε.Ε., όταν το κόστος ζωής έχει σχεδόν συγκλίνει, το ίδιο και η αξία του ΑΕΠ.

Το 21% από τους απασχολούμενους θα αρκεστεί καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου στο βασικό μισθό. Αυτό συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο όσων δουλεύουν στον τουρισμό, στο λιανεμπόριο και στην κλωστοϋφαντουργία.

Γι' αυτό και η χώρα μας σπάει τα τελευταία χρόνια όλα τα «κοντέρ» σε φτώχεια εργαζομένων. Φθάνει στο 14% σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό φτώχειας στους εργαζόμενους νέους έως 24 ετών.

*Πριν από την επίσημη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, η ασυδοσία των εργοδοτών έχει πολλαπλασιαστεί. Το 2009 διπλασιάστηκαν τα «κρούσματα» αδήλωτης εργασίας. Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει και η εκ περιτροπής απασχόληση και άλλες μορφές «ευέλικτης» εργασίας.

*Η μόνη «ασπίδα» προστασίας μέχρι σήμερα είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Στην Ελλάδα καλύπτουν το 70% της αγοράς, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. αφορούν μόνο το 41% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: